Loading Events

« Vsi dogodki

Za dobro letino

16. 10. 2016, 18.00, Maribor 

| 5 €

16. 10. 2016 ob 18.00, dvorana Union, Maribor

Koncertni zbor Carmina Slovenica, gostujoča zborovodkinja Katja Gruber
Otroški zbor Junior CS, zborovodkinja Manja Gošnik Vovk
Otroški zbor PU, zborovodkinja Marinka Šober
Solopevski oddelek Pevske šole CS, mentorica Urška Breznik
Klavirska spremljava: Tatjana Dvoršak

Koncertni program prinaša priredbe ljudskih pesmi slovenskih pokrajin. Od Prekmurja preko Koroške in Gorenjske do Rezije, in nazaj čez Primorsko in Istro vse do Bele krajine. Skladbe so dela znanih slovenskih skladateljev, skozi katera se slovenske ljudske pesmi danes ohranjajo in prenašajo iz roda v rod, četudi na drugačen način, kot so to počeli nekoč.

Slovenska ljudska pesem, ki se je skozi čas in prostor prenašala z ustnim izročilom, je bila nekdaj vsakdanji in vseprežemajoči vidik življenja. Izvajala se je povsem spontano. Z njo so naši predniki spremljali rojstvo, smrt, pogreb, svatbo, vsakdanja opravila ali odhajajočega v boj, se priporočali bogu za zdravje, za dobro letino ali so izkazovali ljubezen. Petje je ljudi povezovalo, sproščalo in razveseljevalo.
Ljudske pesmi v umetniških priredbah so delci dragocene dediščine, vzeti iz družbene in izrazne vsebine ljudske umetnosti. Sedaj zborovske priredbe ljudskih pesmi prevzemajo vlogo prenašanja pesmi po ustnem izročilu in v številnih izvedbah potrjujejo ljudskost ljudske pesmi.
Najbolj opazna značilnost slovenskega ljudskega glasbenega izročila se kaže v njegovi raznolikosti, ki je pogojena z geografsko razčlenjenostjo, različnostjo v kulturi posameznih slovenskih regij in nenazadnje v razčlenjenosti jezika na več narečij.

Cena vstopnice 5 EUR, vstonice bodo na voljo uro pred predstavo na blagajni dvorane Union.

Podrobnosti

Datum:
16. 10. 2016
Čas:
18:00–18.00
Vstopnina:
5 €
Kategorije:
, ,
Spletna stran:
http://www.carmina-slovenica.si/novice/slovenski-zvoki_3/

Organizator

Carmina Slovenica
Telefon:
Partizanska 5
Spletna stran:
www.carmina-slovenica.si

Prizorišče

Unionska dvorana Maribor
Prešernova ulica 3, Maribor, SI-2000 Slovenia