Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Puer natus est nobis/Dete nam je rojeno: božični koncert Zbora sv. Nikolaja Litija

25. 12. 2015, 17.00, Litija 

| Vstop prost

Zbor sv. Nikolaja Litija tradicionalno pripravlja božične koncerte, ki so vsako leto nekaj posebnega. Lansko leto smo raziskovali stare ljudske pesmi, ki so se po naših krajih pred sto, dvesto in več leti pele okrog božiča, leto pred tem smo gostili ameriškega dirigenta, s katerim smo pripravili božični gospel/spiritual koncert, leto prej smo postavili Tomčev Slovenski Božič, leto pred tem Božične glasbene bisere iz zakladnice svetovne glasbene skrinje…

Rdeča nit letošnjega božičnega koncerta je gregorjanski koral, naslov koncerta pa Puer natus est nobis/Dete nam je rojeno. Zbor bo gregorjanske korale pel v izvirni obliki, pa tudi v različnih historičnih in improvizacijskih praksah. Med drugim bo izvedel Iube Domne, triglasni glasbeni koralni obrazec iz Kranja (skladba iz božičnega ciklusa, nastala konec 15. stoletja), ki je edini znani primer srednjeveškega večglasja na Slovenskem.
Prav tako bo izvedel štiri nova zborovska dela, ki temeljijo na gregorjanskem koralu in so bila skomponirana po naročilu Zbora sv. Nikolaja posebej za to priložnost. Skomponirali so jih slovenski skladatelji, ki pomembno sooblikujejo slovenski in evropski glasbeni prostor: Ambrož Čopi, Damijan Močnik, Andrej Makor in Črt Sojar Voglar. Zbor je k sodelovanju povabil tudi mojstra korala pri nas, gospoda Toneta Potočnika, sicer docenta na oddelku za cerkveno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki bo zboru izvirne korale na koncertu tudi sam dirigiral.

V Litiji bo na isti dan, v petek, 25.12., zbor izvedel kar dva koncerta: prvega s pričetkom ob 17:00 in drugega ob 19:30.

Podrobnosti

Datum:
25. 12. 2015
Čas:
17:00–17.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
, , ,
Spletna stran:
http://www.litija.org

Organizator

Zbor svetega Nikolaja Litija
Telefon:
031546242
E-pošta:
Spletna stran:
http://www.litija.org

Prizorišče

Cerkev sv. Nikolaja Litija
Valvazorjev trg, Litija, Slovenia
+ Google zemljevid