Take 6 – »najboljši vokalni mački na planetu«

Na 7. glasbenem festivalu Arsana gostili svetovne glasbene legende

Ptuj, 26. julij 2015

Foto: Arsana

Foto: Črtomir Goznik

 

Na Ptuju je od 23. do 31. julija zopet potekalo izredno intenzivno in raznoliko festivalsko dogajanje, zvrstilo se je kar 60 dogodkov z več kot 200 nastopajočimi. Glasbeni festival Arsana je tako že sedmo leto privabil v najstarejše slovensko mesto obiskovalce iz vse Slovenije, vsako leto pa se veča tudi število obiskovalcev iz tujine. Tako se je festival še dodatno utrdil kot pomembna promocija mesta ter vrelec ustvarjanja v evropskem in svetovnem merilu. Vrhunec vse dni odlično obiskanega festivalskega dogajanja (skupaj prek 20.000 obiskovalcev) je predstavljalo gostovanje vokalne skupine, ki je bila do sedaj največkrat nominirana za nagrado grammy, skupine Take 6 (do sedaj so jih osvojili že 10).

Z »najboljšimi vokalnimi mački na planetu« – ki jih zastopajo Mark Kibble (prvi tenor, v skupini od 1980), Claude V. McKnight III (prvi tenor, od 1980), David Thomas (drugi tenor, od 1985), Joey Kibble (drugi tenor, od 1991), Khristian Dentley (bariton, od 2011) in Alvin Chea (bas, od 1985) – smo se pogovarjali pred njihovim koncertom. Nastal je pričujoči pogovor, s katerim smo se medsebojno povezali in resnično začutili, da na Ptuju gostimo glasbene legende v pravem pomenu te besede. 

 

Od kod ime Take 6?

Alvin: Ker želimo, da nas vzamete! (smeh) (op. a.: take – ‘vzeti’) Na začetku smo se imenovali Alliance, nato pa smo ugotovili, da je ime že v uporabi, in smo začeli iskati novega. Med vsemi imeni, ki smo si jih impulzivno zapisovali, nam je bila skovanka Take 6 najbolj všeč. Metaforično rečeno: Kot da bi nas šest vzletelo (op. a.: take off – ‘vzleteti’) z Brubeckovega standarda Take 5. Sicer pa se v imenu ne skriva nobena posebna simbolika, saj želimo in pustimo, da skupina in predvsem njena glasba govori sama zase. Nismo želeli, da bi ime imelo preveliko težo v našem sporočanju.

Številne nagrade, ki jih je skupina prejela, so seveda prispevale k vašemu mednarodnem uspehu. Kakšen je vaš odnos do nagrad in ali je katera od njih za vas še posebej pomembna?

David: Hvaležni smo, da smo tudi z različnimi nagradami dobili priznanje za svoje delo, za pesmi, ki smo jih posneli, za nastope, ki jih izvajamo po celem svetu. Vendar pa so nam vendarle najpomembnejše nagrade grammy, saj so to nagrade naših stanovskih kolegov – glasbenikov, ki nam tako sporočajo: »Cenimo vaše glasbeno delo, cenimo vašo kreativnost.« Veliko nam pomeni, da tudi drugi glasbeniki prepoznavajo naše delo kot zelo pomembno.

Legendarni Quincy Jones vas je označil za »najboljše vokalne mačke na planetu«. Kakšen je torej recept, da postaneš najboljši in to tudi ostaneš več kot 30 let?

Claude: Najprej je treba povedati, da je Quincy to dejal nekje v 90. letih. Torej nas je vsaj v tistem konkretnem času našega razvoja on tako doživljal in seveda smo bili zelo ponosni na to. Od takrat se trudimo, da bi ohranjali integriteto tega, kdo smo, s predstavljanjem odličnosti v vsem, kar počnemo, v vseh tipih glasbe, ki se jih lotimo. Skozi leta so nekatere stvari boljše kot druge, ampak vedno se trudimo, da delamo stvari s srcem, da v svoje delo dajemo dušo in napravimo najboljšo glasbo, kot jo lahko. Zato upamo, da tudi Quincy še vedno čuti podobno, kot je pred več kot 20 leti … (smeh)

Aktivni ste torej že več kot 30 let. Od kod jemljete navdih in motivacijo, da še vedno vztrajate?

