Loading Events

« Vsi dogodki

LAJTL – glasbena tradicija prvotnih ljudstev

8. 5. 2017, 19.0021.00, MARIBOR 

| 5 €

ATTACCA:

Zbor avstralskih staroselcev prvič v Sloveniji!

8. 5. 2017, dvorana Union, Maribor

Prvo gostovanje zbora Gondwana v Evropi bo hkrati tudi prvo gostovanje aboriginskega ansambla v Sloveniji. V programu Attacca, ki se je v desetih letih obstoja uveljavili kot pomemben koncept zborovskega gibanja za mlade, se bodo skupaj z zborom Carmina Slovenica predstavili na koncertu LAJTL. Gondwana gostuje po vsej Avstraliji, nastopili so v Sydneyjski operni hiši, na številih odmevnih državnih in mestnih dogodkih ter sodelovali z mnogimi priznanimi umetniki.

Gondwana – zbor avstralskih staroselcev, pod umetniškim vodstvom Lyn Williams, s svojim ustvarjanjem podpira razvijanje raznolikih kultur avstralske mladine staroselskega porekla skozi gradnjo identitete ob sodelovanju z lokalnimi starešinami in skupnostmi. V središču poslanstva Gondwane je ohranjanje in prenašanje zgodb (in jezika) skozi pesem, medgeneracijske kulturne aktivnosti ter razvijanje sodobnega glasbenega repertoarja, ki temelji na tradicionalni glasbi staroselcev.

Svoje prvo mednarodno turnejo v Evropi bodo po gostovanju v Sloveniji nadaljevali na Dunaju, kjer bodo sodelovali z zborom Dunajskih dečkov.

Za domorodna ljudstva je kultura organski del skupnosti. Zanje pomeni trajen odnos med živimi bitji, rastlinami in kraji, s katerimi je kultura povezana. Kulturo prenašajo na prihodnje generacije in je ključna podlaga za njihov nadaljnji obstoj kot ljudstva. V svetovih domorodnih ljudstev se prepletajo nadnaravne sile, kozmos, duhovne sile in bogovi. Vsaka stvar ima svojega gospodarja in vsak pojav ima svoj vzrok. Nadvse pomembno je ravnovesje z naravo. Zemlja je kraljestvo mitoloških bitji, bogov in prednikov, ki jih obhajajo z rituali. Rituali pomagajo miroljubno sobivati z rastlinami in živalmi in obnavljati življenjski krog. Domorodna ljudstva si prizadevajo pred zunanjimi vplivi zaščititi svojo dediščino, vrednote, kulturno identiteto in način življenja.

GONDWANA, zbor avstralskih staroselcev, dirigentka Lyn Williams
Carmina Slovenica, dirigentka Karmina Šilec
Pevska šola CS, zborovodkinji Jasna Drobne in Marinka Šober

Cena vstopnice: 5 EUR
Vstopnice lahko kupite v spletni prodajalni, v pisarni TIC in uro pred dogodkom na blagajni dvorane Union.

Neponovljiva priložnost spoznati in doživeti moč jezika in trdnost pripadnosti skupnosti skozi raznoliko glasbeno ustvarjanje. Za šolske skupine je cena vstopnice 3 EUR. Prijava do 4. 5. 2017.
Za več informacij in prijavo nam pišite na project@carmina-slovenica.si ali pokličite na 031 652 662.

Podrobnosti

Datum:
8. 5. 2017
Čas:
19:00–21.00
Vstopnina:
5 €
Kategorije:
, ,
Spletna stran:
https://www.carmina-slovenica.si/vstopnice/

Organizator

Carmina Slovenica
Telefon:
Partizanska 5
Spletna stran:
www.carmina-slovenica.si

Prizorišče

dvorana Union
Telefon:
022512215
Partizanska cesta 5, MARIBOR, 2000 Slovenia