Loading Events

« Vsi dogodki

Simfonic voices: Evropski komorni zbor TENSO

10. 8. 2017, 20.00, Koper 

| Vstop prost

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na koncert v okviru mednarodnega cikla ‘’Simfonic voices’’, na katerem se bo 10. avgusta 2017 ob 20. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru, predstavil vrhunski prvi vseevropski profesionalni zbor Evropski komorni pevski zbor TENSO.
Evropski komorni pevski zbor TENSO je iniciativa združenja Tenso Europe in priznanega latvijskega dirigenta Kasparsa Putniņša. Nastal je po vzoru sila uspešnega Mladinskega orkestra Evropske unije in s premiernim nastopom leta 2014 v sklopu projekta Evropske prestolnice kulture uradno postal prvi vseevropski profesionalni zbor. Vsako leto je izbranih 24 talentiranih mladih profesionalnih pevcev iz cele Evrope, ki sodelujejo na poletnih delavnicah in krajši turneji po Evropi. Zbor igra pomembno vlogo pri promoviranju koralne glasbe, repertoar pa zajema tako klasično kot sodobno koralno petje.

Kaspars Putniņš je dolgoletni dirigent Latvijskega radijskega zbora, ki velja za enega najboljših v Evropi. Poleg različnih projektov se redno pojavlja kot gost številnih drugih vodilnih pevskih zborov, kot so BBC Singers (Anglija), komorni zbor RIAS (Nemčija), Nizozemski komorni zbor, Švedski radijski zbor in drugi. Obvlada širok repertoar koralne glasbe od renesančne polifonije do obdobja romantike, slovi pa tudi kot inovator in pomemben zagovornik novih dosežkov koralnega petja. Glasove nastopajočih rad prižene čez meje do popolnoma novih vokalnih izraznosti. Je prejemnik latvijske glasbene nagrade Grand Prix in nagrade za dosežke v kulturi in znanosti, ki jo podeljuje latvijski odbor ministrov. Od sezone 2014/2015 je glavni dirigent komornega zbora Estonske filharmonije, sodeluje tudi z vizualnimi umetniki in gledališčem.

Dogodek lahko spremljate tudi na Facebooku.

Vljudno vabljeni, vstop je prost.

PROGRAM:

JOHANN S. BACH (1685─1750) / KNUT NYSTEDT (1915─2014): Immortal Bach

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY (1809─1847): Richte mich, Gott op. 78/2

JOHANNES BRAHMS (1833─1897): Zwei Motetten, op. 74
I. Warum ist das Licht gegeben den Mühseligen
II. O Heiland, reiß die Himmel auf

FRANCIS POULENC (1899─1963): Messe en sol majeur
I. Kyrie
II. Gloria
III. Sanctus
IV. Benedictus
V. Agnus Dei

VELJO TORMIS (1930─2017): Jaani Hobu

PĒTERIS VASKS (1946): Madrigal

TATJANA KOZLOVA-JOHANNES (1977): To my End and to its End

SEBASTIAN ANDRONE (1989): Fearful darkness

Prizorišče

Stolnica Marijinega vnebovzetja
Titov trg, Koper, Primorska 6000 Slovenia
+ Google zemljevid