Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

KONCERT SVETOVNEGA ZBORA MLADIH (WORLD YOUTH CHOIR) V KOPRU

21. 7. 2017, 20.00, Koper 

| Vstop prost

O ZBORU
Leta 1989 ustanovljeni Svetovni zbor mladih je zbor z visoko umetniško odliko in socialni mednarodni projekt brez primere na področju glasbene pedagogike, ki enkrat vsako leto na intenzivnih vajah in koncertni turneji zbere mlade nadarjene polprofesionalne pevce (stare od 17 in 26 let) s celega sveta, ki so izbrani na mednarodni avdiciji in združeni v en zbor, ki ga vodijo priznani dirigenti. Za mlade pevce, katerih kulturno ozadje je bogato in pestro, vaje, koncerti in turneja pomenijo izjemno priložnost, da se seznanijo z različnimi kulturami, ljudmi, glasbo in običaji.

Zbor so ustanovili Jounesse Musical Internatnional, svetovna zborovska zveza IFCM in evropska zborovska zveza European Choral Association – Europa Cantat.

Od ustanovitve je imelo na 35 organiziranih turnejah pri projektu priložnost sodelovati čez 1000 pevcev iz 65 držav, ki so sodelovali s 46 dirigenti svetovnega slovesa in objavili več kot 20 CD in DVD posnetkov. Svetovni zbor mladih je postal projekt pod pokroviteljstvom UNESCA, saj je leta 1996 prejel naziv „Umetnika za mir” kot glasbena tribuna, ki učinkovito podpira vzajemno delovanje med kulturami.

V zboru je v teh letih sodelovalo tudi čez 30 pevcev iz Slovenije, zbor smo imeli dvakrat možnost slišati tudi v Sloveniji v Organizaciji Glasbene mladine Slovenije. Letošnja izbrana pevca iz Slovenije sta altistka Tjaša Fajdiga in tenorist Aljaž Bastič.

LETOŠNJA TURNEJA ZBORA
Poletno srečanje in turnejo Svetovnega zbora mladih bo v letu 2017 organizirala Zsolnay Heritage Management Nonprofit Ltd, kulturni holding mesta Pécs na Madžarskem. Po 10-dnevnih intenzivnih vajah v Pécsu (4.-13. julij) z dvema dirigentoma (Zoltán Pad z Madžarske in Ken Wakia iz Kenije), bo Svetovni zbor mladih začel svojo turnejo 12. koncertov na Madžarskem 13. julija v Kodályjevem centru v Pécsu, ki mu bodo sledili koncertu na Madžarskem (Budimpešta), v Srbiji (Novi Sad, Beograd), Bosni in Hercegovini (Sarajevo, Prijedor), na Hrvaškem (Osijek, Opatija in Zagreb) ter v Sloveniji (Koper in Ljubljana). V okviru teme „Umetnik za mir” bo močan poudarek na spravi med različnimi etničnimi skupinami in verstvi.

REPERTOAR
Letos bo zbor sestavljalo 59 pevcev iz 34. držav s celega sveta, ki bodo na koncertih izvajali repertoar dveh različnih glasbenih žanrov. Zoltán Pad z Madžarske bo dirigiral klasične in sodobne skladbe, priredbe ljudskih pesmi in sakralna dela (Mendelssohn, Forte, Orbán, Kodály, Tajčević), številne skladbe bodo dela skladateljev držav gostiteljic. Ken Wakia iz Kenije pa bo dirigiral afriške ljudske napeve, afroameriške duhovne pesmi in sodobno glasbo sveta (dela, ki so jih napisali Shawn Kirchner, Jake Runestad, Michael Barrett in Ralf Schmitt, Allen Koepke, Stacey V. Gibbs, Leonard Cohen ter Evan Powers).

DIRIGENTA

Zoltán Pad

Zoltán Pad je študiral v Budimpešti pri Pétru Erdeiju in v Münchnu pri Michaelu Gläserju. Leta 2008 je delal kot zborovodja na osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu. Med letoma 2009 in 2014 je bil glavni dirigent Kodályjevega zbora Debrecen, od leta 2014 pa je glavni dirigent zbora madžarskega radia. Kot zborovski dirigent je sodeloval s Sirom Simonom Rattlom in Berlinskimi filharmoniki, z Danielom Hardingom, Pétrom Eötvosom in Orkestrom Dunajske filharmonije. Na koncertih je vodil vse profesionalne mešane zbore na Madžarskem in je zaželen gost profesionalnih zborov po Evropi.
Leta 2007 je Zoltán prejel nagrado občinstva in posebno nagrado na 4. mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente (v organizaciji Europa Cantat). Od leta 2009 do leta 2014 je deloval kot glavni dirigent Kodályjevega zbora Debrecen, ki je eden redkih profesionalnih zborov na Madžarskem. V tem času je Zoltán zboru dirigiral na več kot 130 koncertih po Madžarskem in Evropi ter pripravil še 130 koncertov. Med številnimi deli je izvedel Zborovski koncert Alfreda Schnittkeja, Zapečateni angel Rodiona Ščedrina in prvo madžarsko izvedbo oratorija Nebeška družba Benjamina Brittena. which is one of the few professional choirs in Hungary. Pod njegovim vodstvom je Kodályjev zbor prejel nagrado Prima. Od leta 2014 je glavni dirigent Zbora madžarskega radia: z njimi je več prvih izvedb sodobnih a cappella skladb. Kot zborovodja je sodeloval s Sirom Simonom Rattlom in Berlinskimi filharmoniki, z Orkestrom Dunajske filharmonije, Danielom Hardingom, Helmuthom Rillingom, Pierom Giorgiem Morandijem, Enniom Morriconejem, Pétrom Eötvösom, Zoltánom Kocsisom, Tamásom Vásáryjem, Ivánom Fischerjem, Adámom Fischerjem, Györgyjem Vashegyijem, Martinom Haselböckom in Howardom Armanom.
Delal je z vsemi tremi profesionalnimi mešanimi zbori na Madžarskem. Je tudi zaželen gost pri profesionalnih zborih v Evropi in bo to sezono delal s Zborom poljskega radia, naslednjo sezono pa bo koncertiral v Franciji in Nemčiji. Zoltán rad pristane tudi na povabila mladinskih zborov in redno inštruira zbore iz Hong Konga. Je reden gost na glasbenih delavnicah po vsem svetu. Velik užitek mu je predstavljalo delo z mladimi zborovskimi dirigenti v Limericku na Irskem leta 2015, kjer je vodil demonstracijski zbor tečaja, ki ga je organiziralo irsko zborovsko združenje. Vedno znova je član žirije na mednarodnih zborovskih in dirigentskih tekmovanjih (Derry, Bratislava, Maribor, Neerpelt, Maasmechelen, Torino). Med leti 2009 in 2014 je bil član umetniškega odbora mednarodnega zborovskega tekmovanja Béle Bartóka – v sezoni 2013/14 kot umetniški vodja tekmovanja.
Poleg svojega profesionalnega življenja zborovskega dirigenta svoje izkušnje deli z mlajšimi zborovodji: Zoltán Pad je docent na Kodályjevem inštitutu Lizstove akademije, kjer dela s tujimi študenti in poučuje zborovsko dirigiranje ter zborovsko literaturo.

