V finale mednarodnega zborovskega tekmovanja v Varni se je uvrstil tudi APZ Maribor

V Bolgarski Varni se je v četrtek, 10. 5. 2018, s slavnostno otvoritvijo začelo 39. Mednarodno majsko zborovsko tekmovanje prof. Georgi Dimitrov. Tradicionalno zborovsko tekmovanje ob Črnem morju poteka vsako leto sredi maja in bo tokrat ponudilo prvega finalista za finalni koncert velike zborovske nagrade Evrope 2019 v italijanskem Arezzu.

V petek 11. 5. so bili na sporedu trije tekmovalni koncerti. Na dveh koncertih v kategoriji komornih zborov je nastopilo sedem zborov: Bodeča Neža (Slovenija – Italija), Imusicapella (Filipini), Rezonans (Turčija), Philippine Meistersingers (Filipini), Yaroslavna (Ukrajina), Young Voices of Engelbrekt (Švedska) in Tuscan Youth choir (Italija). Na večernem koncertu mešanih zborov je nastopilo pet zasedb: Pavlo Chubinsky Capella (Ukrajina), Rezonans (Turčija),  Philippine Meistersingers (Filipini), Akademski pevski zbor Maribor (Slovenija) in Tuscan Youth choir (Italija).

Tekmovanje ocenjuje sedemčlanska mednarodna žirija v sestavi: Enrique Azurza (Španija), Lorenzo Donati (Italija), Nicole Corti (Francija), Alexander Vacek (Ukrajina), Jasenka Ostojič (Hrvaška), Vesela Geleva in Elena Hristova (Bulgarija). Za današnji koncert za veliko nagrado Varne ob 16. uri (ob 15.00 po srednjeevropskem času) so izbrali tri sestave:  Philippine Meistersingers (Filipini),  Imusicapella (Filipini) in  Akademski pevski zbor Maribor (Slovenija).

Novost tekmovanja v Varni je današnji prvi nacionalni festival otroških in mladinskih zborov, ki še ni tekmovalnega značaja. Nastopilo bo sedem zborov iz Bolgarskih mest: Balchik, Bourgas, Rousse, Yambol in Varna.

Varna ima v slovenski zborovski zgodovini prav posebno mesto, saj so na Finalnem koncertu za veliko nagrado Evrope leta 2010 nastopili kar trije slovenski zbori: Vokalna akademija Ljubljana, dir. Stojan Kuret, Šaleški akademski pevski zbor, zb. Danica Pirečnik in Komorni zbor AVE, dir. Andraž Hauptman. Zmagala je Vokalna akademija Ljubljana s Stojanom Kuretom. To je bil prvi moški zbor, ki je zmagal za veliko nagrado Evrope in doslej tudi edini moški zbor v 30-letni zgodovini tekmovanja. Stojan Kuret pa je takrat že drugič osvojil zmago na veliki nagradi Evrope (prvič z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič leta 2002 v Arezzu).

 

Spletna stran tekmovanja >>

FB-stran tekmovanja >>