Loading Events

« Vsi dogodki

Simfonic voices: Črnomorski zvoki

31. 3. 2017, 20.00, Koper 

| Vstop prost

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, ki bo v petek gostil zbora, ki domujeta ob Črnem morju.
V petek, 31. marca 2017, bodo v cerki dv. Bassa v Kopru ob 20. uri nastopila dva tuja in en domači zbor. Črnomorske zvoke bosta na koncertu predstavila Mešani pevski zbor Chernomorski zvutsi in Vokalni studio Centra skupnosti ”Paisii Hilendarski-1870”, ki združuje otroke od šestega do štirinajstega leta starosti, domače zvoke pa Komorni zbor Aegida.

Vstop na koncert je prost, prostovoljni prispevki dobrodošli.

Lepo vabljeni.

CV ZBOROV

Mešani pevski zbor Chernomorski zvutsi je vse od ustanovitve leta 1914 aktiven v kulturnem življenju severno vzhodne Bolgarije. Zbor je v svojo biografijo zapisal številne dosežke na mednarodnih festivalih in tekmovanjih, kjer je prejel vrsto nagrad, med zadnje sodijo zlata in srebrna diploma na 4. mednarodnem folk festivalu ”Evropa in njene pesmi” v Barceloni (Španija 2001) in srebrna plaketa na 6. božičnem festivalu v Krakovu (Poljska, 2015). Zbor je izdal štiri zgoščenke. Zbor je prejemnik številnih prestižnih nacionalnih nagrad kot so Zlata lira, Kristalna ogrlica UBMD, Zlata plaketa BCU (tri krat), Zlati kipec UBC (dva krat) za kreativen prispevek bolgarski kulturi. Leta 2014 je zbor prejel diplomo občine Balchik za izjemen prispevek k kulturnemu življenju mesta Balchik. Zbor Črnomorski zvoki je sinonim za delo, ustvarjalnost, druženje, enotnost. Združeni z njihovo ljubeznijo do glasbe in omamnem občutenju pripadnosti skupnosti, ti izjemni in občutljivi ljudje pišejo kulturno zgodovino mesta Balchik-a. Z navdušenjem izvajajo glasbo starih mojstrov in drugih obdobij, posebno pozornost pa namenjajo tudi izvedbam del današnje generacije skladateljev. Od leta 2011 zbor Črnomorski zvoki organizira vsako leto v začetku junija mednarodni zborovski festival ”Črnomorski zvoki” – Balchik, ki se je že uveljavil v mednarodnem prostoru.

Vokalni studio Centra skupnosti ”Paisii Hilendarski-1870” je bil ustanovljen jeseni 2013. Združuje otroke od šestega do štirinajstega leta starosti. Repertoar zbor vsebuje skladbe sodobnih bolgarskih skladateljev, ki jih pevci izvajajo z odrsko prezenco, koreografijo in izredno predanostjo. Ne glede na kratko obdobje delovanja se je Vokalni studio predstavil na številnih koncerti v Balchiku in v regiji. Zasedba je prejela tudi več priznanj in nagrad. Nagrada za izjemne interpretacije na festivalu za mlade talente, Sofija ter prvo mesto na tekmovanju ”Moja Bolgarija”, Balchik. Zbor je sodeloval na delavnici za sodobne metode dela z malimi skupinami za otroke v Shumnu. Oba ansambla vodi dirigentka dr. Valentina Georgijeva.

Septembra 2015 se je ob prvem srečanju generacij Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem porodila želja po nadaljnjem druženju pevk in pevcev, ki so sooblikovali prvo desetletje zbora. V tem obdobju so se stkala iskrena prijateljstva, zasedba in posamezniki pa pridobili dragocene izkušnje na domačih in tujih koncertnih odrih ter tekmovanjih, od koder se je zbor vračal z najvišjimi uvrstitvami, na mariborski Naši pesmi pa si jo pripel kar pet zlatih plaket. Svoje vidnejše posnetke je izdal na sedmih zgoščenkah. Sestav, poimenovan Komorni zbor AEGIDA, tako projektno združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce, ki so prepevali v APZ UP, v želji po obujanju najžlahtnejših pevskih spominov in druženju z glasbo. Zbor se je do sedaj predstavil z božičnim koncertom decembra 2015, z dvema celovečernima koncertoma (Postojna, Koper), kjer je premierno izvedel kar štiri nove skladbe (P. Merku, A. Makor, P. Quaggiato, T. Bec), ter s skupnim koncertom z ameriškim univerzitetnim zborom julija 2016 v Kopru. V septembru 2016 je skupaj s Komornim zborom Glasis zapel v koprski cerkvi sv. Bassa, v novembru je sodeloval na diplomskem koncertu asistentke dirigenta na Konservatoriju za glasbo v Trstu, decembra lani pa je nastopil na koncertu Prepletanja v stolni cerkvi v Kopru. Zbor vodita skladatelj Ambrož Čopi in Andreja Tomažič Hrvatin.

Podrobnosti

Datum:
31. 3. 2017
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
, ,

Prizorišče

Cerkev sv. Bassa
Prešernov trg, Koper, Obala 6000 Slovenia
+ Google zemljevid