1133 – dve zgoščenki za tisoč sto triintrideset dni

Dvojna zgoščenka, Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, dir. Sebastjan Vrhovnik, Založba kaset in plošč RTV Slovenija, Ljubljana, 2013

2014_02_CD_APZ_TT_wwwPevci in pevke Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani so pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika in v sodelovanju z RTV Slovenija decembra lani izdali novo, dvojno in zelo raznoliko zgoščenko.

Nekoliko abstraktno ime, 1133, ki je menda opevano tudi kot angelsko število, ima za pevce in pevke APZ-ja prav poseben pomen. Zgoščenko sestavljajo posnetki v živo, ki so nastajali v obdobju zadnjih štirih let, in številka je seštevek dni od prvega do zadnjega koncerta, torej gre za neke vrste pregled delovanja zbora. V tem času je pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika skupaj ustvarjalo, raslo v ljubezni do petja in spletalo prijateljske vezi prek sto mladih pevcev, študentov in študentk različnih fakultet Univerze v Ljubljani.

Skladbe segajo v različna zgodovinska stilna obdobja, vse od renesanse pa do sodobnosti. Prva zgoščenka zajema sakralna dela Gallusa, Schütza, Bacha, Brahmsa, Poulenca, Schnittkeja in nekaterih sodobnih skladateljev. Na drugi zgoščenki s posvetnim programom pa so zbrana dela Sandströma, Tichelija, Vasksa, Tormisa, slovenske skladateljice Tadeje Vulc in drugih, ki v svojih delih poudarjajo energičnost, različne zvočne efekte in razgiban ritem.

Zgoščenka v slovenski prostor prinaša programsko pestrost, kakovostno izvedbo pa tudi možnost, da poslušalec glasbo doživi kot APZ-jevec. V priloženi knjižici so namreč zbrani vtisi pevcev in pevk z nastopov, koncertov in turnej po tujini, na katerih so posnetki nastali, v želji, da bi tudi drugi začutili delček njihovega veselja.

APZ Tone Tomšič se je tokrat posvetil interpretaciji glasbenih umetnin z različnih koncev sveta, v bližnji prihodnosti pa že napoveduje izid nove zgoščenke, na kateri bodo zbrana dela slovenskih skladateljev.