Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Koncert vokalne zasedbe Slovena glasovi / Slovena Voices (SLO, BGR)

25. 4. 2016, 20.00, Ljubljana 

Slovena glasovi / Slovena Voices je skupina vokalistk, ki poustvarjajo staro slovansko pevsko prakso, tehniko odprtega grlenega petja. Tovrstni način petja je izjemen, rudimentaren, nekoč značilen za ves ženski slovanski svet, danes je skorajda izumrl. Na našem prostoru ga najdemo le še v Halozah, med tem ko je v Bolgariji ta tradicija zelo cenjena in navzoča v procesih glasbenega izobraževanja.

Zvezdana Novaković je v tokratnem projektu povabila izjemne ljudske pevke, ki prihajajo iz različnih regij Bolgarije: Rodopi in severna Bolgarija. Pevki sta med drugim članici nacionalnega ansambla Filip Kutev, nastopata pa tudi kot solistki.
Slovena vas bo popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Pojejo v specifični tehniki odprtih glasov, ki resonira in je bogata v ornamentih in drugih specifikah različnih slovanskih regij. Včasih njihovi glasovi postanejo tradicionalni instrumenti, kot so gadulka ali gaida. Sodobna klasična kompozicija in jazz harmonija, improvizirana v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno, pesmi slovanskih in balkanskih narodov – to je esenca zasedbe Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost, trenutek brez omejitev ali meja.

Avtor projekta, kompozicije, vokal, harfa: Zvezdana Novaković (SLO)
Gostujoče vokalistke: Darina Zlatkova (BGR)
Tanja Prvanova (BGR)

http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi/174345415

Prizorišče

Hostel Celica - Galerija
Telefon:
+ 386 1 230 97 00
Metelkova 8, Ljubljana, Select a State: 1000 Slovenia
+ Google zemljevid