Dekliški zbor sv. Stanislava kot prvi slovenski zbor na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo kot prvi slovenski zbor nastopil na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju konec julija 2017 v Barceloni.

Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 organizira na vsaka tri leta, vsakokrat na drugem kontinentu. Na prihajajočem simpoziju, ki bo med 22. in 29. julijem Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov, številni strokovnjaki s predavanji in delavnicami, skladatelji ter glasbeni založniki z razstavo notnega gradiva. Simpozija se vsakokrat udeleži nekaj tisoč slušateljev z vsega sveta, v glavnem zborovskih dirigentov, zborovskih pevcev, skladateljev in ljubiteljev zborovske glasbe, ki bodo skupaj praznovali raznolikost in umetniško odličnost svetovne zborovske skupnosti. Simpozij ponuja vpogled v sodobno zborovsko glasbo, predstavi nove izvajalske in kompozicijske trende, nove metode dela, rezultate najnovejših raziskav na področju petja ter predstavi nekaj zborovskih sestavov, ki trenutno najvidneje oblikujejo svetovni zborovski milje.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič je bil izmed 164 prijavljenimi sestavi z vsega sveta izbran med 24 zborov, ki bodo imeli priložnost nastopiti na najpomembnejšem zborovskem dogodku, in je prvi slovenski zbor, ki bo v vsej 30-letni zgodovini simpozija na njem tudi nastopil. V okviru simpozija bo imel slovenski zbor kar tri večje koncerte in en manjši nastop, na katerih bo prestavil predvsem slovensko sodobno zborovsko glasbo, med drugim tudi tri novitete nastale posebej zanje za to priložnost. V njihovem programu bo tudi skladba God of the open Air, ki jo je zanje po naročilu Svetovne zborovske zveze (IFCM) prav za to priložnost skomponiral britanski skladatelj Bob Chilcott.

Dekleta se nastopov na simpoziju izjemno veselijo in verjamejo, da bodo z njimi nedvomno upravičile mednarodni sloves visokokakovostnega zborovskega petja na Slovenskem.

 

Več o zboru in o koncertih v Sloveniji pred odhodom v Barcelono in v Španiji v okviru dogodka

Več o programu simpozija

Facebook simpozija