Loading Events

« Vsi dogodki

Sakralni koncert

13. 11. 2016, 18.00, Spodnje Škofije 

| Vstop prost

Nastop Komornega zbora Aegida v sklopu cikla Simfonic voices.

Dir. Ambrož Čopi in Andreja Tomažič Hrvatin

Nedelja, 13. 11. 2016, ob 18. uri
Župnijska cerkev na Spodnjih Škofijah

PROGRAM

Sergei Rachmaninov (1873-1943)
BOGORODITSE DJEVO

Patrick Quaggiato (1983)
KHVALITE GOSPODA: DVA DUKHOVNIYKH KHORA
– Otče naš

Arvo Pärt (1935)
BOGORODITSE DJEVO

Andrej Makor (1987)
TRI DUKHOVNIYKH KHORA
– Bogoroditse Djevo
– Tebe poem
– Otche nash

Sergey Khvoshchinsky (1957)
BOGORODICE DJEVO, RADUJSJA

Pavel Chesnokov (1877–1944)
SPASENIE SODELAL

Alfred Schnittke (1934–1998)
TRI DUHOVNA HORA
– Gospodi Iisuse
– Otche nash

KOMORNI ZBOR AEGIDA

Septembra 2015 se je ob prvem srečanju generacij Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem porodila želja po nadaljnjem druženju pevk in pevcev, ki so sooblikovali prvo desetletje zbora. V tem obdobju so se stkala iskrena prijateljstva, zasedba in posamezniki pa pridobili dragocene izkušnje na domačih in tujih koncertnih odrih ter tekmovanjih, od koder se je zbor vračal z najvišjimi uvrstitvami, na mariborski Naši pesmi pa si jo zbor pripel kar pet zlatih plaket. Svoje vidnejše posnetke je izdal na kar sedmih zgoščenkah.

Sestav, poimenovan Komorni zbor AEGIDA, tako projektno združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce, ki so prepevali v APZ UP, v želji po obujanju najžlahtnejših pevskih spominov in druženju z glasbo. Zbor se je do sedaj predstavil z božičnim koncertom decembra 2015, z dvema celovečernima koncertoma, kjer je premierno izvedel kar štiri nove skladbe (P. Merku, A. Makor, P. Quaggiato, T. Bec) ter skupaj z ameriškim univerzitetnim zborom julija v Kopru. V septembru je skupaj s Komornim zborom Glasis zapel v koprski cerkvi sv. Bassa.

Zbor vodita skladatelj Ambrož Čopi, ki je kot dirigent sooblikoval prvo desetletje APZ UP in mu vtisnil svojevrsten pečat, ter asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin.
AMBROŽ ČOPI (1973) se je rodil v Bovcu. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani je vpisal študij kompozicije in klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1996 je diplomiral iz kompozicije v razredu Daneta Škerla, podiplomski študij pa je zaključil v razredu Uroša Rojka. Njegove skladbe so bile še v času študija nagrajene na različnih skladateljskih natečajih. Izdane so pri založbah Astrum, Ed. DSS in Sulasol.
Za svoje dosežke je Ambrož Čopi v času študija prejel naziv „Mladi glasbenik leta 1995“, „Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani“ in „Priznanje občine Bovec“. Leta 2009 je za dosežke z APZ UP prejel „Zlato plaketo Univerze na Primorskem“. Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper mu je leta 2014 za izjemne dosežke podelila „Zlato plaketo“, Mestna občina Koper „Priznanje z veliko plaketo“, JSKD RS pa „Gallusovo plaketo“ – najvišje priznanje JSKD RS za izjemne umetniške dosežke na glasbenem področju. Leta 2016 je prejel „Škrjančevo priznanje“, ki mu ga je podelil KGBL za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. Istega leta je za izjemne dosežke za obdobje zadnjih dveh let prejel najprestižnejšo nacionalno priznanje „Nagrado Prešernovega sklada“.
Od leta 1999 poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, vodi zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (2010–), vodil pa je tudi Komorni orkester Vladimir Lovec (2005–2007). Z velikimi uspehi je vodil Komorni zbor Iskra Bovec (1992–2001), Komorni zbor Nova Gorica (1998–2004), MePZ Obala Koper (1998–2007), MeMPZ Gimnazije Koper (1999–2002, 2007–2013) in APZ UP (2004–2014). Z omenjenimi zbori je prejel štirinajst zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter enaindvajset prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Z APZ UP je nastopil kot finalist za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Za svoje interpretacije je prejel številne posebne nagrade, večkrat je bil tudi nagrajen za izjemne dosežke z zborom in kot najboljši dirigent tekmovanja. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

Andreja Tomažič Hrvatin (1985) je učiteljica, glasbenica in zborovodkinja. Svojo glasbeno pot je začela z učenjem klavirja pri Nadji Oblak na Glasbeni šoli Sežana. Po splošni gimnaziji je vpisala študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Kopru, kjer je z odliko diplomirala iz glasbene didaktike pri dr. Mirku Slosarju. Med študijem je vzporedno dokončala srednjo glasbeno šolo iz petja pri prof. Tanji Grlica na umetniški gimnaziji v Kopru, sedaj pa zaključuje študij za zborovsko dirigiranje in vokalno kompozicijo na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Sedem let je bila asistentka dirigenta Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, trenutno je umetniška vodja Vokalne skupine Karina, zborovodkinja MoPZ Slavnik in MePZ Sežana ter asistentka dirigenta Ambroža Čopija pri Komornem zboru Aegida. Kot dirigentka in pevka sodeluje tudi z drugimi zbori. Z APZ UP je na 5. tekmovanju primorskih pevskih zborov in malih skupin prejela zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne skladbe. V letu 2011 ji je Zveza kulturnih organizacij Koper podelila srebrno plaketo.

Podrobnosti

Datum:
13. 11. 2016
Čas:
18:00–18.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
,

Prizorišče

Župnijska cerkev Spodnje Škofije
Spodnje Škofije, Primorska Koper Slovenia
+ Google zemljevid