Zborovski festival romantične glasbe v Veszprému tudi s slovensko udeležbo

Veszprém, 14.–16. oktober 2016

Veszprem_1_800

 

V madžarskem Veszprému, ki slovi po razvejani kulturni dejavnosti, so po enajstih letih znova pripravili festival romantične glasbe, ki je potekal od 14. do 16. oktobra 2016. Organizator 11. Mednarodnega festivala romantične zborovske glasbe je Zbor Franca Liszta pod vodstvom Petra Kövarija, ki je bil tokrat tudi umetniški vodja. Cilj prireditve je negovanje romantične zborovske glasbe in razširjanje (s)poznavanja tega glasbenega obdobja. Zamisel za festival se je leta 1988 porodila Kalmanu Kollarju, ki je zbor prevzel leta 1963 in z njim delal 49 let, do svoje smrti. Tako je se je festivala, ki je do leta 2005 potekal vsaki dve leti v mesecu oktobru, doslej udeležilo 42 zborov iz 8 držav. Po enajstih letih prekinitve je festival lani znova zaživel, tokrat enajstič. Povabljeni sodelujoči zbori so bili slovenski zbor Collegium Vocale Celje ter madžarski zbori Mešani pevski zbor mesta Dunaújváros, Mešani pevski zbor Primavera, Székesfehérvár, in Ženski pevski zbor Gizella, Veszprém. Na otvoritvi je pel tudi gostitelj, Mešani pevski zbor Franca Liszta iz Vespréma.

V ospredju prireditve je romantična zborovska glasba, vendar vsebinsko festival odkriva tudi nov svet glasbe in se ne zapira v romantične okvire. Temu je tradicionalno namenjen otvoritveni koncertni večer, na katerem smo slišali glasbo različnih epoh in pogledov. Na odru so se nam predstavili vodilni glasbeniki in glasbene zasedbe mesta Veszprém. Prisluhnili smo lahko glasbi srednjega veka, prav tako tudi sodobni glasbi vse do elektronske glasbe z vizualno podporo. Doživeli smo krstno izvedbo dela Lazarus Vivus madžarskega skladatelja Bállinta Barátha, posvečeno Zboru Franca Liszta. Komponist je uglasbil svetopisemsko zgodbo obujenega Lazarja v dvostavčnem delu za zbor in manjši orkester (Bakony Filharmonie).

Med povabljenimi zborovskimi zasedbami je letos sodeloval zbor Collegium Vocale iz Celja pod vodstvom Bernarde Preložnik Kink. Pevke in pevci so glasbeno zgovorno predstavili program slovenske in tuje, predvsem nemške, zborovske romantike (Sattner, Faure, Mendelssohn, Schubert, Brahms). Prevladujoče mlada zasedba je interpretacijsko in zvokovno izvrstno izvedla nastop in zasluženo požela velik aplavz občinstva. Na povabilo festivala se je koncerta udeležila tudi slovenska veleposlanica na Madžarskem, Ksenija Škrilec. Veseli smo lahko, da je slovenske barve zastopal tako kakovosten zbor. Navdušen sprejem so pokazali tudi poslušalci, ki so zbor nagradili z nagrado občinstva.

Collegium Vocale Celje na večernem koncertu, zborovodkinja Bernarda Preložnik Kink Foto: arhiv organizatorja

Collegium Vocale Celje na večernem koncertu, zborovodkinja Bernarda Preložnik Kink
Foto: arhiv organizatorja

 

Umetniški vodja festivala Peter Kövari predaja zahvalo in nagrado občinstva zborovodkinji Bernardi Preložnik Kink. Foto: arhiv organizatorja

Umetniški vodja festivala Peter Kövari predaja zahvalo in nagrado občinstva zborovodkinji Bernardi Preložnik Kink.
Foto: arhiv organizatorja

 

Pričakovali bi, da bodo drugi zbori posegli predvsem po madžarski romantični zborovski glasbi, žal pa se to ni zgodilo. Tako smo slišali pretežno skladatelje drugih narodov: Schumann, Rossini, Gounod, Mendelssohn, Bruckner, Brahms, Čajkovski. A kljub temu nismo slišali skladb v izvirnih jezikih, temveč pogosto v madžarskih prevodih.

Tudi zadnji dan je bil slovensko obarvan, prisluhnili smo predavanju Tomaža Faganela, ki je orisal razvoj slovenske vokalne glasbe in ustvarjalnosti od njenih začetkov do danes. Zainteresiranemu občinstvu je predstavil prve korake vokalne glasbe na slovenskih tleh, kakor tudi skladatelje polpreteklega obdobja glasbene zgodovine.

Zaključna prireditev festivala je združila pevske glasove vseh udeleženih zborov, ki so skupaj zapeli dve skladbi: Mendelssohnovo Denn er hat seinen Engeln in Sibeliusovo Die Glockenmelodie in der Kirche zu Berghäll. Organizatorji so podelili priznanja in zahvale ter razglasili nagrado občinstva večernega koncerta, ki jo je prejel Collegium Vocale iz Celja.

Festival je oživljen. Kaj bo prinesel v prihodnje, bomo videli v naslednjih letih. Organizatorji so znova obudili idejo njegovega začetnika in prepričani smo lahko, da se bo kakovost še izboljševala. Upamo, da bodo na njem imeli priložnost nastopiti tudi drugi slovenski zbori in tako k našim sosedom prenesli ubranost slovenskega zborovskega petja.

Vsi sodelujoči zbori na zaključnem koncertu festivala ob petju skupnih pesmi, zborovodja Peter Kövari Foto: arhiv organizatorja

Vsi sodelujoči zbori na zaključnem koncertu festivala ob petju skupnih pesmi, zborovodja Peter Kövari
Foto: arhiv organizatorja