NZ_14_05_APZ_UP_2014_9933

APZ UP – 10 let, 10 generacij

»Samo obstati ne smeš«

Spodnje Škofije, 18. maj 2014

V letošnjem letu Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem praznuje 10. obletnico svojega delovanja. Jubilej so obeležili s slavnostnim koncertom v nedeljo, 18. maja, na Spodnjih Škofijah. Za zborom je 10 uspešnih let, 10 generacij, 10 let mladostne zagnanosti in energije.

Iz ženske zasedbe v mešani zbor pevcev z vseh koncev Slovenije

V želji, da mlada primorska univerza dobi tudi svoj pevski zbor, sta se v letu 2004 sestala danes častna člana APZ-ja, Sebastjan Kokl, direktor ŠOUP-a kot pobudnik ideje, in profesorica za glasbeno dejavnost na Pedagoški fakulteti v Kopru izr. prof. dr. Bogdana Borota, oba pa je podprla prva rektorica Univerze na Primorskem, dr. Lucija Čok. Ob pogovoru z Ambrožem Čopijem in kasnejšo asistentko dirigenta Majo Cilenšek so ustanovili Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem. Ta se je sprva oblikoval kot ženska zasedba, ki je osnovala pot prvemu desetletju APZ-ja. Hkrati z nastankom prvega in edinega univerzitetnega zbora na Obali je v januarju 2004 nastala tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem in posluha z njihove strani je bilo v vseh desetih letih ogromno. Zbor že od vsega začetka deluje kot njihova organizacijska enota.

Zbor je iz leta v leto rastel, tako v umetniškem smislu kot po številu pevcev. Člani so v glavnem še danes študentke in študenti Univerze na Primorskem, ki so na Obalo prišli študirat z vseh koncev Slovenije. Družbo jim delajo še ostali zborovski navdušenci ter dijaki koprske Umetniške gimnazije, ki sodelovanje v zboru nadaljujejo tudi v času študija. Pisana in narečno tako posebna druščina pevk in pevcev še danes sestavlja APZ UP. Pevci so ob navdušenju k zboru povabili svoje sošolce, prijatelje, kolege in tako se je zbor vsako leto pomladil, pridobil nove glasove in se vsako leto tudi znova obnovil: s koncem študija so pevci odhajali, bruci pa prihajali. Prav to je element, ki APZ UP dela drugačnega od drugih zborov. Vsako leto znova se je v oktobru oblikovala nova zasedba pevcev, novi obrazi, ki so oblikovali tedanjo sezono. Nekateri so zboru ostali zvesti več kot je let študija, nekateri so ga zapustili po prvem triletju ali se v njem zgolj preizkusili za eno sezono.

Ženski APZ UP je bil na mariborski Naši pesmi 2014 razglašen za najboljši ženski zbor tekmovanja. Foto: Janez Eržen

Ženski APZ UP je bil na mariborski Naši pesmi 2014 razglašen za najboljši ženski zbor tekmovanja.
Foto: Janez Eržen

 

APZ UP se je na Naši pesmi letos predstavil že četrtič. Foto: Janez Eržen

Na Naši pesmi se je zbor letos predstavil že četrtič.
Foto: Janez Eržen

Izkušnje, znanje in modrost je z APZ UP vseh 10 let delil Ambrož Čopi

Ambrož Čopi, skladatelj in dirigent, je zboru ostal zvest vseh 10 let delovanja in z njim dihal vsak njegov trenutek. Motivator in pedagog, ki je navdušil marsikaterega pevca, ga naučil spoštljivega odnosa do zborovskega petja in glasbene umetnosti, povrhu vsega pa še dober in iskren prijatelj slehernemu članu, ki je kadarkoli stopil v pevske vrste APZ-ja. Verjel je v pevce, jim zaupal in ko je videl, da je zbor zrel za svoje poslanstvo, se je z velikim elanom predstavil na tekmovanjih doma in v tujini. Zboru in njegovim pevcem je dal ogromno. Izkušnje, znanje in modrost je prenašal na svoje dijake in študente in jih vselej navduševal za glasbeno umetnost. Poleg odličnega skladatelja in dirigenta je Ambrož tudi pobudnik mnogih drugih glasbenih dejavnosti, ki so danes postale uveljavljene v slovenskem prostoru. Tako je na njegovo pobudo nastal Mednarodni zborovski festival Koper, prav tako pa mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices, katerega organizator je ravno Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.

Ambrož Čopi, skladatelj in dirigent, ki je zboru zvest vseh 10 let njegovega delovanja Foto: Manuel Kalman

Ambrož Čopi, skladatelj in dirigent, ki je zboru zvest vseh 10 let njegovega delovanja
Foto: Manuel Kalman

Podpora lokalne skupnosti in glasbenih sladokuscev je pevce še bolj navdušila, zato so medse sprejeli častne člane, ki so zaslužni za obstoj in delovanje zbora. Prva rektorica Univerze na Primorskem dr. Lucija Čok, direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastjan Kokl, profesorica za glasbeno dejavnost na Pedagoški fakulteti v Kopru izr. prof. dr. Bogdana Borota, glasbena urednica Radia Koper Branka Kljun, na nedeljskem koncertu pa se je četverici pridružil še maestro Stojan Kuret.

