Izšlo je: Rado Simoniti – Preproste besede

Ob 100. obletnici skladateljevega rojstva izdal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v ediciji Izbrana dela slovenskih skladateljev (IDSS) št. 45. Uredil Mitja Gobec. Ljubljana, oktober 2014.

Rado Simoniti (1914–1981) je pomemben slovenski skladatelj, Prešernov nagrajenec. Začel je skladati v partizanih in se kasneje s svojim delom neizbrisno uveljavil kot dirigent in skladatelj, ki je osvajal z izjemnim melodičnim darom, poznavanjem človeškega glasu in še posebej kot eden najboljših zborovodij, kar smo jih Slovenci kdaj imeli. Med leti 1944 in 1980 je ustvaril obširen opus (skoraj 600 glasbenih enot), med katerimi imajo pomemben delež prav zborovske skladbe, lastne skladbe in priredbe. Samo njegov zborovski skladateljski opus obsega okoli 300 skladb, od tega je 200 izvirnih in 100 priredb ljudskih pesmi ali prestavitev.

V zbirki objavljamo 60 skladb, napisanih za mešani, ženske in moške zbore. Predstavili jo bomo na skupni tiskovni konferenci Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Slovenske filharmonije v četrtek, 6. 11. 2014, ob 12.00 v Dvorani Slavka Osterca (mali dvorani). Sodelovali bodo mag. Igor Teršar, direktor JSKD, Damjan Damjanovič, direktor Slovenske filharmonije, Mitja Gobec, avtor izbora skladb in urednik zbirke Preproste besede, in dr. Primož Kuret, avtor uvodnika omenjene zbirke ter poznavalec dela in življenja Rada Simonitija.

Izbrane skladbe bodo doživele izvedbo tudi dan kasneje, 7. 11. ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine (veliki dvorani) na spominskem koncertu, ki ga bo pod vodstvom dirigentke Martine Batič izvedel Slovenski komorni zbor s solisti.