Loading Events

« Vsi dogodki

VOGP Glasba preživetja

2. 3. 2018, 20.00, Maribor 

Dvorana Union, Maribor, 2. 3. 2018 ob 20.00

Vera v Boga, sončni vzhodi in zahodi ter transcendentno petje ženskega vokalnega orkestra kot razlogi za preživetje

Projekt izpostavlja upanje, vero in lepoto, ki zazvenijo skozi glasbo ženskega zbora v nepredstavljivi drami nasilja sredi tropskega pragozda. Program sestavljajo dela, izvajana v japonskem taborišču Palenbang na otoku Sumatra v času druge svetovne vojne, v glasbenih priredbah internirank Margaret Dryburgh in Norah Chambers, ki sta na najdene koščke papirja po spominu zapisovali dela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Brahmsa, L. van Beethovna, A. Dvořáka, F. Chopina, M. Ravela in drugih skladateljev. Naskrivaj jih je izvajal ženski vokalni orkester v taborišču Palembang v Indoneziji. Tokrat glasbo izvaja véliki ženski zbor, ki ga sestavljajo Koncertni zbor Carmina Slovenica ter nekdanje pevke Carmine Slovenice in Ženskega zbora Rotovž.

VOGP je pričevanje o sposobnosti žensk za preživetje, o vztrajanju, solidarnosti in ustvarjalnosti. Je spomin na izjemno zapuščino odločnosti in trdnosti v grozovitih razmerah taborišča na Sumatri, pa tudi v drugih vojnih taboriščih vse do danes. Glasbo postavlja v samoreflektivno polje: uprizarja svojo lastno reprezentacijo in skozi lastni učinek preizprašuje razloge, da glasba deluje pomirjujoče in družbeno potrebno ter zmeraj znova prevzema nadzor sredi najhujšega trpljenja.

Glasba vokalnega orkestra je odraz kompleksnega odnosa med glasbo in travmo, spominja nas na številne druge primere, ko je glasba postala univerzalni simbol v trpljenju in poslednje zatočišče v brezizhodnosti ali bila nasprotno zlorabljena za poglabljanje trpljenja, kot npr.: korakajoči zaporniki ob glasbi v taborišču Sachsenhausen (Nemčija), ansambel Goldov v taborišču Treblinka (Poljska), zaporniški orkester v taborišču Auschwitz (Nemčija), koncerti v taborišču Drancy (Francija), lutkovne predstave z žensko pevsko skupino a cappella v taborišču Kaiserwald (Latvija), zbori in orkester v taborišču Westerbork (Nizozemska) idr.

Glasba stoji na strani šibkejšega, zato VOGP hkrati vodi v premislek in opominja o pomenu glasbe, tudi širše umetnosti v družbi.

Produkcija: Carmina Slovenica

 

Cena vstopnice: 15,00 EUR
Vstopnice lahko kupite v spletni prodajalni ali v informacijski pisarni TIC, Partizanska 6, Maribor

Podrobnosti

Datum:
2. 3. 2018
Čas:
20:00–20.00
Kategorije:
,

Organizator

Carmina Slovenica
Telefon:
Partizanska 5
Spletna stran:
www.carmina-slovenica.si

Prizorišče

Unionska dvorana Maribor
Prešernova ulica 3, Maribor, SI-2000 Slovenia
+ Google zemljevid