Loading Events

« Vsi dogodki

Zborovski pevci za zborovske pevce

22. 3. 2016, 19.30, Ljubljana 

| Vstop prost

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana
Zborovodkinja: Tereza Podlogar
Tilen Bajec, klavir
* * *
Vokalna skupina Illumina
Umetniški vodja: Evgen Bibianko

Spored:

Ralph Vaughan Williams, prir. Steven Porter:
Dreamland

Javier Busto:
Salve Regina

Zoltán Kodály:
Veni, veni Emmanuel

Izraelska tradicionalna, prir. Daniel Factory:
Hava nagila

Rado Simoniti:
Kolo

Ljudska iz Andaluzije, prir. Enrique Fábrez:
Boleras Sevillanas (solo: Erika Škerlj)

Edwin R. Hawkins, prir. Kirby Shaw:
Oh, Happy Day

*

Lucijan Marija Škerjanc:
Ave Maria

Ljudska iz Križa pri Trstu, prir. Pavle Merkù:
Jezus in ajdovska deklica

Ljudska iz Ravnice na Goriškem, prir. Ambrož Čopi:
Adam in Eva

Ljudska iz Zagorice v Dobrepolju, prir. Andrej Makor:
Nevesta le jemlji slovo

Prekmurska ljudska iz Vučje Gomile, prir. Radovan Gobec:
Ne óuri, ne sejaj

Prleška ljudska, prir. Evgen Bibianko:
Prepelica se v detelci süče

Prleška ljudska, prir. Janez Močnik:
Fse kaj lazi

Joe Dassin, prir. Tadej Kušar:
Čez Šuštarski most

Mojmir Sepe, prir. M. Rijavec:
Zemlja pleše (Gregor Strniša)

Ati Soss, prir. Tomaž Habe:
V Ljubljano (Svetlana Makarovič)

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi interes za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini: v Celju (1995 in 1997), Neerpeltu v Belgiji (1996 in1998), Pohlheimu v Nemčiji (1999), Corku na Irskem (2000), Budimpešti na Madžarskem (2001), Lindenholzhausnu v Nemčiji (2001), v Splitu (2002), Prevezi v Grčiji (2002 in 2004), Arnhemu na Nizozemskem (2005), Splitu (2006) in Bratislavi (2007 in 2012). Septembra 2013 se je zbor udeležiil Mednarodnega zborovskega tekmovanja v italijanskem Riminiju in osvojil 3. mesto in srebrno plaketo.

V skladu z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, preko posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-inštrumentalnim delom. V letu 2002 je sodeloval s Simfoniki RTV Slovenija in Komornim zborom RTV Slovenija pri izvedbi priljubljene kantate Carla Orffa Carmina Burana, koncert z Big Bandom RTV Slovenija decembra 2003 pa je bil direktno prenašan v Evropsko mrežo radijskih postaj (EBU). K odmevnejšim nastopom MeMPZ Veter sodi tudi slavnostni koncert ob 15-letnici delovanja zbora ter 40-letnici Glasbene mladine ljubljanske januarja 2005, na katerem so mladi pevci predstavili nekaj najbolj znanih songov in zborov iz priljubljenih muzikalov. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

*

Dekleta Vokalne skupine Illumina so pod vodstvom Evgena Bibianka z resnimi vajami začela v avgustu 2012. Občinstvu se je skupina predstavila na več božičnih nastopih ter na tradicionalnem koncertu dijakov komponistov Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Lansko poletje so dekleta nastopila v Murski Soboti v sklopu festivala Soboško poletje, kjer so se predstavila z bogatim repertoarjem ljudskih pesmi ter slovenskih in tujih popevk. Oktobra in decembra so v sodelovanju z Gorenjskim oktetom izvedle dva koncerta – enega v Ljutomeru ter drugega v Adergasu na Gorenjskem, januarja pa združile moči z Oktetom Arion in z njim izvedla koncert sakralne glasbe. Pogosto so tudi gostje in popestritev državnih praznikov ter drugih priložnosti, kjer poslušalce vedno znova navdušijo s skrbno izbranim repertoarjem. V prihodnost zre Illumina z namero razširiti program ter se povezovati s podobnimi skupinami v Sloveniji in tujini.

Prizorišče

Viteška dvorana v Križankah
Trg francoske revolucije, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid