Loading Events

« Vsi dogodki

Balkanika

27. 1. 2017, 20.00, Maribor 

| 12 €

Balkanika je v pesmih zbrana esenca balkanskih ljudstev

Čudoviti spoj ritmov, arhaizma bizantinske liturgije, humoresk, žalostink, ljubezenskih napevov, virtuoznih improvizacij in zveneče barve vokalov.

Karmina Šilec, dirigentka
Carmina Slovenica
Vasko Atanasovski, pihala
Janez Dovč, harmonika
Goran Krmac, tuba
Nino Mureškič, Andrej Hrvatin, Damir Mazrek, tolkala
Zvezdana Novaković, solo vokal

” … silni emotivni naboj vokalnega izraza …
… polnost ekspresije in moč avtentičnosti …
… artistični perfekcionizem in silovita ustvarjalna energija umetniške osebnosti …” (B. Kempf)

Balkanska glasba je zapeljivka in poslušalca težko pusti ravnodušnega. Balkanika se zato človeka ne le dotakne, temveč ga močno objame. Telo se odzove – morda z nasmehom ali s pozibavanjem v ritmu. Je temperamentna, bistra, erotična, pogumna in širokega duha. Ljubimo jo in ona nam vrača močna čustva.

Človeški glas, povzdignjen v pesem, je mnogo bolj zgovoren kot v govoru. Izhajajoč iz tega globokega spoznanja, uvrščajo ljudstva z Balkana umetnost petja v sam vrh umetniškega izražanja. Njihov genij na tem področju – plod tisočletne zgodbe o solzah in trpljenju – se hrani iz teh korenin in vstopa v drug svet – Bizanc. Tisočletna tradicija balkanskih pesmi je opevala preizkušnje zgodovine, prepojene s krvjo, sledeč nočni mori petih stoletij pod otomanskim jarmom. S tem je bila ta vokalna umetnost, edino svobodno izražanje, dostopno ljudem z Balkana, zaznamovana skozi stoletja. Petje izraža poseben odnos do življenja, pri katerem ni najpomembnejša melodija ali glas, temveč izkušnja in občutje, s katerim se posreduje doživetje, ki ga opisuje pesem. Na začetku monodične, nato nenavadno diatonične, so te pesmi razvijale svojo lastno polifonijo, ki se je v 20. stoletju srečala z zahodno harmonijo.

Tako ta čudoviti spoj ponujamo današnjim ljubiteljem glasbe: v njem se prepletajo elementi pravljičnega arhaizma, liturgije, epov, asimetričnih, svobodni ritmov, virtuoznih improvizacij, žalostink … In kot dodatek k prejšnjim, znanim ali še neslišanim melodijam, ritmičnim in harmoničnim užitkom, še nekaj več: timbre! – zveneče barve, značilne za etnično vokalno tehniko odprtih glasov.

Podrobnosti

Datum:
27. 1. 2017
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
12 €
Kategorije:
,
Spletna stran:
https://www.youtube.com/watch?v=0A0VyhuZkPA

Organizator

Carmina Slovenica
Telefon:
Partizanska 5
Spletna stran:
www.carmina-slovenica.si

Prizorišče

Lutkovno gledališče Maribor
Vojašniški trg ", Maribor, Maribor 2000 Slovenia
+ Google zemljevid