Loading Events

« Vsi dogodki

VEČER VOKALNE GLASBE AMERIŠKEGA JUGA (v ciklu Simfonic voices)

17. 7. 2016, 20.00, Koper 

| Vstop prost

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem vabi na drugi poletni koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, na katerem nas bo navdihovala vokalna glasba ameriškega juga. Na koncertu bosta nastopili dve zasedbi iz Združenih držav Amerike, in sicer THE GEORGIA SOUTHERN CHORALE in THE SOUTHERN GENTLEMEN ter naši domačini, KOMORNI ZBOR AEGIDA iz Kopra. Koncert bo v nedeljo, 17. julija 2016 ob 20. uri v Stolni cerkvi v Kopru.

Vstop na koncert je prost. Vljudno vabljeni!

THE GEORGIA SOUTHERN CHORALE je prva zborovska zasedba Georgia Southern University. Njen dirigent je dr. Shannon Jeffreys, izredni profesor glasbe in direktor zborovskih dejavnosti. Njihov razpon članov sega od najbolj talentiranih učencev petja, ki zagotavljajo uspešnost in izobrazbo zbora, ta pa pripomore k zelo kvalitetnim izkušnjam, ki jih lahko pripelje do petja v elitnih zborovskih sestavih. Zbor izvaja literaturo vseh stilov in časov, velik poudarek pa daje skladbam a-cappela in mojstrovinam z orkestrom. Poleg številnih predstav po kampusu in večjih družabnih dogodkih, se je zbor Southern Chorale pojavil tudi na konferencah združenih Ameriških zborovskih zasedb, ravnokar pa se je vrnil iz Nacionalnega združenja glasbene vzgoje. Pod vodstvom dr. Jeffreysa je zbor osvojil pomembne nagrade na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Linzu v Avstriji, leta 2013, mesec pozneje pa si je prislužil največ točk na Sing‛N’Joy mednarodnem tekmovanju in festivalu, kjer je zmagal v duhovni kategoriji.

THE SOUTHERN GENTLEMEN je moški a-cappella »barbershop« zbor Georgia Southern University. Zasedba je nastala šele pred dvema letoma pod okriljem dirigenta Dr. Shannona Jeffreysa in se sedaj predstavlja v režiji študenta Colina Harrisona. Njihov namen je proučevati stile »barbershopa« in s tem ta stil predstaviti vsem generacijam. S pristnimi oz. izvirnimi in iskrenimi predstavitvami tega stila dajejo podporo tudi glasbeni vzgoji in šolskemu sistemu, najpomembnejše pa je, da se imajo lepo s svojimi prijatelji. Januarja 2015 so na svojem prvem tekmovanju Barbershop Harmony Society’s Midwinter Convention v New Orleansu, v Los Angelesu osvojili svojo prvo nagrado.
Dr. Shannon Jeffreys je direktorica zborovske dejavnosti in izredni profesor na Southern University v Georgi, kjer vodi Southern Chorale, Fermata the Blue in Southern Gentlemen, ob enem pa poučuje na dodiplomski in podiplomski ravni dirigiranja.

Southern Choralen je vodila na dve mednarodni zborovski tekmovanji, kjer je zbor osvojil pomembne nagrade in si prislužil najvišjo skupno oceno v Sing ‘N’ Joy, Louisville 2013.

Zbori Dr. Jeffreys so tudi bili povabljeni, da nastopajo na konferencah Ameriških zborovskih direktorjev in nazadnje nastop na nacionalni konferenci nacionalnega združenja za glasbeno vzgojo.

Lansko pomlad, je prejela “CLASS nagrado v razlikovnem poučevanju” iz akademije za družbene vede in liberalnih umetnosti.

Dr. Jeffreys je diplomirala pri glasbenih nastopih in dirigiranju od Birmingham Southern College, University of Mississippi, in University of South Carolina. Dr. Jeffreys je aktivna razsodnica in zdravnica ter član NAT ACDA in NAfME.

KOMORNI ZBOR AEGIDA
O IMENU ZBORA

Nekoč, v pradavnini, je bilo mesto (kjer je zdaj Koper), katerega so poimenovali – Aegida. Gre za grško-tračansko ime, katerega je moč povezati z egido (ščitom) grške boginje modrosti in znanja Atene. Po legendi naj bi se namreč Atena hudo sprla s Pozejdonom, pred njegovim besom pa je pobegnila prav v te kraje današnjega Kopra. Med njunim spopadom naj bi Atenin ščit, prevlečen s kozjo kožo, padel v morje. Ker ga je oboževala, je Atena rotila Zeusa toliko časa, da je njeno egido spremenil v kleč. Da je bila Aegida svojčas zares podobna na morju počivajočemu ščitu, se da videti iz starih slik.

NASTANEK ZASEDBE

Septembra 2015 se je ob prvem srečanju generacij Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem porodila želja po nadaljnjem druženju pevk in pevcev, ki so sooblikovali prvo desetletje zbora. V tem obdobju so se stkala iskrena prijateljstva, zasedba in posamezniki pa pridobili dragocene izkušnje na domačih in tujih koncertnih odrih ter tekmovanjih, od koder se je zbor vračal z najvišjimi uvrstitvami (Derry, Istanbul, Vilna, Prijedor, Split, Ohrid, Cantonigros, Varna, Preveza), na mariborski ” Naši pesmi”, pa si je zbor v prvem desetletju pripel kar pet zlatih plaket. Svoje vidnejše posnetke pa je zbor izdal kar na sedmih zgoščenkah.

Sestav, poimenovan Komorni zbor AEGIDA, tako projektno združuje dolgoletne zborovske pevke in pevce, ki so prepevali v APZ UP, v želji po obujanju najžlahtnejših pevskih spominov in druženju z glasbo.

Zbor vodi skladatelj Ambrož Čopi, ki je kot dirigent sooblikoval prvo desetletje APZ UP in mu vtisnil svojevrsten pečat. Asistentka dirigenta je Andreja Tomažič Hrvatin.

Podrobnosti

Datum:
17. 7. 2016
Čas:
20:00–20.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
,

Prizorišče

Stolna cerkev, Koper
Koper, Slovenia
+ Google zemljevid