Loading Events

« Vsi dogodki

S polnimi jadri naprej 15 LET MePZ OBALCA KOPER

21. 5. 2016, 20.00, Koper 

| Vstop prost

Mrzlega januarskega večera leta 2001 je bil na pobudo številnih ljubiteljev vokalne glasbe, željnih ubranega petja in sproščenega druženja, ustanovljen Mešani pevski zbor Obalca Koper. Obalca je bila rojena kot sestrica MePZ Obala. Prvi člani zbora so bili namreč pevke in pevci z bogatimi pevskimi izkušnjami, pridobljenimi z večletnim sodelovanjem v Mešanem pevskem zboru Obala Koper, v katerem so aktivno prispevali k mnogim odličnim uvrstitvam na tekmovanjih doma in v tujini. Kasneje pa so se jim pridružili še drugi pevci, ki so prej prepevali v drugih pomembnih primorskih zborih.

Program zbora obsega kompozicije iz različnih obdobij in slogov, ki segajo od renesanse skozi celotno zgodovino evropske glasbe do današnjih dni. V vseh petnajstih letih delovanja daje zbor poseben poudarek slovenskim ljudskim pesmim in primorskim skladateljem.
Zbor se redno udeležuje občinskih prireditev in vsako leto sodeluje na najpomembnejši zborovski regionalni prireditvi Primorska poje. Z nastopi razveseljuje zvesto domače občinstvo in poslušalce v drugih krajih po Sloveniji, v bližnjem zamejstvu in drugod v tujini.

Z regionalnih tekmovanj pevskih zborov v Postojni je Mešani pevski zbor Obalca prinesel v svojo »vitrino« eno zlato (2006) in tri srebrne plakete (2002, 2004 in 2013).

V letih 2007, 2008, 2012 in 2014 se je zbor udeležil Sozvočenj in leta 2007 kot najboljši zbor primorske regije nastopil na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Leta 2008 je na koncertu primorske regije Sozvočenj prejel priznanje za najboljši program.
Leta 2008 se je Obalca preizkusila na tekmovanju v tujini, na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu na Češkem, kjer je osvojila srebrno plaketo.

Leta so tekla, avtobusi, ki so zbor vozili na gostovanja, pa nabrali veliko kilometrov. V poldrugem desetletju je zbor gostoval v Gladenbachu v Nemčiji, v Kruševcu v Srbiji, v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, v Železni Kapli v Avstriji, v San Gimignanu v Italiji in še marsikje. Nazadnje se je zbor predstavil v tujini konec junija 2013, ko je nastopil na mednarodnem festivalu pevskih zborov v Riegersburgu v Avstriji.

Ob svoji 10. obletnici so izdali zbornik in CD z naslovom MePZ Obalca Koper – naših 10 let.

MePZ Obalca redno sodeluje tudi z drugimi ustvarjalci, najpogosteje seveda s pevskimi zbori iz Obale in zaledja, pa tudi z zbori iz drugih delov Slovenije.
V zadnjih treh letih je zbor izvedel koncerte skupaj z MePZ Adriatic Hrvatini, MoPZ Pobje iz Črnega Vrha nad Idrijo, ŽePZ Pristan Koper, MePZ italijanske narodne skupnosti Pasquale Besenghi degli Ughi iz Izole, MoPZ Vres Prevalje, MePZ Senožeče, Oktetom Kres iz Cerknice ter zamejskima zboroma MePZ Štandrež iz Gorice in MoPZ Vasilij Mirk Prosek – Kontovel.

Na koncerte, ki so vedno dobro obiskani, MePZ Obalca običajno povabi tudi goste. Tako so gostili kvartet harf »Zlate nitke« iz Glasbene šole Koper, pianistko prof. Lado Kos in Kvintet klarinetov KLARI5, ki ga sestavljajo profesorji klarineta Borut Vatovec, Aleš Grosek, Robert Stanič, Karl Glavina in Dušan Kitić. V zadnjem letu so na koncertih gostili študentko harmonike Veroniko Vižintin in baročno vokalno instrumentalno skupino Musica Nucis.
Pri oblikovanju programa za Sozvočenja 2014 je zbor sodeloval s priznanim slovenskim dramskim igralcem Gašperjem Tičem iz Mestnega gledališča Ljubljana, ki je za MePZ Obalca za tematsko zaokrožen sklop skladb z naslovom Potovanje z vlakom napisal povezovalni tekst.

Letni koncert v letu 2014 z naslovom Slovenska ljudska pesem izpod peresa sodobnih primorskih skladateljev je zbor posvetil primorskemu skladatelju Aldu Kumarju ob njegovi 60-letnici. Kumar, ki je ob tej priložnosti z zborom sodeloval pri pripravah, se je koncerta tudi osebno udeležil.

V prazničnem decembru 2015 je zbor nastopil na koncertu novoletne turneje Božična pravljica z glasbenikoma Benjaminom in Manco Izmajlov.

Ministrstvo za kulturo RS je Kulturnemu društvu mešani pevski zbor Obalca Koper marca 2014 podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture.

Od septembra 2012 vodi zbor Sonja Mezgec, ma. bakk. art. (Akademija za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v Avstriji), ki je kot solistka in članica različnih komornih sestavov s harmoniko osvojila številne nagrade na regijski, državni in mednarodni ravni.
Na področju zborovodstva si je izkušnje pridobila s projektnim vodenjem MoPZ Slavnik, z vodenjem Portoroškega zbora, bila je korepetitorka MePZ ILZ, pela v MePZ Cantemus iz Kamnika, med študijem v Gradcu je pela v Studienkammerchoru pod vodstvom priznanega dirigenta Johannesa Prinza, več let je bila članica MePZ Obala Koper, kjer je poleg petja opravljala tudi delo korepetitorke.

Mešani pevski zbor Obalca bo 15. obletnico delovanja sklenil s slavnostnim koncertom z naslovom S polnimi jadri naprej, ki bo 21. maja ob 20. uri v Protokolarno-prireditveni dvorani svetega Frančiška Asiškega v Kopru.
V prvih dneh junija se Obalca odpravlja na tekmovanje na Hrvaško, do konca leta pa namerava izdati DVD in zgoščenko s posnetki.

Smer je prava, vetra je dovolj, jadra so napeta, posadka je pripravljena na nove izzive, in če si želiš spoznati nove obalce, skoči na njihovo palubo, ker bodo odrinili s polnimi jadri naprej.
Srečno še na mnoga leta in prijetne večere na naši obalci z Obalco.

Podrobnosti

Datum:
21. 5. 2016
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
,

Organizator

Mešani pevski zbor OBALCA Koper
Telefon:
031681704
E-pošta:

Prizorišče

Dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru
Martinčev trg, Koper, Slovenia
+ Google zemljevid