Loading Events

« Vsi dogodki

Mozartov Rekviem – otvoritev abonmajske sezone Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

14. 9. 2017, 19.30, Ljubljana 

| 28, 24, 20, 12, 10

Simfonični orkester RTV Slovenija vabi na otvoritveni koncert abonmajske sezone Kromatika. Pod vodstvom maestra En Shaa in z Mešanim zborom Glasbene matice, se bomo z Mozartovim Rekviemom poklonili spominu na velika dirigenta Sama Hubada in Antona Nanuta.

Mitologija je nekaj skrivnostnega in hkrati nekaj vsakdanjega – obdajajo nas zgodbe, ki so pogosto nepreverljive, še pogosteje pa bi bilo nesmiselno preverjati njihovo resničnost. Že to, da se okrog nekoga ali nečesa pletejo miti, pove veliko o pomenu te osebe, dogodka, predmeta … Okrog Mozartovega poslovilnega in celo nedokončanega dela se je skozi stoletja napletlo veliko zgodb, zato je izvedba tega brezčasnega in nepreseženega dela prav posebno primerna za zaznamovanje slovesa od dveh velikanov naše glasbene polpreteklosti – s tem koncertom se spominjamo dveh ‘legend’ slovenske glasbene poustvarjalnosti – dirigentov Sama Hubada (1917–2016) in Antona Nanuta (1932–2017).

Tako kot Mozart sta tudi Hubad in Nanut že za življenja uživala izjemen ugled. Njuni življenjski zgodbi in kulturna zapuščina zdaj postajajo mit, del zgodbe, imenovane ‘zgodovina slovenske glasbe’, in svetel vzor vsem, ki nadaljujejo njuno pot ter posegajo po večnih delih zakladnice klasične glasbe, kot je tudi Mozartov Rekviem. V glasbeno dogajanje nas bodo vpeljale Bagatele Marija Kogoja, še enega velikana slovenske glasbe 20. stoletja.

Poleg izvrstnih solistov tokrat prvič predstavljamo ravno za ta projekt ustanovljeni Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

Podrobnosti

Datum:
14. 9. 2017
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
28, 24, 20, 12, 10
Kategorija:
Spletna stran:
http://simfoniki.rtvslo.si/

Organizator

Glasbena produkcija RTV Slovenija
Telefon:
01 475 24 69
E-pošta:
Spletna stran:
www.rtvslo.si/simfoniki

Prizorišče

Cankarjev dom, Gallusova dvorana
Ljubljana, Slovenia
Spletna stran:
http://www.cd-cc.si/sl/glasba/