Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

KULTURNE POSLASTICE IZ PÉCSA

14. 9. 201715. 9. 2017, Ljubljana 

| Vstop prost

KULTURA, VINO IN ŠE MARSIKAJ SLASTNEGA Z JUŽNE MADŽARSKE

Dragi prijatelji Srednje Evrope!

Spodaj lahko najdete gradivo o dvodnevnem festivalu Pécsa v Sloveniji. Za dodatne informacije smo Vam na razpolago. Na dogodke ste prijazno vabljeni. Prosimo Vas, da se na degustacijo vin prijavite! Upamo, da se kmalu srečamo.

Sloveniji se bo mesto Pécs predstavilo 14. in 15. septembra. Pécs je že dolga leta povezan s Slovenijo. Leta 2010 je bil Evropska prestolnica kulture, dve leti kasneje pa je tesno sodeloval z Mariborom v času podobnega projekta tega mesta. Z nizom prireditev v sklopu Kulturnih poslastic iz Pécsa nam bodo v Ljubljani, Mariboru in Lendavi predstavili razgibano literarno življenje mesta, njegovo bogato glasbeno kulturo in odlična vina iz okoliške pokrajine Villány. Prizorišče ljubljanskega programa bo v Balassijevem inštitutu, kjer bodo udeleženci priča zanimivim pogovorom in koncertom, poleg tega pa si bodo lahko ogledali fotografsko razstavo ter poskusili odlična vina.

Pokrajinski muzej v Mariboru bo gostil razstavo o tovarni porcelana Zsolnay, medtem ko si bodo v Lendavi naši najmlajši lahko ogledali lutkovno predstavo, malce starejši pa uživali na koncertu vinskih pesmi. Okušanje kulturnih poslastic omogoča društvo “Zsolnay kulturális negyed”.

Podrobni program
14. september, 17:00-21:00, Balassijev inštitut, Ljubljana

17:00
Pogovor s Primožem Reparjem, slovenskim udeležencem Pisateljskega programa v Pécsu.
Pogovor bo vodila Marjanca Mihelič.
Primož Repar je bil leta 2009 in leta 2017 gost Pisateljskega programa v Pécsu. O pisateljevem bivanju v Pécsu lahko beremo v njegovi antologiji z naslovom 22xPécs. Tema pogovora bo njegova izkušnja v tem madžarskem mestu in njegov odnos do madžarske literature.

18:00
Življenje/slike Pécsa
Otvoritev razstave fotografskega društva Mecseki Fotóklub in fotografov iz Pécsa
Razstava, na kateri je na ogled 30 fotografij, posnetih v Pécsu, predstavlja najpomembnejše zaklade tega 2000 let starega mesta. Večina fotografij prikazuje, kakšnega razvoja je bilo mesto deležno, ko je bilo leta 2010 Evropska prestolnica kulture, in kako je to vplivalo na tamkajšnje kulturno dogajanje ter vsakodnevno življenje, ki sta postala še bolj pestra in raznolika. Fotografsko društvo Mecseki Fotóklub je bilo ustanovljeno leta 1957 in deluje kot neodvisno društvo. Šteje okoli 50 članov, ki gojijo tesne stike z umetniki s sorodnih področij. Društvo v svoji galeriji priredi od 8 do 9 komornih razstav na leto in je soustanovitelj mednarodne fotografske razstave Fotoforum, ki se je pozneje pridružila Delovni skupnosti Alpe–Jadran. Vzdržuje tudi tesne strokovne stike s fotografskimi klubi pobratenih mest, kot so Osijek (HR), Lahti (FIN), Gradec (A), Fellbach (D) in Oradea (RO).

18:30
Koncert skupine UniCum Laude

Vokalna skupina UniCum Laude je bila ustanovljena leta 1994. Njeni člani so izkušeni zborovski pevci, večina jih je diplomiranih zborovodij, nekateri pa nastopajo tudi kot solisti. Komorno petje je velik izziv za vsakega pevca, saj omogoča, lastno interpretacijo izvajanega dela. Program skupine UniCum Laude se odraža že v njenem imenu, obsega namreč redko slišana dela iz različnih obdobij glasbene zgodovine.

