Teden ljubiteljske kulture 2017

Vabljeni, da se tudi letos pridružite Tednu ljubiteljske kulture!

JSKD  in ZKDS v sodelovanju z občinami in lokalnimi skupnostmi tudi letos vabita vse umetnike, kulturna društva in zveze, šole, vrtce, knjižnice, galerije in druge ustanove, da se s svojim dogodkom prijavijo na Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki bo potekal med 12. in 21. majem 2017. TLK je vseslovenska akcija, namenjena promociji in dostopnosti ljubiteljske kulture, ki bo letos potekala že četrtič. Tokrat bo v središču dogajanja likovna dejavnost, po Sloveniji in zamejstvu pa se bo v tem času zgodilo več kot 1.000 kulturnih dogodkov.

Osrednja otvoritvena slovesnost TLK 2017 bo v soboto, 13. maja 2017, ob 19.30, v Slovenj Gradcu, ki letos praznuje 750-letnico, in bo napovedala širok spekter likovnega dogajanja po vsej državi. Glavni del otvoritvene slovesnosti bo otvoritev razstave izbranih likovnih del iz vse Slovenije v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec z naslovom Kvadrat in krog, kocka in krogla.

Na temo likovne umetnosti se bo v četrtek, 18. 5. 2017, ob 19.00 v Cankarjevem domu v sodelovanju s Tednom vseživljenjskega učenja (TVU) odvila tudi letošnja okrogla miza TLK z naslovom USTVARJALNI PREPIH, IZZIVI V LIKOVNI DEJAVNOSTI – alternativne umetniške prakse v ljubiteljski likovni dejavnosti, ki jo bo povezoval akademski slikar in novinar Miha Žorž.

V okviru TLK bo v Botaničnem vrtu od 17. 5. 2017 na ogled razstava ROG IZOBILJA. Gre za trideset izbranih kamnitih skulptur, ki jih bo JSKD postavil na ogled ob dvajsetletnici kiparskih delavnic v kamnu. Otoritev bo popestril koncert Zveneče skulpture – Zven kamna, ki te prevzame tolkalcev Matevža Bajde in Francija Krevha.

JSKD letos v Tednu ljubiteljske kulture izpostavlja že tradicionalno akcijo ODPRTI ATELJEJI, ki bo potekala med 19. in 21. 5. 2017 in v okviru katere bodo ustvarjalci odprli vrata svojih ateljejev ter širši javnosti predstavili svoje delo  in ustvarjalno okolje. V akciji ODPRTA GALERIJA se bo predstavilo deset umetnikov, ki bodo plakatna mesta v Ljubljani uporabili kot razstavni prostor. Akcija  NAJ SE VIDI bo tudi letos namenjena vsem, ki želijo v Tednu ljubiteljske kulture na izviren način predstaviti svojo dejavnost, ne bo pa manjkalo niti TLK KUKALO, nagradni fotografski in pesniški natečaj, ki bo pod sloganom Ustvarjalni prepih iskal najizvirnejše fotografije in verze.

Zaključek TLK bo zaokrožil likovni del festivala Fotovizije, ki bo znotraj festivala mladinske kulture Vizije potekal v Novi Gorici med 19. in 21. majem. Na fotografskem natečaju Fotovizij se bodo tudi letos predstavili mladi fotografi, letošnja tema Fotovizij pa je ODTUJENOST. Fotografi do 26. leta starosti lahko na natečaju sodelujejo s serijo fotografij.

Da bo projekt Teden ljubiteljske kulture karseda odmeven, bo kot vedno poskrbelo sodelovanje s številnimi lokalnimi skupnostmi, ki prispevajo k njegovi prepoznavnosti z jumbo plakati in častnim pokroviteljstvom županov, bogato medijsko pokritost dogodkov pa bo zagotovil generalni medijski sponzor projekta RTV Slovenija. Projekt vsa leta aktivno podpira tudi SAZAS, ki poskrbi, da so vsi sodelujoči projekti oproščeni plačil avtorskih honorarjev.

