Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Koncert ob 80-letnici Pavla Mihelčiča

18. 11. 2017, 19.30, Ljubljana 

| Vstop prost

Zbor, Orkester in solisti Slovenske filharmonije

Steven Loy, dirigent

Franc Kosem, trobenta
Jože Rošer, rog
Domen Jeraša, pozavna
Matevž Bajde, Franci Krevh, Barbara Kresnik, tolkala
Melina Todorovska, angleški rog
Matej Šarc, oboa
Alexandra Verbitskaya, harfa
Marija Rome, viola
Ivo Ban, govorec
Miran Kolbl, koncertni mojster

spored:
Pavel Mihelčič
Sedmi angel
Polnočna serenada
Koncert za oboo, harfo, godala in tolkala
Koncert za violo in orkester
Concerto grosso št. 1

Slovenska filharmonija v letošnji koncertni sezoni praznuje 70-letnico ustanovitve. Sklep o ustanovitvi je nastal na pobudo skladatelja Marjana Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Goloba, slovenska vlada pa je odločbo izdala 30. decembra 1947. Prvi direktor in umetniški vodja te naše osrednje glasbene ustanove je bil Marjan Kozina.

Prvega koncerta novega Orkestra Slovenske filharmonije 13. januarja 1948 v veliki dvorani hotela Union se bomo spomnili s koncertom 13. januarja 2018, z enakim sporedom, kot je bil tedaj, poleg tega pa bodo jubilej počastili tudi drugi dogodki.

Ciklu koncertov ob 70-letnici se tako pridružuje tudi koncert ob 80-letnici skladatelja Pavla Mihelčiča, katerega dela so močno obogatila zakladnico slovenske orkestralne glasbe. Skladatelj, glasbeni kritik in pedagog Pavel Mihelčič (1937) je študij zaključil na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Matiji Bravničarju. Deloval je kot predavatelj na Srednji glasbeni šoli in Akademiji za glasbo v Ljubljani, med drugim je bil urednik oddaj resne glasbe na Radiu Slovenija, predsednik slovenske sekcije Mednarodnega združenja za sodobno glasbo – ISCM in član upravnega odbora Društva slovenskih skladateljev. Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada (1979), Župančičeve nagrade (1984) in Kozinove nagrade DSS za zaokrožen simfonični opus. V njegovih delih prideta do izraza preglednost in muzikalna prepričljivost, mnoge njegove skladbe pa so prežete z ljudsko motiviko.

Vstop prost.

Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si.

Podrobnosti

Datum:
18. 11. 2017
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
,
Spletna stran:
http://www.filharmonija.si

Organizator

Slovenska filharmonija
Telefon:
01 24 10 80010
E-pošta:
Spletna stran:
www.filharmonija.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija
Kongresni trg 10, Ljubljana, Slovenia