2014_02_kzmegaron_amerika2

10 let Komornega zbora Megaron

Preteklo leto je bilo za Komorni zbor Megaron prav posebej praznično, obeležili so namreč prvo okroglo obletnico delovanja. Zaznamovali so jo z dolgo pričakovano turnejo k slovenskim izseljencem v Kanado in ZDA, vrhunec praznovanja pa je bil slavnostni decembrski koncert v razprodani dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Deset let je minilo, odkar je skladatelj in dirigent Damijan Močnik dal pobudo za ustanovitev zbora nekdanjih dijakinj in dijakov Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani, ki slovi po kakovostnem zborovskem petju. Leta 2003 je tako nastal Komorni zbor Megaron. Ime zbora je zvesto duhu klasične gimnazije, ki so jo pevci nekoč obiskovali. Beseda megaron izhaja iz kulture antične Grčije in označuje tip egejske hiše, za katero je značilen osrednji prostor z odprtim ognjiščem na sredi, ki je bilo srce družabnega, religioznega in kulturnega dogajanja. Simbolika je tako kar pravšnja za povezovalno in umetniško moč zborovskega petja.

2014_02_kzmegaron_amerika1Komorni zbor Megaron je s svojim bogatim zvokom in tenkočutnimi muzikalnimi interpretacijami različnih stilnih obdobij postal prepoznaven tako doma kot v tujini, kjer se je predstavil na številnih gostovanjih v Avstriji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem Poljskem, v Kanadi in Združenih državah Amerike.

Pod vodstvom Damijana Močnika zbor išče vedno nove izzive in tako so se do danes porodila številna sodelovanja z uveljavljenimi orkestri (Münchenski simfoniki, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije) in priznanimi dirigenti (Gergijev, de Villers, Jacek Blaszczyk, En Shao, Batič) pri izvajanju zahtevnih vokalno-instrumentalnih partitur (med drugim Brittnov The World of the Spirit in Brahmsov Ein Deutsches Requiem), ki skupaj s tekmovanji doma in v tujini (nazadnje zlata plaketa in prvo mesto na Naši pesmi 2012) potrjujejo, da zbor deluje na vrhunski ravni. Ob tem je februarja 2012 zbor na enotedenskem seminarju sodeloval z odličnim švedskim dirigentom Robertom Sundom in imel pod njegovim vodstvom dva odmevna koncerta, na katerih je prvič v Sloveniji predstavil nekatera dela skandinavskih skladateljev in se nadvse uspešno podal tudi v vode zborovskega jazza.

Turneja po Kanadi in ZDA

Konec septembra 2013 se je Komorni zbor Megaron z Damijanom Močnikom in v družbi gostujoče dirigentke Martine Batič podal na koncertno turnejo v Kanado in ZDA. Pot jih je vodila od Toronta in Niagare v Kanadi prek severovzhoda ZDA (Cleveland, Bethlehem, Salisbury, Annapolis) do prestolnice Washingtona. V desetih dneh na severnoameriških tleh so imeli kar devet koncertov, dvakrat pa so s petjem tudi obogatili bogoslužje. Pri organizaciji turneje so sodelovali kanadski in ameriški Slovenci, slovensko veleposlaništvo v Washingtonu ter organizaciji Music Niagara in World Artists Experiences (WAE). Za ves trud in delo, ki so ga vsi sodelujoči vložili v organizacijo turneje, jim tudi na tem mestu izrekamo veliko zahvalo.

2014_02_kzmegaron_amerika3

Koncertni program je na posebno željo organizatorjev obsegal izbrana dela iz bogate in raznolike antologije slovenske zborovske glasbe (Gallus, G. Ipavec, Aljaž, Nedved, Foerster, Adamič, Vodopivec, Ukmar, Lebič, Jež, Srebotnjak, D. Močnik in Čopi), dopolnili pa so ga s skladbami pomembnih skladateljev z različnih koncev Evrope in Amerike. Poleg koncertov, ki so bili zelo dobro obiskani in sprejeti, in napornega urnika je turnejo zaznamovala tudi dobra skupinska dinamika, bivanje pri več različnih družinah, spoznavanje kulture v Kanadi in ZDA, pevce zbora pa je navdušilo tudi sodelovanje z Martino Batič, umetniško vodjo Slovenskega komornega zbora, ki se je zboru pridružila na vabilo Damijana Močnika ter si z njim delila dirigentsko vlogo na vajah in koncertih.

