Marjan Trček: 8. 11. 1957–16. 8. 2016

V torek 16. 8. 2016 se je v devetinpetdesetem letu starosti nepričakovano poslovil član Slovenskega okteta, koncertni in operni pevec ter profesor solopetja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, Marjan Trček. Poslednje slovo bo v soboto 20. avgusta 2016 ob 16. uri. Od 10. ure dalje bo ležal v poslovilni vežici na pokopališču na Brezovici pri Ljubljani, pogreb s sv. mašo pa bo ob 16. uri v Cerkvi sv. Antona na Brezovici pri Ljubljani.

Tenorist Marjan Trček (1957–2016), se je pevsko izobraževal na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Iz tega obdobja je prejemnik nagrad na republiškem in državnem tekmovanju mladih glasbenikov v kategoriji Komorne skupine. Študij petja je nato z odliko končal na Akademiji za glasbo pri prof. Evi Novšak Houška. Izpopolnjeval se je na pevskih tečajih pri Marjani Lipovšek in Alfredu Burgstallerju.

Doma in v tujini se je uveljavil kot koncertni in operni pevec. Nastopal je s priznanimi orkestri in dirigenti na tujih in domačih festivalih (Dubrovniški poletni festival, Varaždinski baročni večeri, Pulsko poletje, Festival Ljubljana, Glasbeni september v Mariboru, Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi, Festival za staro glasbo Radovljica …). Na koncertnem odru je tako poustvaril več deset vokalno-instrumentalnih del klasičnega koncertnega repertoarja, od zgodnjebaročnih do sodobnih. Sodeloval je s SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Opera in balet Maribor, kjer je oblikoval prek dvajset liričnih opernih in operetnih vlog (Almaviva v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorino v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fenton v Verdijevem Falstaffu, Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, Gabriel von Eisenstein v Straussovem Netopirju idr.)

Bil je tudi član prve zasedbe našega poklicnega koncertnega zbora, ki je bil ustanovljen z imenom Slovenski komorni zbor (danes Zbor Slovenske filharmonije), ob njegovem nastanku marca 1991, pozneje, na svoji samostojni glasbeni poti, pa se je pogosto vračal k zboru kot solist.

Pogosto je nastopal na Slovenskih glasbenih dnevih, kjer je poustvaril veliko prvič izvedenih del. Poseben odnos je imel do komorne vokalne glasbe, še posebej raziskovanje in izvajanja stare glasbe (ob spremljavi lutnje) in samospeva.

Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

V letih 1992 do 1996 je prepeval v Slovenskem oktetu. Je prejemnik odlikovanja zati častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim je predsednik RS ob 45. obletnici delovanja odlikoval oktet za zasluge na vokalno glasbenem področju. Leta 2001 je bil imenovan za častnega člana Slovenskega okteta.

V letu 2010 se je ponovno pridružil Slovenskemu oktetu, kjer je prepeval vse do svoje prezgodnje smrti.

 

Foto: Slovenski oktet

Foto: Slovenski oktet