Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Letni koncert APZ UP: S sabo prinašam življenje od nekdaj

1. 7. 2018, 19.00, Koper 

| Vstop prost

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v nedeljo, 1. julija 2018, ob 19. uri vabi na slavnostni letni koncert ob 14. obletnici delovanja v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru z naslovom “S sabo prinašam življenje od nekdaj”.

“Zbor se bo pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in asistentov dirigenta Andreje Tomažič Hrvatin in Luke Vetriha predstavil z izborom stilno in žanrsko raznolikega programa. Izvedene bodo številne novosti, izmed katerih bodo nekatera dela priča svoji krstni izvedbi,” napoveduje predsednik APZ UP Martin Martin Marchesich.

V prvem delu koncerta bodo pozornost namenili enemu najvidnejših skladateljev vokalne glasbe Pavletu Merkùju, čigar koncert ob 90. obletnici rojstva je letos organiziral APZ UP. V nadaljevanju bo sledil del Steinbergove liturgije, kjer je skladatelj na svoj način ozvočil stare pravoslavne napeve. Sledili bosta dve novi vokalno in tehnično zahtevni deli Črta Sojar-Voglarja napisani prav za APZ UP, kateri zbor pripravlja za sklep letošnje sezone. Missa “Pro Juventute” mladega skladatelja Tineta Beca je doživela krstno izvedbo konec prejšnjega leta in je od tedaj vselej požela izvrstne kritike in zanimanje tujih izvajalcev.

V drugem delu koncerta se bo zbor iz duhovnosti obrnil k naši nacionalni identiteti, zapečateni v ljudski pesmi v priredbah slovenskih skladateljev, ki so ali ustvarjajo na tem področju. Za sklep je zbor povabil k sodelovanju mladega skladatelja Sama Volka, ki je za zbor priredil dve zimzeleni popevki, izboru pa je Vovk dodal še priredbo za mešani zbor skladbe Ta na Solbici, ki je z žensko različico prepričala žirijo na zborovski Evroviziji.

Mednarodni projekti zbora
APZ UP je bil lani povabljen, da sodeluje v projektu WestEastChord v okviru Erasmus+ programa skupaj z zborom “Armonija” iz Preveze (Grčija) in “Vassil Arnoudov” Sofija chamber choir (Bolgarija). Namen projekta je spoznavanje raznolike sakralne glasbe vzhoda in zahoda.

Zbor bo na letnem koncertu predstavil del programa, vključenega na festival aprila v Sofiji, julija pa ga bo, kot demonstracijski zbor na mojsterskem tečaju za dirigente in nastopih v okviru festivala, predstavil v grški Prevezi.

Podpora zbora in donacija za orgle koprske stolnice
APZ UP deluje kot neprofitno društvo, ki se ponaša s statusom delovanja v javnem interesu, zato zboru vsak dodaten prispevek omogoča in olajšuje delovanje in obogatitev kulturnega dogajanja doma in v tujini. Pred in po koncertu bo moč kupiti vseh 7 zgoščenk zbora, koncertno dogajanje pa bo ponovno spremljal bogat srečelov.

APZ UP letos pridružuje podpori projekta zbiranja sredstev za postavitev orgel v stolni cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Kopru, za kar bo na julijskih koncertih Mednarodnega festivala “Sancti Nazarij” (v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices), ki se je pričel s koncertom Bolgarskega zbora »VASSIL ARNAOUDOV« SOFIA CHAMBER CHOIR, omogočal donacijo prostovoljnih prispevkov.

V pričakovanju, da koncert obeležimo in počastimo tudi z vašim obiskom, vas lepo pozdravljamo in se vam vnaprej zahvaljujemo.

Lepo vabljeni!
Vstop prost.

Glavni pokrovitelji in soorganizatorji koncerta so Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Univerza na Primorskem in Mestna občina Koper, podprl pa ga je tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Podrobnosti

Datum:
1. 7. 2018
Čas:
19:00–19.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorija:
Spletna stran:
https://www.soup.si/sl/novice/letni-koncert-apz-up-s-sabo-prinasam-zivljenje-od-nekdaj