Loading Events

« Vsi dogodki

Simfonic voices: World youth choir ponovno v Sloveniji

21. 7. 2017, 20.00, Koper 

| Vstop prost

SVETOVNI ZBOR MLADIH PONOVNO V SLOVENIJI

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na koncert odličnega Svetovnega zbora mladih (World Youth Choir), ki bo konec julija v sklopu svoje turneje po Madžarski, Srbiji in Hrvaški obiskal tudi Slovenijo. V okviru teme »Umetnik za mir« bo poudarek turneje na spravi med različnimi etničnimi skupinami in verstvi. Zbor se bo predstavil pod taktirko dirigentov Zoltána Pada in Kena Wakie.

V Kopru bo zbor v sklopu mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic Voices mogoče slišati v petek, 21. julija 2017, ob 20. uri v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, vstop pa bo prost.

Leta 1989 ustanovljeni Svetovni zbor mladih je zbor z visoko umetniško odliko in socialni mednarodni projekt brez primere na področju glasbene pedagogike, ki enkrat vsako leto na intenzivnih vajah in koncertni turneji zbere mlade nadarjene polprofesionalne pevce (stare od 17 in 26 let) s celega sveta, izbrane na mednarodni avdiciji. Za mlade pevce, katerih kulturno ozadje je bogato in pestro, vaje, koncerti in turneja pomenijo izjemno priložnost, da se seznanijo z različnimi kulturami, ljudmi, glasbo in običaji.

Od ustanovitve je imelo na 35 organiziranih turnejah pri projektu priložnost sodelovati čez 1000 pevcev iz 65 držav, ki so sodelovali s 46 dirigenti svetovnega slovesa in objavili več kot 20 CD in DVD posnetkov. Svetovni zbor mladih je postal projekt pod pokroviteljstvom UNESCA, saj je leta 1996 prejel naziv »Umetnik za mir« kot glasbena tribuna, ki učinkovito podpira vzajemno delovanje med kulturami. V zboru je v teh letih sodelovalo tudi čez 30 pevcev iz Slovenije, zbor pa smo imeli dvakrat možnost slišati tudi v Sloveniji v Organizaciji Glasbene mladine Slovenije.

Letos bo zbor sestavljalo 59 pevcev iz 34 držav s celega sveta, ki bodo na koncertih izvajali repertoar dveh različnih glasbenih žanrov. Zoltán Pad z Madžarske bo dirigiral klasične in sodobne skladbe, priredbe ljudskih pesmi in sakralna dela (Mendelssohn, Forte, Orbán, Kodály, Tajčević), številne skladbe bodo dela skladateljev držav gostiteljic. Ken Wakia iz Kenije pa bo dirigiral afriške ljudske napeve, afroameriške duhovne pesmi in sodobno glasbo sveta (dela, ki so jih napisali Shawn Kirchner, Jake Runestad, Michael Barrett in Ralf Schmitt, Allen Koepke, Stacey V. Gibbs, Leonard Cohen ter Evan Powers).

Dodatne informacije v zvezi s koncertom v Kopru:
Ambrož Čopi, umetniški vodja festivala Simfonic voices
T: 040 900 012
E: ambroz.copi@gmail.com

Promo video: https://www.youtube.com/watch?v=hrAWOWHNXuU

Prizorišče

Dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru
Martinčev trg, Koper, Slovenia
+ Google zemljevid