Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Koncert Vokalne skupine Plamen – Toronto: Ljubljana

26. 8. 2016, 20.30, Ljubljana 

VOKALNA SKUPINA PLAMEN – TORONTO

Pred petindvajsetimi leti so štiri dekleta slovenskega porekla začela uresničevati svoje sanje; želela so se naučiti pesmi iz njihovega izročila. Na srečo so skupno pevsko pot stkale z nadarjeno vodjo Marijo Ahačič Pollak, ki je združila njihova srca, duše in pesmi. Tako se je rodil takratni dekliški zbor Plamen, ki se je razširil v sestav dvanajstih deklet. Pevke so z leti postale žene in mamice in dekliški zbor se je preimenoval v Vokalno skupino Plamen.
Plamen je po svojem članstvu in repertoarju nekaj izjemnega. Pevke s ponosom negujejo slovensko kulturo. Čas za zborovsko delo se nenehno vriva med njihov študij, službe in družinsko življenje. Na vaje, ki so redno vsak torek, prihajajo iz osupljivo oddaljenih krajev: Metropolitan Toronto, Mississauga, Mount Albert Pickering in St. Catharines. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti ne pevske, zato so morale vložiti veliko dodatnega truda za obvladovanje zahtevnega glasbenega gradiva in doseganje visoke ravni, ki jo vodja zahteva.
Umetniški vodja skupine Marija Ahačič Pollak je izjemna osebnost s karizmo, kar zagotavlja, da se sanje pevk uresničujejo. Sledijo njenemu zgledu in se posvečajo napredku skupine. Z njenim vodenjem je zelo bogat tudi repertoar zasedbe: od slovenskih in kanadskih ljudskih pesmi do duhovne glasbe, sodobnih popularnih pesmi, ki jih pojejo v slovenskem, angleškem, francoskem in latinskem jeziku.
“Letos praznujemo 25. obletnico. Imamo torej moč, zavezale smo se in naše sanje živijo, ko si prizadevamo ne le za priznanje naše slovenske skupnosti, temveč tudi za mednarodno priznanje našega kanadsko slovenskega izročila.” (Rosemary Fotivec- Stodulski)

Prizorišče

Cerkev sv. Jakoba, Ljubljana
Gornji trg 18, Ljubljana,
+ Google zemljevid