Loading Events

« Vsi dogodki

V troje je lepše

14. 3. 2017, 19.30, Koper 

| Vstop prost

Koncert treh slovenskih akademskih pevskih zborov je že tradicionalen koncert pod skupnim imenom “V troje je lepše”.

Pevke in pevci treh slovenskih univerz bodo letos zapeli skupaj že 11-tič, in sicer tokrat v Kopru, natančneje v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška v torek, 14. marca 2017. Koncert se bo pričel ob 19.30, organizatorji le tega pa so letos ponovno domačini, pevci in pevke Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

Za akademske zbore je značilno, da nenehno iščejo novosti, spodbujajo mlade skladatelje k nastajanju novih del, izvajajo pa tudi težjo svetovno literaturo, po kateri drugi zbori ne posegajo. Obeta se nam kvaliteten in zanimiv dogodek, ki ni pomemben samo za povezovanje treh univerz, temveč ponuja zborovskim navdušencem paleto skladb, ki jih ne slišijo pogosto. Soočenje zborov bo vsekakor pripomoglo k dvigu kakovosti in motivacije obeh zasedb.

Srečanja se letno izmenjujejo med Ljubljano, Mariborom in Koprom, vsako leto v drugem kraju. Nastopali bodo Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) pod vodstom dirigenta Ambroža Čopija, Akademski pevski zbor Maribor (APZ MB) pod vodstvom dirigentke Tadeje Vulc in Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (APZ TT UL) pod vodstvom dirigentke Jerice Gregorc Bukovec.

Še nekaj o tem, kako se je vse skupaj začelo …

Da glasba povezuje, verjetno ni več skrivnost, kar je dokazal tudi nekdanji predsednik APZ Maribor, Tilen Žibret, ki je nekaj časa pel tako pri APZ Maribor kot tudi pri APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in posredno sodeloval tudi pri ustanovitvi APZ Univerze na Primorskem, saj jim je pomagal pri pisanju statuta in ostalih formalnopravnih zadevah. Zakaj ne bi, kot znanci in prijatelji, torej sodelovali tudi na pevski ravni, si je mislil. Tako so se z njim v pevski sezoni 2006/2007 sestali Maja Lavrin, tedanja predsednica APZ TT, Boštjan Krapež tedanji predsednik APZ UP, katerim sta se pridružila še asistentka dirigenta Vida Matičič in član Uroš Malnaršič. Organizacijo prvega dogodka je kot pobudnik prevzel APZ Maribor, vsi pa so se strinjali, naj ta dogodek, katerega namen je bil druženje in kakovostno zborovsko doživetje, postane tradicionalen. Poimenovali so ga Srečanje APZ-jev, vsako leto pa naj bi bil koncert poimenovan drugače. Prvi se je malce nagajivo imenoval ‘V troje je lepše’ in ker je bil z vseh strani zelo dobro sprejet, se je ohranil do danes.

Podrobnosti

Datum:
14. 3. 2017
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
, ,