APZ Tone Tomšič – Večni čas so ujeli v hip

Zgoščenka, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, dir. Sebastjan Vrhovnik, RTV Slovenija, ZKP, Ljubljana 2014

NZ_15_01_APZ_TT_CD_Vecni_cas_naslovnica_1Prišlo je novo leto in z njim nova zgoščenka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, Večni čas v hip ujet. Vključuje dela slovenskih skladateljev, povečini napisana prav za ta zbor, in je tretja, zadnja zgoščenka zbora v sodelovanju z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom. Predstavlja poklon sodobni slovenski zborovski kompoziciji in plodnemu sodelovanju zbora s slovenskimi komponisti vseh generacij.

Naslov je del besedila pesmi Williama Blakea To see a world, ki jo je skladateljica Nana Forte uglasbila za dva zbora in harmoniko. Na zgoščenki je še ena skladba omenjene skladateljice, transkripcija Mahlerjeve Liebst Du um Schönheit. Med umetnimi skladbami so našle mesto v izboru še Močnikova Amor et Bachus, uglasbitev Shakespearovega soneta Love is my sin Gašperja Jereba, dve skladbi Tadeje VulcKip in Vodometi – ter Paisaje, pesem Federica Garcíe Lorce, ki jo je za mešani zbor zapisal Andrej Makor.

Slednji je prispeval še dve priredbi slovenskih ljudskih pesmi, Čez tri gore in Ena punca. Kar tri ljudske skladbe, Nocoj je edna lüštna noč, Kak žalosno in Ti-di-di drajsa, je za zbor napisala Katarina Pustinek Rakar, še eno ljudsko, skladbo Adam in Eva pa je prispevala Mojca Prus. Nataša Kocjančič, skladateljica iz vrst APZ Tone Tomšič,  je zboru posvetila skladbo Kaj ti je, deklica?. Zadnje tri ljudske skladbe so dela komponistov starejše generacije – Missonova Speivaj nama Katica, Habetova Hod’te k nam na kres in Kako kratek je ta čas Lojzeta Lebiča, skladatelja, ki je lani praznoval 80-letnico rojstva in mu je zbor posvetil tudi letni koncert v letu 2014.

Zgoščenka je na voljo na koncertih APZ Tone Tomšič, več informacij pa lahko dobite na elektronskem naslovu info@apz-tt.si.