Loading Events

« Vsi dogodki

Koncert mladih slovenskih pevcev

21. 3. 2016, 19.3021.30, Ljubljana 

| Vstop prost

21. marec 2016 ob 19:30
Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah
KONCERTNI CIKEL GLASBENE MATICE LJUBLJANA

Marjeta Luznik, sopran
Lucas Samoza Osterc, bariton

Tanja Šterman in Vladimir Mlinarič, klavir

Spored: Anton Lajovic, Ivan Gerbec, Josip Pavčič, Antonín Dvořák, Milan Prebanda, Sergej Rahmaninov,Ciril Kren, Pavel Šivic, Slavko Osterc, Ottorino Respighi, Reynaldo Hahn, Maurice Ravel

SOPRANISTKA MARJETKA LUZNIK je solo petje študirala na Konservatoriju za glasbo v Celovcu, kjer je leta 2015 z odliko diplomirala koncertno in pedagoško smer v razredu prof. Francke Šenk. Redno se udeležuje pevskih seminarjev s priznanimi pevci in pevskimi pedagogi (K. Stoyanova, B. Fink, B. Jernejčič Fürst, A. Kirchschlager, R. Hangler). Redno nastopa s harmonikarjem Janom Kubišem, s katerim sta leta 2015 na mednarodnem tekmovanju Svirel prejela bronasto plaketo. Od leta 2015 deluje kot pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Nova Gorica.

PIANISTKA TANJA ŠTERMAN je leta 1995 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti, leta 2001 pa je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je nastopala z orkestrom Slovenske filharmonije in s Komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

BARITONIST LUCAS SOMOZA OSTERC je leta 2010 diplomiral na Instituto Superior de Arte del Teatro Colón. Med leti 2007 in 2010 je študiral samospev in oratorijsko glasbo pri Guillermu Opitzu. Leta 2008 je debitiral kot Mercutio (Prokofjev, Romeo in Julija) z ansamblom Juventus Lyrica v Teatro Avenida v Buenos Airesu. V naslednjih letih je pel skupaj s tem ansamblom in z Buenos Aires Lírica ter sodeloval pri produkcijah Beethovnevo opere Fidelio, Puccinijeve Madam Butterfly, Purcellove The Fairy Queen in Donizettijeve Belisario. Izpopolnjeval se je pri Teresi Bergenza, Bredi Zakotnik in Raúlu Giménezu. Na Dubravniških poletnih igrah se je predstavil z vlogo Guglielma (Mozart, Cosi fan tutte), v Bad Wildbadu pa je nastopil v Rossinijevi operi Il viaggio a Reims. Nedavno je pel Moralesa v Bizejevi operi Carmen v SNG Opera in balet Ljubljana in kot solist v Faurejevem Rekvijemu v Slovenski filharmoniji skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Z BBC Philharmonic je snemal Estance Alberta Ginastera za Chandos Records in leta 2015 sodeloval tudi z BBC National Orchestra of Wales.

PIANIST VLADIMIR MLINARIĆ je študiral v Ljubljani, v razredu prof. Zdenke Novak, izpopolnjeval pa na Dunaju, v razredu znamenitega L. Brumberga ter na mojstrskih tečajih pri prof. A. Valdmi, K. Boginu, L. Hallmann-Russell idr. Velik vpliv na njegov umetniški razvoj je imela prof. Breda Zakotnik, pri kateri je študiral interpretacijo lieda. Kot solist ali v različnih komornih zasedbah je igral v večjih evropskih središčih (Pariz, München, Torino, Milano, Firenze, Dunaj, Edinburgh, Bruxelles…), v ZDA (Washington, Cleveland, Mobile…), v Kanadi, Čilu, na Kitajskem in v Rusiji. Redno nastopa na mednarodnih festivalih (Santander, Ljubljanski festival, Ohrid, Europamusicale, Al Bustan…). Sodeloval je z znanimi umetniki (Pierre Amoyal, Nurit Pacht, Igor Gavriš, Kurt Widmer, Marcos in Bernarda Fink, Mirjam Kalin, Alessandro Svab, Jasminka Stančul, Barbara Bonney idr.). Od ustanovitve leta 1994 je član tria Luwigana in v tej vlogi tudi dobitnik Betettove in Župančičeve nagrade. Izvaja tudi moderno glasbo, krstil je nove skladbe I. Petrića, T. Sveteta, B. Leskovica, P. Ramovša in drugih. Strokovna kritika ga ocenjuje kot prefinjenega interpreta, ki v sebi združuje akademizem in fantazijo ter ambicijo in ljubezen do glasbe. O njegovih izvedbah pišejo, da so precizne in pregledne, o njegovem stilu, da je diskreten in nevsiljiv. Od leta 2002 deluje na ljubljanski Akademiji za glasbo kot profesor klavirja, v letih 2009-2011 pa je korepetitor za solopetje poučeval tudi na Mozarteumu v Salzburgu. Redno vodi seminarje v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem.

Podrobnosti

Datum:
21. 3. 2016
Čas:
19:30–21.30
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorija:
Spletna stran:
http://www.glasbenamatica.si/koncert-mladih-slovenskih-pevcev.html

Organizator

Glasbena matica Ljubljana
Telefon:
+386 (1) 421 05 93
E-pošta:
Spletna stran:
www.glasbenamatica.si

Prizorišče

Viteška dvorana v Križankah
Trg francoske revolucije, Ljubljana, 1000 Slovenia