Loading Events date 9. 4. 2016date 9. 4. 2016date 19.30

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Komorni zbor DEKOR: BACHove PÄRTiture, LJUBLJANA, 9. 4.

date 2016-04-09CEST07:30date 9. 4. 2016date 9. 4. 2016date 19.30date 2016date 19.30date 9. 4. 2016date 9. 4. 2016date 19.30date 9. 4. 2016date 19.309. 4. 2016, 19.30, Ljubljana 

Komorni zbor DEKOR
Dirigent: Sebastjan Vrhovnik

NA RAMENIH VELIKANOV

BACHOVE PÄRTITURE
Baročni moteti in sodobne zvočne miniature

TRST, 28. februar 2016, 20.30, Cerkev sv. Ivana, Giobertijev trg
LJUBLJANA, 9. april 2016, 19.30, Cerkev sv. Jakoba, Gornji trg

Domen Marinčič, violon
Tomaž Sevšek Šramel, orgelski pozitiv, orgle
_____________

PREVALJE*, 17. april 2016, 19.00, Cerkev sv. Device Marije na Jezeru
*Koncert v organizaciji KD Mohorjan

Tilen Bajec, orgle

_____________

PROGRAM:
J. S. Bach, A. Pärt, J. L. Bach, J. Pachelbel, J. M. Bach
Več prvih izvedb v Sloveniji

VIDEONAPOVED: http://youtu.be/Rriyketpjao

Facebook – Komorni zbor DEKOR
YouTube kanal – Komorni zbor DEKOR
kzdekor.info@gmail.com

_____________

O PROGRAMU
V letošnji sezoni bodo pevci lani ustanovljenega Komornega zbora DEKOR pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika izvedli nov vokalno-instrumentalni program z naslovom BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature. Z glasbo kontrastov – razgibane baročne motete bodo združili z minimalističnim zvočnim svetom Arva Pärta – se bodo predstavili v različnih krajih po Sloveniji. Z njimi bodo sodelovali mednarodno priznana instrumentalista za staro glasbo Domen Marinčič na violonu (it. violone, basovsko godalo za izvajanje renesančne in baročne glasbe) in Tomaž Sevšek Šramel na orgelskem pozitivu in orglah (Trst, Ljubljana) ter med slovenskimi zbori uveljavljeni gostujoči pianist in organist Tilen Bajec na orglah (Prevalje). Novembra 2016 bodo z osrednjo skladbo tega programa (J. S. Bach: Jesu, meine Freude, BWV 227) demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok.

Naslov BACHove PÄRTiture izpostavlja osrednje avtorje skladb tokratnega koncertnega sporeda. V ospredju je kontrast med razgibanimi baročnimi moteti (predvsem) skladateljev rodbine Bach ter zvočnim minimalizmom estonskega skladatelja Arva Pärta. Bogate baročne harmonije svoje nasprotje srečajo v ponotranjenem, meditativnem vzdušju glasbe 21. stoletja, s čimer program nudi edinstven vpogled v ustvarjanje sakralne glasbe v različnih glasbenih obdobjih. Tematika stvarjenja iz prvega zborovega projekta se tokrat nadaljuje v razmislek o svetu in svetem, navdušen vzklik veselja se preplete s tišino in mirom.

KOMORNI ZBOR DEKOR
Komorni zbor DEKOR je nastal januarja 2015 v Ljubljani. Združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce iz vse Slovenije, ki so v preteklosti prepevali v vidnejših slovenskih in nekaterih tujih sestavih. V želji po poglobljeni pripravi zaokroženih zborovskih projektov deluje pod vodstvom gostujočih slovenskih in tujih dirigentov. Zbor je svoj otvoritveni koncert z naslovom V začetku … lani maja pripravil v sodelovanju z mladim finskim dirigentom Danijem Jurisom. Tematika stvarjenja je sovpadala ne le z osrednjo skladbo koncerta, znamenito Coplandovo In the beginning, pač pa tudi s prvo javno predstavitvijo zbora in prikazom smernic njegovega delovanja. Med skrbno izbranimi deli tujih in domačih avtorjev so kar tri v Sloveniji doživela svojo premierno izvedbo. Julija lani so pevci nastopili na hrvaškem historičnem festivalu Opatija – cesarsko mesto, ki vsako poletje privabi številne obiskovalce. Redno pa sodelujejo tudi na drugih festivalih: novembra lani v Mednarodnem ciklu vokalno-instrumentalne glasbe Simfonic voices v Kopru, letos konec maja pa bodo odprli 16. Poletni festival Studenec v Cerkvi sv. Lenarta na Krtini.

SEBASTJAN VRHOVNIK
Sebastjan Vrhovnik je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani na Oddelku za glasbeno pedagogiko pod mentorstvom Marka Vatovca in leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih in bil leta 2005 asistent Garyja Gradna na Mednarodnem pevskem tednu Europa Cantat v Ljubljani. Leta 2011 je na graški Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v razredu Johannesa Prinza končal podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Od jeseni 2013 je docent za področje zborovskega dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo. Predava na različnih zborovodskih tečajih doma in v tujini ter je član strokovnih žirij.

Od novembra 2008 je dirigent Mešanega pevskega zbora Obala Koper, od leta 2009 do 2014 je vodil Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, katerega kakovost je potrdil s programsko domišljenimi sporedi in finalom Tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope v Arezzu 2013. Kot gostujoči dirigent je sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije, zborom Opere SNG Maribor in Ženskim komornim zborom ČarniCe, predtem pa je več let vodil Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič. Z vsemi naštetimi zbori se je potrdil na koncertih v Sloveniji in tujini ter na državnem in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je prejel številna posebna priznanja.

Vrhovnikovo koncertno delovanje odlikuje odlično poznavanje pevskega glasu in izrazita muzikalnost, njegove izvedbe posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka, spored skladb, po katerih sega, pa prinaša v naš pevski prostor svežino in nove strokovne izzive.

date 19:30date 9. 4. 2016date 9. 4. 2016date 19.30date 2016-04-09date 2016-04-09date 9. 4. 2016date 9. 4. 2016date 19.30

Prizorišče

Cerkev sv. Jakoba, Ljubljana
Gornji trg 18, Ljubljana,