Petje na recept

Vabilo na okroglo mizo o pozitivnih vplivih petja v zboru ali skupini:

1. Ali so ljudje, ki redno pojejo v zboru, res bolj zdravi in bolje razpoloženi?

2. Kako vpliva petje na zdravje in počutje posameznikov in kakšen vpliv ima na celotno družbo?

3. Prvič pri nas predstavljamo izvirno in uspešno prakso pojočih bolnic (Singing Hospitals) iz tujine!

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v Tednu ljubiteljske kulture (TLK) v torek, 17. 5. 2016, ob 19.00 v Cankarjevem domu okroglo mizo in razpravo na temo pozitivnih vplivov petja v zboru ali skupini na zdravje posameznikov, njihovo počutje in dobrobit celotne družbe. Na njej bodo sodelovali Monika Weise, univ. dipl. socialna delavka in glasbena terapevtka, predstavnica mreže pojočih bolnic (Singing Hospitals) iz Nemčije, dr. Katarina Habe, doc. dr. psihologije in pevka, Damjana Zupan, profesorica klavirja, ISSTIP terapevtka glasbene medicine in vodja delavnic na temo nastopanja ter Blaž Rojko, univ. dipl. socialni delavec, zborovodja in skladatelj. Navzoče bosta nagovorila tudi mag. Igor Teršar, direktor JSKD, in Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD.

Projekt pojočih bolnic (Singing Hospitals) se je v preteklih letih razvil v Nemčiji in se od tam razširil v Avstrijo in druge države. Monika Weise bo med drugim predstavila zdravstveno-psihološke učinke tega izjemno zanimivega projekta ter načine njegove izvedbe. Rezultati namreč kažejo, da v pojočih bolnicah pacienti hitreje in bolje okrevajo. Na okrogli mizi bomo razmišljali še o možnem prenosu te prakse v Slovenijo (v smislu preventive in rehabilitacije), o socialnih vidikih petja v zboru ter o psiholoških procesih pri petju in učinkih petja na sistem vrednot.

Okrogla miza je del programa vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture (TLK), ki ga že tretje leto zapored pripravljata  Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije, potekal pa bo med 13. in 22. majem 2016.

TLK, ki je namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti, kakovosti in pozitivnih vplivih ljubiteljske kulture na sodobno družbo, je vsako leto posvečen določeni temi. Letos izpostavlja zborovsko petje, predvsem njegovo množičnost (prepevanje v zborih je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas) in zavidljive uspehe (naši najboljši zbori so po kakovosti v samem svetovnem vrhu, o čemer pričajo številne lovorike). Poleg teh dveh najbolj vidnih značilnosti zborovskega petja, pa želimo javnost opozoriti tudi na tisto manj vidno, a še kako pomembno – blagodejni vpliv petja v zboru ali skupini na zdravje posameznikov in celotne družbe.

 

TLKletakA5 recept-2