Visoko mednarodno priznanje za slovensko mezzosopranistko Bernardo Fink

Svetovno priznana koncertna in operna pevka Bernarda Fink je 16. septembra na Dunaju prejela častni naziv »komorna pevka« (Kammersängerin), ki ga v nemško govorečih deželah podeljujejo najeminentnejšim umetnikom klasične vokalne glasbe. Priznanje za izjemne umetniške dosežke je slovenski glasbenici podelil avstrijski minister za umetnost in kulturo dr. Josef Ostermayer, na njeno posebno željo pa je na slovesnosti nastopil moški zbor Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta. Bernarda Fink je tako postala tretja Slovenka, ki je prejela ta naziv, pred njo sta bila to Anton Dermota in Marjana Lipovšek.

Bernarda Fink je bila rojena slovenskim staršem v Buenos Airesu (Argentina) in je prejela pevsko ter glasbeno izobrazbo na Visoki šoli za umetnost gledališča Colón, kjer je tudi redno nastopala. Leta 1985 je na tekmovanju Nuevas Voces Lίricas osvojila prvo nagrado in se preselila v Evropo.

Njen repertoar je širok in sega od stare glasbe do del sodobnih skladateljev. Kot pevka, ki je poznana po svoji vsestranskosti, redno sodeluje z Orkestrom Londonske filharmonije, Dunajskimi in Berlinskimi filharmoniki, Orkestrom Češke filharmonije, Kraljevim orkestrom Concertgebouw, s Staatskapelle iz Dresdna, z Orkestrom Bavarskega radia, orkestroma iz Clevelanda in Philadelphie, z Evropskim komornim orkestrom in tudi z najboljšimi baročnimi orkestri pod taktirko dirigentov, kot so Blomstedt, Bychkov, Davis, Gardiner, Gergijev, Harnoncourt, Jacobs, Jansons, Muti, Norrington, Pinnock, Prêtre, Rattle, Saraste, Welser-Möst idr.

Kot koncertna pevka redno nastopa v velikih svetovnih glasbenih središčih, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Wigmore Hall v Londonu, na festivalih v Salzburgu, Dunaju, Pragi, Schwarzenbergu, Tokiu, Montreauxu, Berlinu idr. Nastopala je tudi v Kraljevem gledališču v Bruslju, v gledališču Champs-Elysées v Parizu in Carnegie Hall v New Yorku ter številnih drugih koncertnih hišah po vsem svetu.

O umetničinem obsežnem repertoarju priča bogata in s številnimi priznanji nagrajena diskografija, ki obsega dela od Monteverdija, Händla in Bacha do Rameauja, Hasseja in Haydna ter Schuberta, Rossinija, Brucknerja in Schumanna. Njeni posnetki so prejeli mnogo nagrad, med drugim Grammy, nagrado Gramophone, Diapason d’Or in številna druga priznanja.

Leta 2006 je avstrijski zvezni kancler Bernardo Fink odlikoval z avstrijskim častnim znakom za znanost in umetnost. Leta 2012 pa je v Sloveniji prejela nagrado Prešernovega sklada.