Loading Events

« Vsi dogodki

Koncert ZBOROVSKA GLASBA 2016 DSS

24. 11. 2016, 19.30, Ljubljana 

| prost vstop

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE
Dirigentka: Martina Batič

PROGRAM

Jakob JEŽ
DVE PESMI za mešani zbor – NOVEMBRSKA (C. Zlobec)*

Andrej MISSON
NOCTURNO za sopran in mešani zbor (F. Lainšček)*
Solistka: Mateja Langus, sopran

Helena VIDIC
ŽIVLJENJE za mešani zbor (N. Grafenauer)*

Aldo KUMAR
IN SEGLA JE ZA HIP V CVETOČI LAN za mešani zbor (T. Pavček)*

Blaž ROJKO
KO SVA SAMA za tenor in mešani zbor (C. Zlobec)*
Solist: Martin Logar, tenor

Petra STRAHOVNIK
BREZČASNOST za mešani zbor (C. Zlobec)*

Ambrož ČOPI
TIŠINA za mešani zbor (C. Zlobec)*

Katarina PUSTINEK RAKAR
KRIK za mešani zbor (C. Zlobec)*

Tomaž HABE
ZALIV I za mešani zbor (C. Zlobec)*

 

* krstna izvedba

 

O POUSTVARJALCIH …

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, od leta 1998 pa deluje v okviru Slovenske filharmonije. Od formalne ustanovitve spomladi leta 1991 ga je do jeseni leta 2009 vodil dr. Mirko Cuderman. Od sezone 2009/2010 sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič postala umetniški vodja in pomočnica direktorja za zbor.
Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je vse od ustanovitve leta 1991 izvajanje predvsem raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje zbor v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe.
V Vokalnem abonmaju so zboru dirigirali priznani tuji dirigenti: Hans Bernhard, Herbert Böck, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Johannes Prinz, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring in Gabor Ugrin.
Zbor Slovenske filharmonije je v 25 letih veliko snemal in še redno snema. Diskografija obsega več kot osemdeset zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije z izbranimi solisti, med njimi z Ano Netrebko, pod vodstvom Emmanuela Villauma sodelovala pri koncertni izvedbi opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posneli za znano založbo Deutsche Gramofon.
Za avtorsko zgoščenko Sanjam (2014) pod taktirko Martine Batič je Ambrož Čopi med drugim dobil nagrado Prešernovega sklada 2016.
Zbor Slovenske filharmonije je maja 2016 na mednarodni konferenci v Parizu dosegel polnopravno članstvo v prestižnem evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.

Martina Batič je doma iz Ajdovščine. Po diplomi na Oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo v Ljubljani je leta 2004 na münchenski Visoki glasbeni šoli v razredu Michaela Gläserja z odliko končala podiplomski študij zborovskega dirigiranja. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Med letoma2004 in 2009 je uspešno vodila zbor Opere SNG Ljubljana. Od jeseni 2009 je pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za področje zbora, od leta 2012 pa tudi umetniška vodja Zbora Slovenske filharmonije.
Jeseni leta 2006 je zmagala na prestižnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov za nagrado Erica Ericsona, kar ji je odprlo vrata v svet poklicnega zborovstva. Od takrat redno sodeluje z zbori, kot so Švedski radijski zbor, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor in Danski radijski zbor, Danski vokalni ansambel, Stuttgartski vokalni ansambel, RIAS Kammerchor in drugi. Med pomembnejšimi koncerti preteklih sezon je treba omeniti koncert s Komornim zborom Erica Ericsona v Stockholmu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma (2011), koncerta z Orkestrom Slovenske filharmonije v Ljubljani (2013), koncert s Švedskim radijskim zborom na slovitem Festivalu Baltskega morja (Baltic Sea Festival 2014), zaključni koncert sezone z zborom RIAS Kammerchor (2016) ter koncert z Zborom Nemškega radia MDR (Festival Achava 2016). Pogosto pripravlja zbore za koncerte znanih dirigentov, kot so Valerij Gergijev, Marcus Creed, Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Hartmut Haenchen, Gianandrea Noseda, Markus Stenz in drugi.

Podrobnosti

Datum:
24. 11. 2016
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
prost vstop
Kategorije:
, , ,
Spletna stran:
http://www.dss.si

Organizator

Društvo slovenskih skladateljev
Telefon:
+386 1 241 56 64
E-pošta:
Spletna stran:
www.dss.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid