Evropski seminar za mlade skladatelje v Aosti, 17.–24. julij 2016

Seminar z mednarodno priznanimi mentorji in v navdihujočem okviru italijanskih, severnozahodnih Alp je zanimiva izobraževalna priložnost, ki jo italijanska državna federacija zborov Feniarco že deveto leto ponuja avtorjem zborovske glasbe. Randall Stroope, Philip Lawson in Eva Ugalde bodo mednarodno priznani mentorji letošnjih tečajnikov, ki se bodo lahko udeležili tematskih delavnic od 17. do 24. julija 2016. Prijave sprejemajo do 31. marca, tečaj pa bo lahko sprejel do 30 aktivnih udeležencev (10 v vsakem razredu). Namenjen je skladateljem, priložnostnim avtorjem zborovske glasbe in dirigentom, ki se ukvarjajo s pisanjem ali prirejanjem skladb za svoje zbore.

Ameriški skladatelj Z. Randall Stroope bo vodil delavnico o različnih stilih v ustvarjanju izvirnih skladb, s posebnim poudarkom na povezavi med besedilom in glasbo. Angleški aranžer in skladatelj Philip Lawson (omembe vredno je dolgoletno sodelovanje s kultno skupino The King’s Singers) se bo osredotočil na aranžmaje pop in jazz vokalne glasbe, z upoštevanjem primernih ali neprimernih pristopov k nivoju skupine, ki ji je tovrstna skladba namenjena. Baskovska skladateljica Eva Ugalde bo mentorica tečajnikov, ki jih na poseben način zanima pisanje za otroške in mladinske zbore, tudi z možnostjo koreografskega izvajanja skladbe. Pouk bo potekal v angleščini.

Tečajniki bodo imeli na voljo mešani in otroški zbor za izvajanje, preverjanje in analizo lastnih skladb. Med nameni mednarodnega tečaja je ustvarjanje po meri dobrih amaterskih zborov, z upoštevanjem sposobnosti specifične zasedbe, kot tudi spodbujanje medsebojnega spoznavanja med skladatelji različnih držav in z različnimi izkušnjami.

Podrobne informacije so objavljene na spletni strani http://en.feniarco.it/home?/eventi/2016/seminario_per_giovani_compositori.

 

seminar_skladatelji_aosta_2016