Loading Events

« Vsi dogodki

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE IN BORUT SMREKAR – Vokalni 4 in izven

20. 12. 2015, 19.30, Ljubljana 

| 13, 9 €

Nedelja 20. december ob 19:30

ob 18.30 predkoncertni pogovor

Zbor Slovenske filharmonije
Orkester Slovenske filharmonije
Borut Smrekar, dirigent
Anamarija Lazarevič, sopran
Monika Fele, mezzosopran
Urška Bernik, alt
Martin Logar, tenor
Matevž Kink, bariton
Spored:

Camille Saint-Saëns: Božični oratorij, op. 12/Oratorio de Noël, Op. 12

Damijan Močnik: Božični oratorij – novo delo

 

Kot diptih bosta izvedena približno enako dolga božična oratorija. V prvem delu bo poslušalca objel tonski svet francoskega neoklasicista Camillea Saint-Saënsa. Ta skladatelj, ki je s svojim ustvarjanjem oplemenitil skorajda vse žanre klasične glasbe, od komornih oblik do opere, velja za enega najsijajnejših čudežnih otrok v klasični glasbi: um, ki se je izmikal vsemu poznanemu, absolutni posluh, pri dveh in pol začne igrati klavir, note bere in piše, preden dopolni tri leta, pri treh napiše svojo prvo skladbo … pri petih nastopa kot pianist, s sedmimi gladko bere latinsko in se zanima za geologijo, botaniko in za metulje, z desetimi javno debitira … kot dodatek h koncertu pa je pripravljen na pamet zaigrati katerokoli (!) od Beethovnovih dvaintridesetih sonat za klavir. Ima fotografski spomin.

Slovenski poslušalec bo na abonmajskem koncertu slišal Saint-Saënsov Božični oratorij, ki ga je skladatelj pisal manj kot štirinajst dni, končal pa ga je deset dni pred prvo izvedbo na božič 1858. Sestavljen je iz desetih delov, besedilo pa je vzeto pretežno iz Svetega pisma (evangelija po Luku in Janezu, Izaija, Jeremijeve žalostinke in Psalmi). Saint-Saëns je bil dober poznavalec Bachove, Haendlove, Mozartove in Berliozove vokalno-instrumentalne glasbe in v njegovem Božičnem oratoriju bo pazljiv poslušalec zaznal sledi Bachovega istoimenskega dela in Goundove Maše sv. Cecilije, sicer pa bo lahko užival v dominantni vlogi orgel in godal.

Kot kontrapunkt Saint-Saënsove skladbe bo izvedeno novo delo – Božični oratorij Damijana Močnika. Skladatelj je poznan kot zborovodja (Komorni zbor Megaron), glasbeni pedagog in voditelj glasbenih dejavnosti na ljubljanski Škofijski klasični gimnaziji, Močnikovo novo delo pa ne bo prva skladba tega skladatelja, ki bo krstno izvedena v Slovenski filharmoniji. Z glasbenim svetom francoskega neoklasicizma in domače glasbene novitete bosta poslušalce nagovarjala Zbor in Orkester Slovenske filharmonije ter solisti pod vodstvom dirigenta Boruta Smrekarja.

S tem koncertom bomo vstopili v veseli božični čas pričakovanja rojstva nove luči, novega življenja in zmage prihajajoče spomladanske svetlobe nad zimsko temo.

Podrobnosti

Datum:
20. 12. 2015
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
13, 9 €
Kategorije:
, , ,

Organizator

Slovenska filharmonija
Telefon:
01 24 10 80010
E-pošta:
Spletna stran:
www.filharmonija.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid