Loading Events

« Vsi dogodki

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE IN GRETE PEDERSEN – Vokalni 6 in izven

13. 3. 2016, 19.30, Ljubljana 

| 13, 9 €

Nedelja 13. marec ob 19.30

ob 18.30 predkoncertni pogovor

Zbor Slovenske filharmonije
Grete Pedersen, dirigentka

 

Spored:

Ingvar Lidholm: »… in stala pod  zvezdámi«/»… a riveder le stelle«
Edvin Østergaar: Nepredvidljivi trenutki/Unpredicatble Moments
Alfred Janson: Sonet 76
Wilhelm Peterson Berger: 8 pesmi za mešani zbor, op. 11 – izbor
Priredbe norveških ljudskih pesmi (Severni sij, Poročna koračnica iz Valsøyfjorda, Gjedinina otroška pesem, Na zahodu sonce zahaja, Jezus, naj mi tiho)
Edvard Grieg: Kako lepa je tvoja podoba (iz 4 psalmov)

 

Tišina pod zvezdami je v današnji kibernetični družbi redko razkošje. Glasbeno pa ga bo lahko občutil poslušalec, ki se bo udeležil tega koncerta, na katerem bo najprej zazvenela skladba … in stala pod zvezdami (na besedilo iz Dantejeve Božanske komedije) švedskega skladatelja Ingvarja Natanaela Lindholma. Poleg njegove kompozicije bodo severno vzdušje pod zvezdami in severnim sijem skušale pričarati še skladbe v ZDA rojenega Norvežana Edvina Østergaarda, norveškega pianista in skladatelja Alfreda Jansona ter švedskega skladatelja in glasbenega kritika Olofa Wilhelma Petersona-Bergerja.

Severno melanholijo bo skušal poslušalcem pričarati izbor priredb norveške ljudske pesmi, pa tudi prva pesem – Kako lepa je tvoja podoba – iz Štirih psalmov, op. 74, za mešani zbor in bariton Edvarda Griega. Skladba iz skladateljevaga poznega obdobja se giblje od švedskega in danskega protestantskega slovstva 16. stoletja do danskega baročnega pietizma. Pri komponiranju je Griega vodila struktura teksta, brez odziva pa ni ostalo niti skladateljevo iskanje blažje, sočutne, nedogmatične oblike protestantskega krščanstva, zato Štiri psalme občasno označujejo tudi kot »Griegovo zadnje poglobljenje v ljudsko glasbo in v vero otroštva«.

Z Zborom Slovenske filharmonije se bo tokrat slovenskemu občinstvu prvič predstavila ugledna norveška zborovska dirigentka Grete Pedersen, ki je znana predvsem kot umetniška vodja in dirigentka Norveškega zbora solistov (Det Norske solistkor), s katerim je nekatere skladbe iz tega sporeda tudi že posnela. Dobrodošli torej pod in med severnjaškimi zvezdami.

Podrobnosti

Datum:
13. 3. 2016
Čas:
19:30–19.30
Vstopnina:
13, 9 €
Kategorije:
, , ,

Organizator

Slovenska filharmonija
Telefon:
01 24 10 80010
E-pošta:
Spletna stran:
www.filharmonija.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid