Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

PLETERSKE ŠTIMANCE IN NJIHOVA GLASBA

30. 9. 2017, 10.001. 10. 2017, 14.00

DELAVNICA V OKVIRU PROJEKTA »ŠTIMANCE«
Ljubljana, Pleterje, 30. 9. in 1. 10. 2017

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v okviru programa historična glasba in ples vabi na zanimivo dvodnevno delavnico. Pleterske štimance, ki nas kot akustični fenomen fascinirajo še danes, so bile prvotno namenjene péti in govorjeni liturgiji skupnosti kartuzijanskega reda. Brez poznavanja njihovega prvotnega konteksta in namena je njihovo pravo vlogo v izvajanju glasbe težko prepoznati. Delavnica, na kateri bo na kratko predstavljen gregorijanski koral v kartuzijanski različici iz rokopisov iz slovenskih kartuzij, je namenjena spoznavanju gregorijanskega korala in gregorijanske modalnosti. Posvetili se bomo tudi značilnostim t. i. pitagorejske uglasitve, v kateri se je enoglasni srednjeveški koral izvajal. Delavnica bo potekala v angleškem in slovenskem jeziku (s prevajanjem za vse, ki ne razumejo angleško).

TEME
– gregorijanski koral, kakor so ga peli kartuzijani: nekaj teoretskih izhodišč o koralu s poudarkom na kartuzijanskem koralu, vključeno je delo z viri iz slovenskih kartuzij
– gregorijanska modalnost (kratka razlaga osmih modusov, bolj podrobno delo s spevi 1. in 8. modusa)
– pitagorejska uglasitev
– monokord in njegova uglasitev (monokord je bil edini instrument, ki ga je kartuzijanski red dovoljeval, in še to le za vajo)

VODITELJICI
– Cristina Alís Raurich, pianistka, izvajalka na historičnih instrumentih s tipkami (specialistka za srednjeveško glasbo) in raziskovalka (doktorska študentka na Univerzi v Würzburgu in na Scholi cantorum v Baslu)
– Katarina Šter, raziskovalka srednjeveške glasbe, pevka, specialistka za kartuzijanski srednjeveški koral

UDELEŽENCI:
– poklicni glasbeniki in študenti (pevci, instrumentalisti na tipkah, drugi glasbeniki)
– kdorkoli, ki se želi naučiti več o gregorijanskem koralu
– število udeležencev je omejeno na 15, upoštevan bo vrstni red prijav

PRIJAVA IN KOTIZACIJA:
Kotizacija za udeležence znaša 60€. Vsi zaiteresirani lahko dobijo natančen urnik, dodatne informacije in prijavnice pri:
Janez Jocif, tel.: 041 80 24 24, e-mail: janez.jocif@jskd.si.

Podrobnosti

Začetek:
30. 9. 2017, 10.00
Konec:
1. 10. 2017, 14.00
Kategorija:

Organizator

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Telefon:
041 80 24 24
E-pošta: