Čas – Tempo – Time: tretja zgoščenka Bodeče Neže

Zgoščenka, DVS Bodeča Neža, zb. Mateja Černic, PD Vrh sv. Mihaela, 2014

NZ_14_08_cd_Bodeca_NezaKonec aprila je vokalna skupina Bodeča Neža v palači Attems v Gorici predstavila svojo tretjo zgoščenko – Čas. O naslovu in vseh njegovih pomenih je spregovorila muzikologinja Rossana Paliaga, ki je v originalno predstavljenih »časovnih etapah« glasbo povezala z vsakdanjim življenjem, s časom mladosti, odgovornosti, zborovstva. Poglobila se je v vsebino zgoščenke in poslušalcem orisala pomen programske izbire skladbe.

Na zgoščenki so pevke predstavile pisano paleto skladb iz različnih zgodovinskih obdobij in žanrov. Posegle so po sakralni, posvetni, umetni in ljudski glasbi. Verzi prve pesmi, ki jo je na besedilo Jakoba Šešerka uglasbil Lojze Lebič, predstavljajo srce projekta samega, saj se naslov pesmi glasi Čas. Ta predstavlja izhodišče zgoščenke, iz katerega izhajajo vse druge skladbe, ki navidezno niso povezane med sabo v logičnem zaporedju z zgodovinskega ali vsebinskega vidika. Tako so med mojstrovinami sodobnih skladateljev, kot so na primer Čopi, Donati in Bonato, skrite skladbe iz renesančne (Palestrina, Gallus, Da Victoria) in poznoromantične (Lajovic, Ipavec, Pregelj) zakladnice. V tako stkano mrežo skladb so vpletene tudi edinstvene pesmi iz ljudskega izročila, ki so jih priredili razni skladatelji, kot sta na primer Lo Nigro ter Dipiazza. Svoj program so dekleta črpala tudi iz svetovne zakladnice, iz katere sta zazveneli Salve Regina Miklosa Kocsàrja in Dirait-on Mortena Lauridsena. Na zgoščenki je zbor pokazal navezanost na domači kraj tudi z izvajanjem skladb Maurija in Sofianopula. Podobno je zamejski prostor s svojo dvojezičnostjo in multikulturnostjo izražen tako prek mešanice slovenskih in italijanskih pesmi kot tudi prek samega naslova zgoščenke Čas – Tempo – Time.

Naslov se navezuje tudi na dozorevanje pevk, priča o pridobljeni zrelosti in se spaja z realnostjo zbora, saj je Bodeča Neža z zgoščenko obeležila desetletnico vztrajnega in izjemno plodnega delovanja. Ustvarjati je začela že leta 2004 pod vodstvom Marje Feining in pod okriljem PD Vrh sv. Mihaela v obliki manjše vokalne skupine, ki je kaj kmalu prerasla v 20-članski zbor. V letu 2007 pa je vodstvo skupine prevzela Mateja Černic. V vseh desetih letih so pevke že velikokrat potrdile svoj sloves z udeležbo na različnih zborovskih tekmovanjih, revijah in festivalih na mednarodni ravni. Zbor igra pomembno vlogo tudi v zamejstvu, saj je ponovno vzbudil zanimanje za dekliške in mladinske zbore, ki je bilo prej usmerjeno predvsem v mešane zasedbe.

Rdeča nit – glasba, ki pevke in zborovodkinjo povezuje že toliko let, popelje poslušalca s pomočjo žametnih glasov in spontane muzikalnosti v magičen svet fantazije in sanj.