Loading Events

« Vsi dogodki

Gavin Bryars: Laude Cortonese

18. 12. 2016, 18.00, MARIBOR 

| 12 €

Marijine pesmi po srednjeveški paraliturgični glasbi iz Toskane

Gavin Bryars: Laude Cortonese
18. 12. 2016 ob 18.00, Minoritska cerkev Maribor

VSTOPNICA + CD MUSICA INAUDITA: 15 EUR
VSTOPNICA: 12 EUR

Nakup: na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor

Izvaja: ansambel ¡Kebataola!

v sestavi: Urška Breznik, Nina Dominko, Mojca Potrč

Umetniška voditeljica: Karmina Šilec

Zbirka skladb Laude Cortonese ima svoje korenine v srednjeveški glasbi. Duh in občutja skladb temeljijo na napevih iz Laudario di Cortona – rokopisa iz Cortone (Biblioteca del Comune e dell’Accademia Etrusca di Cortona), glasbenega kodeksa iz druge polovice 13. stoletja. Večina skladb so Marijine pesmi. Čeprav je delo Bryarsa od kortonskega kodeksa časovno oddaljeno nekaj stoletij, ohranja srednjeveško razpoloženje. V kompozicijski tehniki se skladatelj približuje številu not na posamezni zlog, kot je to najti na izvirnikih, pogosto tudi citira ali parodira elemente melodičnih linij ali posameznih fraz. Avtorju je bil izziv napisati delo, ki je “izpostavljeno in golo”, kjer se ni mogel skriti za spretno orkestracijo spremljave – “kot slikar, ki sicer ustvarja velika oljna platna, sedaj pa se sooča s peresom, črnilom in kosom papirja”. Laude Cortonese so odraz skladateljeve ljubezni do solo glasov, še prav posebej sopranskih.

Laudario je italijanski ekvivalent latinski besedi laudarium – zbirka hvalnic. Kodeks Laudario di Cortona datira okoli 1250 in vsebuje laude oziroma hvalnice v ljudskem jeziku, posvečene predvsem Devici Mariji in tudi drugim svetnikom. Laudarij vsebuje enostavne monofone skladbe, nekatere tudi s spremljavo, in skladbe v zgodnjih oblikah polifonije za določene dneve cerkvenega leta.

Ti napevi so paraliturgična glasba, ki se po navadi ni izvajala kot del liturgije. Izvajale so jo laične bratovščine (confraternities), ki niso pripadale nobeni Cerkvi in so nudile alternativne oblike božje službe za tiste vernike, ki niso želeli pripadati določeni cerkveni ali samostanski skupnosti.

Produkcija: Carmina Slovenica
Ciklus Choregie

Podrobnosti

Datum:
18. 12. 2016
Čas:
18:00–18.00
Vstopnina:
12 €
Kategorija:

Organizator

Carmina Slovenica
Telefon:
Partizanska 5
Spletna stran:
www.carmina-slovenica.si

Prizorišče

Minoritska cerkev Maribor
Telefon:
031652662
MARIBOR, 2000 Slovenia