 

Ken Wakia

Ken, ki je nekdanji član Svetovnega zbora mladih, je študiral zborovsko dirigiranje pri dr. Jo-Michaelu Scheibeju na Univerzi v Miamiju na Floridi, ZDA, kot Fullbrightov štipendist. Je ustanovni vodja ene najboljših kenijskih zborovskih zasedb, mednarodno priznanih Komornega zbora Nairobi in zbora Safaricom. Ken je dirigiral zborom v Keniji, ZDA in Evropi, vključno z mladinskim zborom Europa Cantat. Ob dejavnem glasbenem življenju Ken trenutno promovira lokalno in mednarodno kulturo in izobraževanje kot specialist za kulturne in izobraževalne zadeve na veleposlaništvu ZDA v Nairobiju.

Ken je kot učitelj, pevec in zborovodja znana osebnost na kenijskem in mednarodnem glasbenem prizorišču. Svojo dirigentsko pot je začel, ko je študiral na univerzi Kenyatta v Nairobiju pri Annetti Miller.
Pozneje je zborovsko dirigiranje študiral pri dr. Jo-Michaelu Scheibeju na Univerzi v Miamiju na Floridi, ZDA, kot Fullbrightov štipendist. Med njegovimi mentorji so tudidr. Andre Thomas, dr. Kevin Fenton in dr. Donald Oglesby. Ken je v Keniji, ZDA in Evropi vodil mnogo skupin, med njimi Glasbeno društvo Nairobi, ženski zbor Univerze v Miamiju in Mladinski zbor Europa Cantat v Estoniji. Oktobra 2005 je Ken ustanovil Komorni zbor Nairobi, da bi mladim Kenijcem omogočil sodelovanje v glasbeni zasedbi visoke kakovosti, od koder bi lahko razvijali svoje profesionalne poti ali pa si razširili znanje in zanimanje za umetnosti. Zasedbo je popeljal na mednarodno prizorišče na turnejah po ZDA, Angliji, Španiji, Ugandi in Tanzaniji.
Ken je tudi ustanovitelj in vodja zbora Safaricom, ki je službeni zbor zaposlenih največjega mobilnega operaterja v Keniji, podružnice Vodafona. Ken je znan po tem, da k svojim zborom prinese široko paleto glasbenih slogov, priredbe tradicionalnih afriških ljudskih napevov, afroameriške duhovne pesmi, klasične in sodobne skladbe. Kot pevec je Ken kot član Svetovnega zbora mladih zastopal Kenijo na turnejah po Japonski, Tajvanu, Filipinih, Belgiji, Franciji, Nizozemski in Italiji. Ko je bil v ZDA, je prepeval pri zboru Jubilate in cerkvenem zboru Coral Gables, v Keniji pa je bil solist v Glasbenem društvu Nairobi ter pri Greenwood Singers.
Ken je svojo pot začel kot učitelj glasbe na dekliški gimnaziji Precious Blood v Nairobiju, kjer je vodil tudi šolski zbor. Po vrnitvi iz ZDA leta 2005 je bil imenovan za pomožnega dekana in predstojnika za glasbo na Afriški univerzi Nazarene. Ken je kot specialist za kulturne in izobraževalne zadeve zaposlen na veleposlaništvu ZDA v Nairobiju.

POSNETKI NEKATERIH NASTOPOV
Zbor je gostoval na vseh kontinentih, najprestižnejši zadnji nastop je bil na podelitvi Nobelove nagrade za mir 2011 v Oslu.

1999: Slovenija (improvizacija na slovensko ljudsko Pa se sliš – K. Pahor)

2010: Španija

2012: Ciper

 

VEČ O ZBORU:
www.worldyouthchoir.org
www.youtube.com/user/worldyouthchoir09

Podrobnosti

Datum:
21. 7. 2017
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
, ,
Spletna stran:
https://soup.si/sl/apz

Prizorišče

Protokolarno-koncertna dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
Martinčev trg, Koper, Primorska 6000 Slovenia
+ Google zemljevid