Loading Events

« Vsi dogodki

50-letnica APZ sv. Cecicilje

13. 5. 2017, 19.00, Ljubljana 

Ob jubileju

Pred več kot petdesetimi leti, v pozni zimi 1966, so se predhodniki Akademskega pevskega zbora sv. Cecilije prvič zbrali in spomladi zapeli na prvem povojnem študentskem misijonu v ljubljanski uršulinski cerkvi, na začetku študijskega leta 1966/67 pa so pod vodstvom Tomaža Tozona začeli z rednim vajami dvakrat tedensko in petjem vsako nedeljo pri takrat obujeni ‘akademski’, ‘enajsti’ oz. študentski maši pri frančiškanih na Tromostovju. Zbor je rasel, dobil svoje ime in postopoma širše prepoznaven glasbeni obraz. Redno glasbeno bogatenje nedeljskih maš, vedno obsežnejši glasbeni spored in predvsem vedno širša pevska družba mladih razumnikov iz vseh delov Slovenije, vse to je preraslo v smele in uresničene glasbene načrte. Ob vztrajnih vajah in nedeljskih mašah je zbor tudi gostoval, izvedel več deset koncertov cerkvene glasbe po vsej domovini in na zunanjem robu njene takrat še meje, zapel marsikje v tujini ter s svojo glasbo dvakrat poromal do Rima. Posnel je dve vinilni plošči večinoma slovenske cerkvene glasbe, kaseto božičnih in zgoščenko postih skladb,  pred dobrimi desetimi leti pa je na zgoščenki izšla kompilacije zborove zgodovine in njenega takratnega glasbenega trenutka. Vsa ta leta je bogatil cerkveno glasbo svoje matične cerkve na Tromostovju. Generacije pevcev so se menjale, nekaterih ni več z nami. Menjali so se tudi zborovodje. Sodelovanje v zboru je mnoge pevce z glasbo trajno zaznamovalo, saj so mnogi še vedno dejavni v pevskih zborih in na naših korih, nekaterim je glasba postala poklic. V zboru je sodelovalo več kasnejših duhovnikov, med njimi trije slovenski škofje.

Zbor je vztrajal in tudi po petdesetih letih živi in deluje. Prilagajal se je novemu času ter mestu in vlogi cerkvene glasbe v družbi. A bil je in ostaja vseh dobrih 50 let doma pri frančiškanih na Tromostovju, kjer so nad njim bdeli in z njim živeli patri frančiškani, pred petdesetimi leti prvi med njimi, p. Hieronim Žveglič, nato p. Edi Kovač in p. Pavle Jakop ter zadnji čas p. Vid Lisjak.

Akademski pevski zbor sv. Cecilije od leta 1998 deluje kot kulturno društvo in je del Zveze kulturnih društev Ljubljana oz. Območne izpostave Javnega sklada RD za kulturne dejavnosti. Vsak mesec redno bogati nedeljsko večerno bogoslužje v svoji domači cerkvi, večkrat na leto prireja koncerte sakralne glasbe ter redno sodeluje na pevski reviji Ljubljanski zbori.

Akademski pevski zbor sv. Cecilije so v petdesetih letih vodil: Tomaž Tozon (1966–1973),  Tomaž Faganel (1973–1975), Marija Volpi (1975),  Frano Krasovac (1977–1978), + Franc Ban (1978),

Marko Gašperšič (1979–1980), Marija Detela Perko (1980–1982),  Vida Kopač (1982), Urban Udovič (1982–1983), Roman Pušnjak 1983–1984/85), s. Marjeta Cirila Kovič (1986–l992), Barbara Vodnik (1992–2001) in Ivan Vombergar (2001–2011). Od 2011 zbor vodi Janja Dragan Gombač.

Z Akademskim zborom sv. Cecilije so sodelovali organisti: Silvan Baša, Polona Gantar, Margareta Weiss, Anica Grum, Dušan Ješelnik, Gregor Klančič, Ana Kresal, + Mišo Kurajica, p. Vid Lisjak, Gregor Pavlič, Marko Petrušič, Kristina Pintar, Tone Potočnik, + Primož Ramovš, Tomaž Sevšek, Gregor Voje, Matej Voje in + Mirjam Tozon.

 

Spored

Gounod, Tomc, Handl – Gallus, Duruflé, Trošt, Händl, Gruber, Mav, Jereb, Sattner, Laharnar in Premrl

 

Zborovodje

Tomaž Tozon, Tomaž Faganel, Marko Gašperšič, Urban Udovič, Marija Detela Perko, Ivan Vombergar, Barbara Lotrič, Janja Dragan Gombač

 

Orgle

Tomaž Sevšek

Podrobnosti

Datum:
13. 5. 2017
Čas:
19:00–19.00
Kategorije:
, ,