IZVEDBA REVIJE NATIVITAS – sklepni del revije v Trstu od 4. do 18. januarja

Nativitas je pobuda deželne zveze zborovskih društev Usci Furlanije-Julijske krajine, ki ohranja in veča iz leta v leto svojo priljubljenost z visoko udeležbo v vseh pokrajinah. Letošnji program obsega 170 koncertov, se je pričel v adventnem času in se bo nadaljeval do 18. januarja. Tudi zbori Zveze slovenskih kulturnih društev aktivno prispevajo k uspehu pobude s koncerti, sodelovanji in gostovanji, ki bodo v prihodnjih dneh posebno številni v tržaški pokrajini.

V nedeljo, 4. januarja ob 16.00 bo cerkev v Boljuncu gostila tradicionalni koncert Nativitas v Bregu, ki bo združil mešani zbor Fran Venturini, žensko skupino Stu ledi in gostujoči videmski zbor Sot el agnul. V ponedeljek pa se bosta v starem mestnem središču odvijala dva zanimiva dogodka: ob 17.30 bo glasbena kapela cerkve Beata Vergine del Rosario spremljala bogoslužje z izvedbo baročne božične maše Alessandra Scarlattija (skupina bo naslednji dan ob isti uri opremila obred z Božičnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha), ob 19.30 pa bo skupina Gruppo Incontro izvedla v cerkvi Beata Vergine del Soccorso spored nabožnih skladb od 18. stoletja do danes, v spomin na duhovnika Giuseppeja Radoleja.

Pihalni kvartet Nomos in zbor Tončka Čok bosta 7. januarja ob 20.00 oblikovala koncert božične glasbe v cerkvi svete Trojice na Katinari. Revija Nativitas se bo nato nadaljevala v nedeljo, 11. januarja z vsakoletnim popoldanskim koncertom v stolnici v Miljah S pesmijo vam želimo (začetek ob 15.00). Tokrat bo protagonist koncerta Akademski zbor Univerze na Primorskem, ki ga vodi Mirko Ferlan. Zadnje božične note pa je naslov koncerta tržaških višješolskih zborov, ki bo ob 18.00 v cerkvi svete Katarine. Ob isti uri v cerkvi pri sv. Jakobu pa bosta mešani zbor Lipa in mešani zbor Divača podala svoje glasbeno voščilo na koncertu Benedictus qui venit. Celotno serijo koncertov revije Nativitas (seznam vseh dogodkov na deželnem teritoriju je objavljen na spletni strani www.uscifvg.it) bo 18. januarja ob 18.00 sklenil koncert Božično skupaj: nonet in dekliška vokalna skupina Primorsko, otroški zbor Fran Venturini, mešani zbor Mačkolje ter gostujoči zbor Tita Copetti iz Tolmeča ga bodo oblikovali v cerkvi svetega Jožefa v Ricmanjih.