Iz zbora so izšli številni odlični glasbeniki, pedagogi, zborovodje, skladatelji …

10 generacij in točno 200 pevcev je obšlo desetletno zgodbo o uspehu. Mnogim od pevcev je zbor pomenil odskočno desko za nadaljnjo poklicno pot v življenju. Patrick Quaggiato in Andrej Makor sta tisti imeni, ki ju danes najdemo med mlado slovensko skladateljsko generacijo, za katero je zaslužen prav dirigent Ambrož. Pevca in skladatelja hkrati, pisca mnogih skladb, tudi tekmovalnih, ki so bile napisane ravno za APZ UP.

Prav tako so v zboru pustile velik pečat tudi vokalne pedagoginje, korepetitorke in asistentke dirigenta, ki so zbor izurile v vokalni tehniki ter pomagale dirigentu pri umetniškem delu. Vokalna pedagoginja Vida Matičič Malnaršič, ki danes zaključuje magistrski študij petja na kraljevem konservatoriju v Amsterdamu, odlične dirigentke in asistentke Maja Cilenšek, Eva Jelenc Drozg in Andreja Tomažič Hrvatin so tiste, ki so z vodenjem zbora pridobile mnogo izkušenj, zbor pa se je posledično oblikoval v odlično skupino pevk in pevcev. Zlasti Andreja Tomažič Hrvatin se je v zadnjih pevskih sezonah odlično izkazala, med drugim pa je imela priložnost zbor predstaviti tudi na regijskem tekmovanju, čigar nastop je bil ocenjen z zlatim priznanjem z odliko.

Bogata glasbena zapuščina v obliki posnetkov

V spomin in v zapuščino prvega univerzitetnega zbora na Primorskem so izšle štiri zgoščenke. Skladbe prvega triletja so izšle na zgoščenki APZ UP – V živo, spomladi 2010 se je zbor predstavil izborom skladb četrte in pete sezone na zgoščenki Mysterium. Sodelovanje z etno skupino Vruja pri projektu istrskih ljudskih pesmi in plesov je predstavljeno na zgoščenki Istrantico, izbor skladb s koncertov in tekmovanj zadnjih treh sezon pa na četrti zgoščenki Mozaiki.

Nagrada pevcem ob jubileju je bila peta zborova zgoščenka Sonority z izborom skladb zadnjih dveh sezon delovanja. Foto: Manuel Kalman

Nagrada pevcem ob jubileju je bila peta zborova zgoščenka Sonority z izborom skladb zadnjih dveh sezon delovanja.
Foto: Manuel Kalman

V nedeljo 18. maja, na jubileju, se je zbirki štirih pridružila še peta zgoščenka, ki nosi ime Sonority – sozvočenja. Je darilo pevcem ob 10. rojstnem dnevu in je skupek posnetkov skladb zadnjih dveh, za zbor zelo uspešnih sezon. Na njej je vrsta skladb, ki jih je zbor prvič izvedel, in nekatere so bile prvič izvedene tudi v Sloveniji. Program obsega skladbe, ki so zapete v osmih različnih jezikih, in skuša predstaviti mlado primorsko glasbeno tvornost. Zbor, kot je APZ UP, predvsem pa njihov dirigent Ambrož Čopi, je vselej spodbujal mlade skladatelje in tako je na zgoščenki moč zaslediti redkeje izvajane skladbe ter veliko glasbenih novosti.

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je v desetih letih postal eden od stebrov slovenske zborovske poustvarjalnosti in s tem pripomogel k razvoju in napredku glasbene umetnosti. Citat himne Univerze na Primorskem »Samo obstati ne smeš« je vsekakor pripomogel k temu, da so pevci zmogli prehoditi 10 let truda, skrbi, dela, volje, veselja, smeha in uspeha.

Slavnostni koncert na Spodnjih Škofijah je bil krona praznovanja 10. obletnice. Foto: Manuel Kalman

Slavnostni koncert na Spodnjih Škofijah je bil krona praznovanja 10. obletnice.
Foto: Manuel Kalman

 

Darilo zboru ob obletnici. Pevec Martin Marchesich je nov logotip zbora ustvaril na kraškem kamnu – dokaz, da pevci čutijo pripadnost zboru in imajo občutek za skupno dobro. Foto: Manuel Kalman

Darilo zboru ob obletnici. Pevec Martin Marchesich je nov logotip zbora ustvaril na kraškem kamnu – dokaz, da pevci čutijo pripadnost zboru in imajo občutek za skupno dobro.
Foto: Manuel Kalman