19:30
Degustacija vin iz Pécsa in Villányja

Villány, ki leži 30 kilometrov južno od Pécsa, je ena od najznamenitejših vinorodnih pokrajin na Madžarskem. Večina vin, ki jih bo mogoče pokusiti med degustacijo, prihaja iz vinske kleti Bock, ene od najboljših vinskih kleti tega območja. Ta vinska klet sodeluje tudi s podjetjem Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., neprofitnim podjetjem, ki upravlja več kulturnih ustanov v Pécsu. Ob tem je treba posebej omeniti vinsko sorto “cirfandli”, ki je značilna za Pécs in postaja med poznavalci žlahtne kapljice vedno bolj priljubljena. Obiskovalci degustacije se bodo seznanili s poreklom in značilnostmi vin iz okolice Pécsa. Rdeča in bela vina ter rosé bodo pokušali pod vodstvom izkušenega someljeja, Zoltána Győrffyja.

15. september, 16:30-21:00, Center Bánffy, Lendava

16:30
Otvoritev

17:00
Čarobna ključavnica
Lutkovno gledališče Bóbita

Lutkovno gledališče Bóbita je bilo ustanovljeno leta 1961 v Pécsu, kjer je delovalo pod vodstvom Lajosa Kósa in je zelo kmalu postalo znano po svojih humorističnih predstavah za odrasle in otroke ter predstavah z instrumentalno rock glasbo brez dialogov . Predstava z naslovom Čarobna ključavnica pripoveduje o ubogi ženici, ki je živela pred davnimi časi in je bila tako zelo revna, da so morale pri sosedih prosjačiti celo njene miši. Ženica je imela sina, ki je bil zelo pameten. Tako pameten je bil, da je pretental tudi hudiče in jim ukradel dragocen zaklad, čarobno ključavnico. Fantu je bila po tem usoda naklonjena, za ženo je vzel celo kraljevo hči. Toda hudič nikoli ne počiva!
www.bobita.hu

18:00
Koncert skupine Vivat Bacchus 15. september, petek

Glasbena skupina Vivat Bacchus je od svoje ustanovitve leta 2001 prepotovala celo Evropo in svet in s tem pripomogla k boljši prepoznavnosti madžarskih vin. Skupina namreč poje pesmi o vinu, na njenem repertoarju pa poleg ljudske glasbe najdemo tudi številne druge zvrsti, kot so jazz, blues ali rock and roll. Večina pesmi je avtorskih. Skupina prepeva uglasbene verze slavnih madžarskih pesnikov, ki so pisali o vinu, predvsem pa lastne uglasbene pesmi in pripovedi, ki s svojim edinstvenim slogom poslušalce ponesejo v izjemni svet madžarskih vinskih pesmi.
www.vivatbacchus.hu

19:00
Degustacija vin iz Pécsa in Villányja ter lokalnih vin

15. september, 18:00, Pokrajinski muzej, Maribor
Razstava: Zsolnay – preteklost, sedanjost, prihodnost

Tovarna porcelana Zsolnay je eden od najpomembnejših predstavnikov madžarske umetnostne obrti. Tovarna je bila najuspešnejša ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja, ko so dela njenih umetnikov zaslovela po celem svetu, slavne pa so postale tudi edinstvene tehnike, ki so jih uporabljali.
Tovarna je skupaj z blagovno znamko preživela viharje zgodovine in še vedno proizvaja porcelan. Z ustanovitvijo Kulturne četrti Zsolnay pa je znamka Zsolnay postala zveneče ime tudi na področju madžarskega turizma in kulture.
Na razstavi bodo na ogled najuspešnejši izdelki preteklih let in izdelki, ki jih tovarna trenutno proizvaja. Predstavljeni pa bodo tudi načrti za prihodnje kolekcije. Poleg keramičnih mojstrovin bodo obiskovalci razstave lahko videli tudi, kako sta se podoba in funkcija čudovitih stavb tovarne spremenili, ko je bila v okviru projekta Evropska prestolnica kulture 2010 ustanovljena Kulturna četrt Zsolnay.
Zgodovinsko gradivo je del zbirke galerije Art Deco iz Pécsa.

Prizorišče

Balassijev inštitut
Telefon:
059/337-900
Barvarska steza 8, Ljubljana, 1000 Slovenia