Mark: Mislim, da je zelo pomembno, da nas je šest. Vsak v skupini je zelo kreativen in tako ves čas drug drugega vzpodbujamo v ustvarjalnosti, muzikalnosti in v vseh drugih pogledih. To je za nas izjemno pomembno in tako nam nikoli ne manjka ustvarjalnosti. Prav tako pa iščemo tudi zunanjo inspiracijo, vsake toliko časa na primer sodelujemo z novim producentom in to precej pretrese naše delo.

Glede na to, da vas je šest in da ste vsi aktivno kreativni, kako se torej odločate, katere sklabe boste uvrstili v svoj repertoar, kaj boste peli na koncertu …?

Mark: V osnovi smo zelo demokratični, vedno se posvetujemo med sabo. Kar zadeva koncerte, pa se običajno oziramo na Clauda, ker poje najvišji glas. In ker je sprejel to vlogo, ima tudi zadnjo besedo pri izbiri programa za koncert. Mi seveda predlagamo, on pa ima pravico veta. (smeh)

Kar zadeva produkcijo, pa smo izredno demokratični, resnično poskušamo izbrati najboljši material. V ta namen dajemo na stran svoje osebne interese in preference ter pustimo pesmim, da se pokažejo v najboljši luči.

Foto: Arsana

Foto: Črtomir Goznik

 

V vsem času svojega delovanja vedno znova dvigate pevske standarde, ne glede na to, katerega glasbenega stila se lotite. Kako je to mogoče, kako ste lahko vedno znova nedosegljivi za vse ostale?

Joey: Bistvena lastnost dobrega podjetja je tudi sposobnost, da se vedno znova na novo ‘izumi’. Imeli smo kar nekaj priložnosti skozi teh 30 let, da smo to napravili. Del odgovora se zagotovo nanaša tudi na vaše prejšnje vprašanje o tem, od kod jemljemo svoj navdih. Vedno moraš vzdrževati pravo razmerje med hvaležnim sprejemanjem priznanj za svoje delo in med zavedanjem, da še vedno ne veš vsega in da nikoli ne zmanjka priložnosti za nadaljevanje učenja. Kajti čas se nenehno spreminja, glasbene skupine se spreminjajo in to, kar ljudje sprejemajo v glasbi, se spreminja … In z vsem tem se spreminja tudi tvoja relevantnost: namreč, če se časi spreminjajo, če se spreminjajo dogodki in novice, je pomembno, da si tudi ti sposoben, da se spreminjaš z vsem tem, potem lahko ostaneš zanimiv. Potem so pesmi, ki jih pišeš, aktualne. Še posebej, če pišeš z namenom, da bi predal svoje sporočilo ljudem v nekem konkretnem času in socialnem okolju – to te prav tako ohranja relevantnega. In še naprej: kakšno je sporočilo, ki ga predajaš skozi svojo glasbo, kako izvajaš svojo glasbo, katere skladbe izbiraš, v katerem žanru se odločiš izvajati svojo glasbo, kako prispevaš h glasbeni sceni, ki se odvija – vse to nekako sodi v odgovor na vaše vprašanje. Za nas je zelo pomembno, da odgovorno nadaljujemo s svojim delom, da lahko tako vrnemo in posredujemo naprej to, kar smo sami dobivali kot glasbeni navdih od svojih vzornikov skozi vsa ta leta.

Pojete tudi gospel, danes je le-tega mnogo vrst … Kako pomemben je za vas religiozni aspekt gospela?

