Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Razpis za mlade soliste: Sodelovanje pri mladinski operi Hobit

10. 6. 2016, Ljubljana 

Glasbena matica Ljubljana vabi mlade pevce soliste in zborovske pevce k sodelovanju pri izvedbi mladinske opere HOBIT kanadskega skladatelja Deana Burryja. Opera je napisana po literarni predlogi J. R. R. Tolkiena. Nosilno vlogo ima več solistov kot so Bilbo, Gandalf, Thorin, Elrond, pomemben pa je tudi pevski zbor v vlogi škratov.

Pri izvedbi opere Hobit bo sodeloval projektni mladinski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo soliste in zborovske pevce, ki želijo nastopiti v operi in so stari od 9 do 16 let.

Vabljeni na avdicijo, ki bo 20. in 21. junija 2016, ob 17.00 v prostorih Glasbene matice (Lajovčeva dvorana) na Vegovi ulici 5 v Ljubljani. Avdicijo bo vodila zborovodkinja Irma Močnik.

Rok za prijavo: 10. 6. 2016 na http://www.glasbenamatica.si/otroci/otroski-pevski-zbor

VSEBINA OPERE:
Hobit je že nekaj desetletij eno izmed najbolj branih in priljubljenih del v svetovni mladinski književnosti. Glavni junak romana, mali mož iz rodu hobitov Bilbo Bogataj, skupaj s škratovo druščino in s pomočjo modrega čarovnika Gandalfa potuje v daljno jutrovo deželo, kamor gredo škratje iskat svoj izgubljeni zaklad, ki se ga je polastil zmaj Smaug. Na nevarni in razburljivi odisejadi čez gore, skozi pragozd, podzemne labirinte in pravljična mesta škratje doživijo vrsto zanimivih dogodivščin, naletijo na ajde, grdine, vilince, velikanske pajke in orle, varge in druga nenavadna bitja, ki naseljujejo Tolkienov domišljijski svet.

HOBIT – PRVA SLOVENSKA IZVEDBA OPERE LETA 2017 V CANKARJEVEM DOMU
Avtor glasbe in libreta: Dean Burry (1972)

Literarna predloga: J. R. R. Tolkien, HOBIT
Prevod libreta v slovenščino: Irma Močnik

Opera v dveh dejanjih, napisana za otroški zbor, bariton in majhen komorni ansambel.

Skladatelj je opero napisal za Canadian Children’s Opera Chorus in je bila prvič izvedena leta 2004 v Torontu. Doživela je že več ponovitev v Ameriki in Evropi.

V Sloveniji jo bo prvič izvedel projektni mladinski zbor Glasbene matice v sodelovanju s študenti Akademije za glasbo leta 2017 v Cankarjevem domu.

Koprodukcija: Glasbena matica Ljubljana, Cankarjev dom, Akademija za glasbo v Ljubljani, Slovensko komorno glasbeno gledališče.

PRIPRAVE in NASTOPI
Priprave solistov in zbora bodo potekale v treh terminskih sklopih:
september – november 2016
februar – april 2017
september – december 2017

Premiera opere bo decembra 2017 in več ponovitev v istem mesecu, po potrebi tudi januarja 2018 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Informacije: Lucija Pavlovič
organizator@glasbenamatica.si

01 421 05 93 in 051 359 313

Prizorišče

Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Gosposka ulica 8, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid