Loading Events

« Vsi dogodki

Simfonic voices: Barve miru

23. 7. 2017, 20.00, Koper 

| Vstop prost

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) vabi na koncert v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe ‘’Simfonic voices’’ kjer se bo v nedeljo, 23. julija 2017, ob 20. uri v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru predstavil vrhunski Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Zbor se bo občinstvu predstavil tik pred odhodom na prestižno prireditev Svetovni zborovski simpozij v Barceloni.

Vstop prost. Vabljeni!

 

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo kot prvi slovenski zbor nastopil na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju, konec julija 2017, v Barceloni.

Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki ga Mednarodna zveza za zborovsko glasbo (IFCM) že od leta 1987 organizira na vsaka tri leta, vsakokrat na drugem kontinentu. Na prihajajočem simpoziju, ki bo med 22. in 29. julijem v Barceloni, bo sodelovalo 24 izbranih zborov, številni strokovnjaki s predavanji in delavnicami, skladatelji ter glasbeni založniki z razstavo notnega gradiva. Simpozija se vsakokrat udeleži nekaj tisoč slušateljev z vsega sveta, v glavnem zborovskih dirigentov, zborovskih pevcev, skladateljev in ljubiteljev zborovske glasbe, ki bodo skupaj praznovali raznolikost in umetniško odličnost svetovne zborovske skupnosti. Simpozij ponuja vpogled v sodobno zborovsko glasbo, predstavi nove izvajalske in kompozicijske trende, nove metode dela, rezultate najnovejših raziskav na področju petja ter predstavi nekaj zborovskih sestavov, ki trenutno najvidneje oblikujejo svetovni zborovski milje.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič je bil izmed 164 prijavljenimi sestavi z vsega sveta izbran med 24 zborov, ki bodo imeli priložnost nastopiti na najpomembnejšem zborovskem dogodku in je prvi slovenski zbor, ki bo v vsej tridesetletni zgodovini simpozija na njem tudi nastopil. V okviru simpozija bo imel slovenski zbor kar tri večje koncerte in en manjši nastop, na katerih bo prestavil predvsem slovensko sodobno zborovsko glasbo, med drugim tudi tri novitete nastale posebej zanje. V njihovem programu bo tudi skladba God of the open Air, ki jo je zanje po naročilu Svetovne zborovske zveze (IFCM) prav za to priložnost skomponiral britanski skladatelj Bob Chilcott.

Dekleta se nastopov na simpoziju izjemno veselijo in verjamejo, da bodo s svojimi nastopi nedvomno upravičile mednarodni sloves visokokakovostnega zborovskega petja na slovenskem.

DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA ŠKOFIJSKE KLASIČNE GIMNAZIJE je eden od petih zborov, ki delujejo na tej šoli. V zboru pojejo dekleta od 2. do 4. letnika, stare med 16 in 19 let. Ker je to šolski zbor, se vsako leto zamenja tretjina zasedbe. Zbor goji stilno zelo pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi ter plesov. Posebno pozornost namenjajo poustvarjanju pri nas manj znanih avtorjev ter njihovih del in redno sodelujejo s slovenskimi skladatelji. Tako skrbijo za novo produkcijo zborovskih del za visoke glasove.
Ponašajo se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegajo najvišja mesta in posebne nagrade. Zborova zadnja večja uspeha sta bila zmaga na mednarodnem tekmovanju Summa cumLauda na Dunaju 2013 in Schumann/Europe Trophey na mednarodnem tekmovanju v Corku na Irskem leta 2014. Najmarkantnejši mednarodni uspeh so dekleta dosegla leta 2009 z absolutno zmago na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Let the Peoples Sing/Naj narodi pojo v Oslu, kjer so zastopala slovensko radijsko hišo in kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor prejela prestižno nagrado The Silver Rose Bowl/pokal srebrne vrtnice.
Koncertirajo po Sloveniji in tujini, gostovale so v večini evropskih dežel, med drugim tudi v hiši BBC v Manchestru. Zadnja turneja leta 2015 jih je vodila v Nemčijo in na Dansko, kjer so koncertirale na povabilo svetovno znanih zborov Hannover Madchenchor in Copenhagen Girls’ Choir/Skt. AnnaePigekor.
Prav z prihajajočim koncertom 23. julija pa dekleta pričenjajo turjeno v Španijo, v Barcelono, kjer bodo kot prvi slovenski zbor nastopile na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju. Simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, ki se odvija vsaka tri leta, vsakokrat na drugi celini. Dekleta so bila izmed 164 prijavljenimi zasedbami izbrana med 24 zborov z vsega sveta, ki bodo imeli priložnost nastopiti na tako velikem zborovskem dogodku.

 

PROGRAM

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije
Helena Fojkar Zupančič, dirigentka
Primož Bratina, pianist
Mojca Sečkar, koreografije

 

Melodije iz Bele Krajine
BOG DAJ DOBRO VEČER

Radovan Gobec (1909 – 1995), prir.
NE OURI, NE SEJAJ
ljudska iz Prekmurja

Lojze Lebič (1934)
NEKAJ JE V ZRAKU noviteta

Ambrož Čopi (1973)
MOJ PRVI ANGEL noviteta
Tone Pavček

Lojze Lebič (1934)
UROK
Slovenska ljudska besedila

Bob Chilcott (1955)
GOD OF THE OPEN AIR noviteta
Henry Van Dyke (1852 – 1933) bes. prir. Bob Chilcott

Audrey Snyder (1961), prir.
I’VE GOT PEACE LIKE A RIVER spiritual

***

Pablo Casals (1876–1973)
NIGRA SUM

Gustav Holst (1874 – 1934)
AVE MARIA, op. 9b
Marijanska antifona

Gabriel Fauré (1845 – 1924)
CANTIQUE DE JEAN RACINE, op. 11

Damijan Močnik (1967)
JERUSALEM noviteta
Ps 122, 3. 6-7

Mia Makaroff (1970)
BUTTERFLY

Jaakko Mäntyjärvi (1963)
PSEUDO – YOIK LITE

Irv Rothenberg, arr. Jay Althouse (1951)
HANDS UNITED IN PEACE

 

Več o zboru:
http://www.stanislav.si/dekliski-zbor-barcelona/

Več o programu simpozija:
http://www.wscm11.cat/home

 

VEČ INFORMACIJ O KONCERTU:
Ambrož Čopi
Tel. 040 900 012
e-mail: ambroz.copi@gmail.com

Podrobnosti

Datum:
23. 7. 2017
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
, , ,