»Publika je vse skladbe zelo lepo sprejela, še posebej pa smo bili presenečeni  nad stoječimi ovacijami, ki jih je prejela prav vsaka izvedba skladbe našega dirigenta, skladatelja Damijana Močnika, Veni Creator Spiritus (Pridi, Sveti Duh). Za malce hudomušen zaključek koncertov smo poskrbeli z izvedbo priredbe ameriške popevke Raindrops Keep Fallin’ on My Head, manjkala pa ni niti ameriška ljudska Shenandoah. V Torontu smo koncert v anglikanski cerkvi All Saints’ Kingsway Church izvedli v sodelovanju z domačim All Saints’ Kingsway Choir. Del programa, Rahmaninovo Bogorodice Djevo ter Močnikovo Tisoč let je že minilo, smo odpeli skupaj in zbor nas je presenetil z odlično slovensko izgovarjavo.

Seveda smo pot čez lužo izkoristili tudi za raznolika turistična doživetja; omeniti velja obisk Niagarskih slapov, dežele Amišev, ogled historičnega Annapolisa z ameriško pomorsko vojaško akademijo, CN Towerja v Torontu …

Prav posebej pa smo bili hvaležni za možnost in izkušnjo sodelovanja z Martino Batič, ki je izmenjaje z Damijanom vodila naše vaje ter dirigirala del programa na koncertih. Navdušila nas je s svojo sproščenostjo in odličnim občutkom za interpretacijo, prav tako pa smo se tudi “za odrom” več kot odlično ujeli in spletli prave prijateljske vezi, za katere upamo, da bodo v prihodnosti stkale še kakšen skupni projekt.« (Marja Korošec, pevka)

2014_02_kzmegaron_slavnostni_koncert_002

Slavnostni koncert v Slovenski filharmoniji

Sklepno dejanje ob praznovanju jubileja in njegov vrhunec je bil slavnostni koncert v počastitev desete obletnice delovanja, v četrtek, 19. decembra 2013, pred polno dvorano Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Dolgo pričakovani koncert je zaznamovalo prijetno in sproščeno vzdušje in je bil tako po mnenju poslušalcev kot tudi po sodbi dirigenta Damijana Močnika in vseh nastopajočih nadvse uspešen.

Program je obsegal predvsem skladbe, s katerimi se je Megaron poslušalcem predstavil že na jesenski turneji – medtem se je sicer zboru pridružilo še trinajst novih pevcev. V prvem delu koncerta je zbor izvajal sakralno glasbo slovenskih in tujih skladateljev, med drugim Bachov motet Lobet den Herrn, alle Heiden, občinstvo pa je znova navdušil Močnikov Veni Creator Spiritus. Prvi del se je zaključil v nostalgičnem duhu s skladbami, ki so, vsaka v svoji dobi, najbolj zaznamovale prvo desetletje zbora, in ob tem so se na odru zasedbi pridružili še nekdanji pevci. Po premoru se je koncert nadaljeval v bolj sproščenem duhu z izborom skladb iz raznolike zakladnice slovenske zborovske literature, glasbeno popotovanje pa se je zaključilo s priredbo ameriške ljudske Shenandoah ter z že skoraj zimzeleno Raindrops Keep Fallin’ on My Head – odmev turneje,  ki sta jo ti dve skladbi močno zaznamovali.

Prihodnost

Komorni zbor Megaron se veseli novih izzivov in projektov. Želi si z novimi pevci in novim zanosom še naprej gojiti  ljubezen do zborovske glasbe in raziskovati številna najrazličnejša zvočna prostranstva.