Khristian: Za odgovor na to vprašanje se je treba vrniti nazaj k izvoru pomena besede gospel, ki je ‘dobre novice’ – seveda gre za dobro novico, da je Jezus prišel na Zemljo, da bi delil božjo ljubezen z ljudmi. Torej stil gospela ni bistven, saj je osnovno sporočilo vedno enako: da je življenje mnogo boljše, če je v njem prisotna Božja ljubezen. Za nas je pomembno, da kot skupina ostanemo zvesti svojemu stilu glasbe, saj je sporočilo gospela univerzalno in se lahko sporoča skozi katerikoli glasbeni stil. Življenje je raznoliko. Nas je šest različnih fantov, ki imamo šest različnih pogledov na svet in življenje. Tudi ljudje prihajajo na naše koncerte iz različnih vzgibov, vsak iz svojega individualnega življenja. Nekomu je morda na poti počila guma, nekdo ima doma bolnega sorodnika, nekdo tretji spet neki svoj življenjski izziv. Vendar menim, da pa imajo vsi tudi skupen razlog za obisk koncerta, in to je neke vrste pobeg pred težavami vsakdanjika, želja po novi dodatni energiji, da se lahko potem vrnejo in se lažje spoprimejo s svojimi izzivi, morda celo z nasmehom na obrazu. In mislim, da je največje darilo, ki ga glasbeniki lahko dobimo, sposobnost, da vzamemo posameznika iz katerekoli življenjske situacije in s pomočjo Božje ljubezni in nasmeha na naših obrazih pripravimo ljudi do tega, da pozabijo na svoje težave vsaj za nekaj časa. Če odidejo s koncerta z nasmehom in občutkom doživetja, je to za nas največje poplačilo.

Take 6 in člani slovenskega vokalnega kvarteta Vox Arsana Foto: Arsana

Take 6 in člani slovenskega vokalnega kvarteta Vox Arsana
Foto: Črtomir Goznik

 

Za konec pa še nekaj vtisov organizatorjev, nastopajočih in obiskovalcev:

»Za naš festival je gostovanje skupine Take 6 vsekakor velika čast, poleg tega pa tudi priznanje za vse dosedanje delo in entuziazem, ki ga z ekipo sodelavcev v pripravo festivala vlagamo vsa ta leta. Kot pevec osebno čutim globoko spoštovanje do članov zasedbe Take 6 kot svojih vzornikov. Zelo sem hvaležen članom zasedbe New York Voices, ki smo jih pri nas gostili lani, da so dober glas o našem festivalu ponesli v Ameriko in tako tudi pripomogli, da smo letos ponovno gostili svetovne zvezde. S tako zvenečimi imeni se festival vedno bolj utrjuje na zemljevidu svetovnih festivalskih mest in pomeni enormno promocijo za mesto Ptuj in Slovenijo. Ne le da dokazujemo, da smo s skromnimi sredstvi sposobni organizirati izjemno kvaliteten in v vseh pogledih odmeven festival, temveč znamo tudi poskrbeti, da se tako publika kot tudi nastopajoči pri nas res odlično počutijo, kar nam vedno znova tudi potrdijo. In tega smo kot organizatorji seveda najbolj veseli.«

Mladen Delin, umetniški vodja festivala

 

»Organizacija koncerta, vzdušje in kulinarika na Ptuju so bili vrhunec naše letošnje evropske turneje.«

TAKE 6

 

»Res je pomembno, da se še vedno najdejo festivali s takimi vsebinsko domišljenimi programi. Da prideš ven iz informacijske in zvočne močvare, ki nas danes bombardira na vsakem koraku, je potrebna možnost pristnega odnosa s publiko. Ker glasba v živo je še vedno tista glasba na izviru in to je glasba, ki najbolj odžeja. Bolj kot publiki zastaja dih, boj se glasbenikom na odru poglablja navdih. Zato je živi nastop nujen del glasbenega ustvarjanja. Festivalu Arsana zato še posebej želimo, da vztraja v teh težkih časih.«

Janez Dovč, harmonikar

 

»To je res enkraten festival. Z leti je zadihal z velikimi pljuči in ljudje lahko zadihajo ta zrak. Čestitam organizatorjem in vsem Ptujčanom, ki festival podpirajo.«

Severa Gjurin, pevka

 

»Komaj čakamo, da se lahko spet vrnemo. Čudovito mesto in fantastični ljudje. Bilo je nepozabno.«

Estudiantina Ensemble, CUB

 

»Zelo sem vesel, da sem danes na Ptuju, ker so danes mladi pokazali, da znajo organizirati najboljše možne prireditve. Vzdušje je bilo vrhunsko. Lahko samo čestitam, se priklonim in rečem – dokaz, da se da!«

Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije

 

»Videla in doživela sem nekaj, za kar si nisem mislila, da obstaja. Večer je bil čisti užitek in presežek, z vsem, kar je bilo pred tem in po tem.«

Rosvita Pesek, TV-voditeljica