Fortuna Fauvelu ne bo par!

Priliznjenost, Skopost, Nizkotnost, Nestanovitnost, Zavist, Strahopetnost – V pričakovanju novega choregie projekta

Foto: Dorian Šilec Petek

Foto: Dorian Šilec Petek

 

Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec je tik pred izvedbo novega odrskega projekta, ki bo svojo predpremiero doživel 19. novembra 2015 ob 19.30 v SNG Maribor. Po uspešni predstavi Lojzeta Lebiča Iz veka vekov (v produkciji SNG Maribor), ki je pred leti dobila prestižno nagrado na mednarodnem tekmovanju Music Theatre Now (v kategoriji Glasba onkraj opere), je Fortuna Fauvelu ne bo par! nova uprizoritev, ki glasbeno temelji na delu skladatelja Lojzeta Lebiča – tokrat na njegovem edinem glasbeno-scenskem delu Fauvel ’86.

 

Po letošnjem uspešnem gostovanju na festivalu Prototype v New Yorku z odmevnimi Toksičnimi psalmi se Vokalno gledališče Carmina Slovenica tokrat predstavlja z aktualnim družbenokritičnim delom. Ta je, po skladateljevih besedah, »komaj prikrita kritika povzpetništva, lažne publicitete in predvsem oblastiželjnosti«. Fortuna Fauvelu ne bo par! temelji na gotski alegorični pesnitvi, kjer je osrednja metafora za moralno gnilobo in dekadenco častihlepni osel Fauvel. Skozi lik Fauvela se smeši človeški egoizem, hedonizem, hinavščina in ekscesi vladajočih stanov – tako posvetne kot cerkvene oblasti, torej družba, kontaminirana z grehom in korupcijo. Fauvel je inkarnacija grehov, nerazumnosti, nezanesljivosti, oblastnosti, priliznjenosti in metafora za moralno gnilobo ter dekadenco družbe. Oblast je despotna in lakomna ter pozablja na naravno enakost med ljudmi. Človek je skozi politično/cerkveno simbol vsega, kar je narobe z našo družbo in sistemom upravljanja. Téma vzbuja zanimanje, ker zrcali zlorabe v človeški družbi in hkrati zastavlja vprašanje: Ali je danes, po sedemsto letih od nastanka izvirnega dela, kaj lažje govoriti – ali pa še vedno šepetamo?

Temeljni glasbeni material choregie projekta je edino glasbeno-scensko delo skladatelja Lojzeta Lebiča Fauvel ’86, ki ga ponekod razširjajo skladbe iz izvirnega srednjeveškega dela Roman de Fauvel ter okruški iz srednjeveških ritualnih iger, literature in filozofskih zapisov. Partitura Lojzeta Lebiča FAUVEL ’86 – sicer delo za mešani zbor, inštrumente, elektronsko glasbo in posnete glasove –, prirejena za izvedbo s Carmino Slovenico, bo prvič po svojem nastanku predstavljena kot choregie projekt.

»Skladatelj rad vključuje raznovrstne zgodovinske in čutne povezave s svetom okoli sebe,« je o Lebiču zapisal Leon Stefanija. »Je častilec večnih estetskih vrednot in hkrati izjemen pripovedovalec osebnih resnic, velik v podrobnostih in sila prvinski v zasnovah svojih glasbenih del, glasbeni mistik po svojem ustvarjalnem bistvu in pragmatični razsvetlitelj po svojih kompozicijskih rešitvah, strog do sebe in sveta ter razumevajoč, celo blag, do vsega, kar utegne širiti pogled onkraj trenutnega navdiha. Zvočno dogajanje Lebičevega ‘večnega turnirja dobrega in zla’ učinkuje kot smerokaz v preteklost, kot prosojna ‘zavesa’, izza katere poslušalec spremlja peripetije zgodnjega 14. stoletja, zavedajoč se, da to ni ‘pravi čas’ dogajanja. ‘Pravi čas’ se ne odvija na ‘arhaični’ ravni.«

Karmina Šilec pa o svojem novem podvigu pravi: »Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenskih del, ki ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti. S hibridnim polčlovekom in poloslom v naslovni vlogi predstavlja Roman de Fauvel zares razkošen ‘Gesamtkunstwerk’ – celostno umetnino. /…/ Mislim, da Fauvel odmeva z vso intenzivnostjo in barvo, kot je to storil prvotno, pred več stoletji. Je komično in tragično resen, nespodoben in pobožen, formalno drzen in populističen. /…/ Libreto Fortuna Fauvelu ne bo par! – podobno kot politične polemike našega časa v Ameriki in Evropi – ‘hvali’ prevare in norost ter se pomakne v satirični pregled sicer pobožnih, a vraževernih zlorab cerkve ter političnih doktrin in korupcije. Nič ne mine brez Norosti. Ta nas navdušuje zaradi svojega znanja in poznavanja pravih resnic.«

Foto: Dorian Šilec Petek

Foto: Dorian Šilec Petek

 

IZVAJAJO:

Vokalno gledališče Carmina Slovenica

Dirigentka: Karmina Šilec

Pripovedovalec: Aleš Valič (s traku)

Fauvel: Eva Germ

Fortuna: Jasmina Črnčič

Glasbeniki: Nino Mureškič, Žarko Ignjatović, Živa Horvat, Nadja Stegne

Režija in vizualna podoba: Karmina Šilec

Svetovalka za odrski gib: Sidra Bell

Kostumografinja: Belinda Radulović

Naslovna podoba: Miguel Vallinas

Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak

Oblikovalec zvoka: Danilo Ženko

Svetovalec za izvedbo scenografije: Marko Japelj

Lektorica: Metka Damjan

Produkcija: Carmina Slovenica, cikel Choregie