Čestitamo: 4. Mednarodno zborovsko tekmovanje Istanbul, Turčija, 23. julij 2014

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, zb. Ambrož Čopi, se z azijskega kontinenta vrača z zmago. Na tekmovanju, ki poteka v organizaciji Harmanchorus, se je zbor predstavil v dveh kategorijah: v mešani, kjer je dosegel prvo mesto z, ter v kategoriji ženskih zborov, kjer so prejeli 95,7 točke. Zbor je prejel tudi pokal in denarno nagrado kot najboljši zbor tekmovanja.

Na istanbulskem tekmovanju se je predstavilo dvanajst zasedb iz osmih držav (Litve, Romunije, Tajvana, Finske, Estonije, Poljske, Grčije in Slovenije), ki so tekmovale v petih kategorijah: po en zbor v otroški in ženski kategoriji, dva moška zbora, osem mešanih zborov ter šest zborov v kategoriji ljudskih pesmi. Zbor se je na tekmovanju predstavil s skladbama slovenskih skladateljev Paisaje (Andrej Makor), Zima (Lojze Lebič) ter skladbami iz svetovne zakladnice. Na 2. mesto se je uvrstil mešani zbor Ave musica iz Litve, na 3. pa poljski mešani zbor Bielski. APZ UP se je predstavil še na koncertu zborov v okviru festivalnega programa.

Tako so pevci zaključili turnejo po Srbiji, Bolgariji in Turčiji, na kateri so predstavili tudi dela z najnovejše zgoščenke TEBE POJEM – pravoslavna zapuščina primorskih skladateljev (na njej so zbrane skladbe I. Grbca, V. Mirka ter novitete A. Makorja, P. Quaggiata in A. Čopija), med drugim na koncertih v pravoslavni cerkvi sv. Marte v Kopru tik pred odhodom na turnejo, kjer so pričujoči posnetki tudi nastali, v domu sv. Save v Nišu (Srbija), ob zaključku uspešne turneje pa še v cerkvi sv. Sofije v Sofiji (Bolgarija). Več o turneji na zborovem blogu Kje so moje note? na http://apzup-kjesomojenote.blogspot.com/.