Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Vokalni 2 in izven: SOZ – Slovenski otroški zbor

16. 10. 2016, 19.30, Ljubljana 

| 9-13

16. oktober 2016 ob 19.30
predkoncertni pogovor 18.30

Slovenski otroški zbor
Martina Batič, Damijan Močnik, dirigenta
NN, klavir
Tilen Bajec, orgle
Instrumentalisti Slovenske filharmonije

spored:
Benjamin Britten: Missa brevis in D / Kratka maša v D-duru
Damijan Močnik: Missa St. Francisci Assisiensis / Maša sv. Frančiška Asiškega
Črnska duhovna glasba:
This little light of mine / Ta moja lučka
I’ve got peace like a river / Moj mir je kot reka
Elijah rock / Elija, skala
Slovenska glasba v priredbah sodobnih slovenskih skladateljev

Na drugem koncertu Vokalnega abonmaja bo pod vodstvom Martine Batič in Damijana Močnika poslušalcu predstavljen bogat glasbeni svet, ki ga vsega veže rdeča nit duhovnosti – črnska duhovna glasba, Brittnova Missa brevis v D-duru ter delo Damijana Močnika Maša sv. Frančiška Asiškega.
Nastopil bo Slovenski otroški zbor, ki združuje mlade pevce iz Slovenije in zamejstva, stare med 9 in 15 let.

Korenine črnske duhovne glasbe so pesmi, ki so jih zložili sužnji na ameriških plantažah med druženji po bogoslužju na začetku 19. stoletja, poleg njih pa še “pesmi žalosti” s sredine in hvalnice iz časa odprave suženjstva v drugi tretjini istega stoletja. Ob njih je pomemben vir gospela tudi protestantska ljudska pobožnost, celotno glasbeno smer pa zaznamuje poudarjeno osebno doživljanje Boga pri ameriških protestantskih cerkvah tako črnskega kot belskega prebivalstva.

Danes je gospel bogoslužna glasba v domala nepreštevnem mnoštvu ameriških cerkva protestantske duhovne dediščine. V takšnih cerkvenih občestvih so ga od 1910 izvajali pretežno moški kvarteti, od tridesetih let 20. stoletja zbori, za tem pa se je uveljavil tudi kot integralna zvrst zborovskega petja v klasičnem muziciranju. Je tudi poseben žanr popularne glasbe, ki se vsaj v miljeju črnskih duhovnih skupnosti brez vidne meje vedno znova prepleta z duhovnim. B. B. King je o tem dejal: “Imel sem navado sesti na vogal v svojem domačem kraju Indianoli, Misisipi, in igrati. In ponavadi sem začel z gospelom.” Gospel Elijah Rock, ki je na sporedu drugega koncerta Vokalnega abonmaja, je med drugimi posnela tudi legendarna “kraljica gospela” Mahalia Jackson, ki jo je Harry Belafonte opisal kot “najmočnejšo črnko v Združenih državah Amerike”.

Misso brevis v D-duru je Benjamin Britten napisal leta 1959. Posvetil jo je v pokoj odhajajočemu pianistu – med njegovimi učenci je bil tudi znameniti Andras Schiff –, čembalistu, skladatelju, dirigentu, organistu in regensu chori Georgeu Malcolmu ter pevcem zbora v Westminstrski katedrali, kjer je bila štiristavčna skladba 22. julija 1959 tudi izvedena. Posebnost Brittnove maše je, da skladatelj ni uglasbil Creda, ki je centralni del mašnega ordinarija rimske cerkve. Zato se zdi, da je skladba kot naročena za izvajanje v anglikanski cerkvi oziroma ameriški protestantski episkopalni cerkvi, kjer se petje Creda pogosto izpušča.

Naj vas nagovori duhovno skozi glasbeno govorico srednje Evrope, Anglije in Novega sveta.

Podrobnosti

Datum:
16. 10. 2016
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
9-13
Kategorije:
, ,
Spletna stran:
http://www.filharmonija.si

Organizator

Slovenska filharmonija
Telefon:
01 24 10 80010
E-pošta:
Spletna stran:
www.filharmonija.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid