Barlow Bradford, moč mehkobe

Kranj, Glasbena šola – Ljubljana, Slovenska filharmonija, 30. maj–3. junij 2016

Dr. Barlow Bradford Foto: arhiv KPZ Mysterium

Dr. Barlow Bradford, dobitnik velike zborovske nagrade Evrope 2015
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»To, kar bom zapisal zdaj, res ni v moji navadi: Je kakšna možnost, da bi vaje podaljšali za pol ure dnevno, če bi se mojster strinjal? Zdi se mi, da nam bo tole sodelovanje lahko res veliko podarilo in malo daljše vaje bi bile, po mojem mnenju, zelo dobrodošle.« Pevec Komornega pevskega zbora Mysterium je že po svojem prvem večeru vaj z dirigentom dr. Barlowom Bradfordom ubesedil željo mnogih udeležencev delavnice, ki v dvorani Glasbene šole Kranj gosti zvočni utrip tega tedna.

 

Na povabilo svoje nekdanje podiplomske študentke Urške Štampe, ki vodi KPZ Mysterium, in KD Mysterium Kranj Barlow Bradford v teh dneh spoznava vremenske skrajnosti pomladne Gorenjske in Ljubljane, ob večerih pa se giblje skozi pletenino notnih črtovij in jih preliva v valovanje človeških glasov. Pevce prevzema s pristopom, ki so ga do tega tedna lahko spoznavali le prek spletnih posnetkov in Urškinega dela z zborom. To, kar zdaj nastaja med dirigentom in pevci, je intenzivno potovanje po še neodkriti pokrajini s prečudovitimi razgledi.

Da se večina pevcev z glasbo srečuje le ljubiteljsko, Bradforda ne zadržuje: vsak človeški glas je inštrument, ki ima možnost lastnega odkrivanja in razvijanja; vsak pevski zbor ima potencial nadgrajevanja svojega so-zvočenja. Ozaveščanje delovanja lastnega glasu in njegovega zlitja z glasovi drugih je čudovito, osrečujoče garanje, ki ga dirigent asketskega videza in prevzemajoče energije doseže z … močjo mehkobe.

Dvorana Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji bo v petek, 3. junija 2016, ob 20. uri gostila dr. Bradforda in pevce KPZ Mysterium. Do tedaj in tudi tedaj bodo pevci ob dirigentu, ki jim ga je naklonila letošnja pomlad, iskali, dosegali in presegali svoja obzorja. Dr. Barlow Bradford je dobitnik velike zborovske nagrade Evrope leta 2015.

 

Nekaj utrinkov z delavnice:

»Več, še več energije v piano -- napolnite z njim ves prostor.« Barlow Bradford in KPZ Mysterium med pripravo na koncert v petek 3. junija 2016 v Slovenski filharmoniji. Foto: arhiv zbora

»Več, še več energije v piano — napolnite z njim ves prostor.« Barlow Bradford in KPZ Mysterium med pripravo na koncert, ki bo v petek 3. junija 2016 v Slovenski filharmoniji.
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»Zaleteli ste se v ton ... Naj vas ton sprejme, prevzame.« Foto: arhiv KPZ Mysterium

»Zaleteli ste se v ton … Naj vas ton sprejme, prevzame.«
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»Amen ... Vsak amen je zame izjemno čustven del skladbe. Vanj se stekajo vse prošnje; je darilo, za katero si prosil.« Foto: arhiv KPZ Mysterium

»Amen … Vsak amen je zame izjemno čustven del skladbe. Vanj se stekajo vse prošnje; je darilo, za katero si prosil.«
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»Vse, kar slišim tule, je ali izvrstno ali pa ... ne-dobro. Naredimo ne-dobro izvrstno.« Barlow Bradford in Urška Štampe. Foto: arhiv KPZ Mysterium

»Vse, kar slišim tule, je ali izvrstno ali pa … ne-dobro. Naredimo ne-dobro izvrstno.« Barlow Bradford in Urška Štampe.
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»Soprani, na tem D sploh niste v istem vesolju kot ostali!« Foto: arhiv KPZ Mysterium

»Soprani, na tem D sploh niste v istem vesolju kot ostali!«
Foto: arhiv KPZ Mysterium

 

»Sprašujete, kdaj lahko dihate. Nikoli, seveda.« Foto: arhiv KPZ Mysterium

»Sprašujete, kdaj lahko dihate. Nikoli, seveda.« (Barlow Bradford) 
Foto: arhiv KPZ Mysterium