Teden ljubiteljske kulture pa tudi nagrajuje – izmed vseh prijavljenih dogodkov na Teden ljubiteljske kulture bo organizator izžrebal dobitnika vikend paketa za 2 osebi v Termah Olimia. Nagrajeni bodo tudi sodelujoči v natečaju TLK kukalo – avtor najboljše fotografije bo prejel vikend paket za 2 osebi v Termah 3000 Moravske toplice, avtor najboljše pesmi pa vikend paket za 2 osebi v Zdravilišču Radenci. S praktičnimi nagradami bodo nagrajeni tudi tisti, ki bodo glasovali.

Dodatne informacije: Urška Bittner Pipan, programska vodja TLK / urska.bittner@jskd.si / T: +386 41 594 547

TLK_telop_2017

BLIŽA SE ČETRTI  TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE!
 tlk_1 Vabimo vas, da se s svojim kulturnim programom priključite prazniku ljubiteljske kulture. (Sodelujete lahko tudi z manjšimi projekti: javna vaja, dan odprtih vrat …)

Odziv s strani društev in zvez ter ljubiteljskih ustvarjalcev potrjuje, da je množičnost poleg kakovosti, glavni zaščitni znak slovenske ljubiteljske kulture. Oba dejavnika tudi zagotavljata, da je projekt medijsko zanimiv.

 tlk_2 PRIJAVA DOGODKOV

Svoje dogodke prijavite na spletni strani www.tlk.jskd.si, kjer bodo objavljeni v TLK dogodkovniku – tako boste promovirali svoje ustvarjalno delo in se pridružili projektu Teden ljubiteljske kulture.

S 1000 dogodki v Tednu ljubiteljske kulture po Sloveniji in zamejstvu ter generalnim medijskim pokroviteljstvom RTV Slovenija ljubiteljstvo pridobiva odmevnost tudi v medijih in pri širši javnosti.

 tlk_3 NAJ SE VIDI!

V Tednu ljubiteljske kulture 2017 potekajo dodatne promocijske akcije pod skupnim imenom NAJ SE VIDI! Med njimi je TLK kukalo, pesniški in fotografski natečaj.

Prijavite izvirne verze, povezane z vašim kulturnim dogodkom, saj TLK-jevo kukalo išče duhovite, satirične, kritične ali zabavne pesmi in pošljite fotografijo s koncerta, otvoritve razstave, gledališke premiere, pesniškega večera, navdušenega občinstva, posebno uspešne zakuske ipd., skratka izvirne fotografije, povezane z vašim kulturnim dogodkom. Fotografije so lahko posnete z digitalnimi ali analognimi fotoaparati, z mobilnimi telefoni ali tablicami.

Strokovna žirija bodo obiskovalci spletne strani, ki bodo s svojim glasovanjem izbrali najboljše, najbolj zabavne, najbolj nenavadne in sploh naj pesmi in fotografije.

 tlk_4 TLK NAGRAJUJE

Dobitnik nagrade TLK kukalo za najboljšo fotografijo  prejme vikend paket za 2 osebi v TERMAH 3000 MORAVSKE TOPLICE HOTEL **** (nagrado poklanja Sava Turizem d. d.)

Dobitnik nagrade TLK kukalo za najboljšo pesem vikend paket za 2 osebi v ZDRAVILIŠČU RADENCI HOTEL ****  (nagrado poklanja Sava Turizem d. d.)

Nagrajeni bodo tudi  glasovalci.

Izmed vseh prijavljenih dogodkov bomo izžrebali dobitnika vikend paketa za 2 osebi v Hotelu Breza**** , ki ga poklanjajo TERME OLIMIA.

 tlk_5 SAZAS

Za vse dogodke v okviru TLK 2017 je sklenjen dogovor s SAZAS.

Za dogodke, pri katerih nastajajo obveznosti iz naslova avtorskih pravic, bo te pravice sponzorsko uredil SAZAS, dolgoletni partner TLK.
To velja samo za dogodke nekomercialne narave, ki bodo pri prijavi dogodka na www.tlk.jskd.si to ustrezno označili: